Neolaia Θέμα | Τι θα λέγατε εσείς στον Σόιμπλε;

soible

Ερωτήματα και σχόλια προς τον «κολλημένο» με τη λιτότητα νεοσυντηρητικό Γερμανό πολιτικό

Η επίσκεψη του Β. Σόιμπλε την περασμένη Πέμπτη για μερικές ώρες στην πρωτεύουσα σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, ενώ δεν απέφερε χειροπιαστά οικονομικά οφέλη για την ελληνική πλευρά, πέρα από τη δυνατότητα που έδωσε στο κυβερνητικό επιτελείο να επικαλείται στο εσωτερικό και το εξωτερικό το γεγονός αυτό ως κίνηση εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. Πέρα από την τρομερή ταλαιπωρία όσων επιχείρησαν τις ώρες της επίσκεψης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην Αθήνα να προσεγγίσουν το κέντρο, η παρουσία Σόιμπλε έδωσε την ευκαιρία έκφρασης έντονης δυσαρέσκειας για τις πολιτικές λιτότητας και αδιέξοδης δημοσιονομικής προσαρμογής όταν αυτή καταλήγει σε σπιράλ ύφεσης, τόσο στα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και στην πλειοψηφία παρατηρητών και σχολιαστών.

Ακολουθούν κείμενα απόψεων για τα ζητήματα που θα έθετε ιδίως η νέα γενιά στελεχών, επιστημόνων και φοιτητών, αν δινόταν η ευκαιρία στους σχολιαστές «να τα πουν ένα χεράκι» στον, κατά πολλούς εκνευριστικά αλαζονικό, εταίρο-δανειστή Βόλφαγκ.

MpregiannisΆρης Μπρέγιαννης, Οικονομολόγος – Εφαρμοσμένα Οικονομικά/Ελεγκτική

Αληθινή ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Σίγουρα θα ήταν ενδιαφέρουσα μια συνάντηση με τον κύριο πρωταγωνιστή της σκληρής συντηρητικής δημοσιονομικής προσαρμογής σε Ευρώπη και Ελλάδα. Ανεργία 28%, ανεργία νέων 60%,μείωση του ΑΕΠ κατά 20% την περίοδο 2009 -2013.

Πρωταρχική αναφορά θα έκανα στο ότι κρίνεται αναγκαίο να σπάσει ο φαύλος κύκλος της λιτότητας και της ύφεσης, αλλά και να ξεπεραστεί το εμπόδιο των θεσμών της ευρωζώνης που αδυνατούν να πάρουν γενναίες πρωτοβουλίες. Παράλληλα, αναγκαία κρίνεται μια νέα συντεταγμένη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με ευρωπαϊκή απόφαση ένταξης της ανακεφαλαιοποίησης που ήδη έκανε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στον ESM ώστε να μην επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος από τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού τομέα

Ο κ. Σόιμπλε πρέπει επιτέλους να αντιληφθεί ότι χρειάζεται άμεση όσο και πραγματική ευρωπαϊκή οικονομική και τραπεζική ολοκλήρωση, χωρίς όμως περαιτέρω μεταφορά κεφαλαίων από τον ευρωπαϊκό νότο στο ευρωπαϊκό κέντρο που εντείνει το πρόβλημα ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας των οικονομικά αδύναμων χωρών της πρώτης κατηγορίας. Όταν, για παράδειγμα, μια γερμανική εταιρεία δανείζεται με 1,5%, το αντίστοιχο ύψος επιτοκίου στην Ελλάδα είναι περί το 8%. Έτσι, το ξέρουμε όλοι, ότι δεν θα αναπτυχθούμε ποτέ κ. Σόιμπλε…

Flessa (3)Μαριλένα Φλέσσα, Διεθνολόγος – Νομικός Περιβάλλοντος

Έπεα πτερόεντα τα επικοινωνιακά παιχνίδια του Βόλφαγκ…

«Έβαλε το φουστάνι της, οπλίστηκε με υπομονή και θάρρος και κατέβηκε μέχρι την πλατεία Συντάγματος, για να παραδώσει το γράμμα της προς τον Σόιμπλε. Οι γραμμένες στην κόλλα ερωτήσεις, απλοϊκές, που όμως αποσιωπώνται σκόπιμα τέσσερα χρόνια τώρα από πολιτικούς και δημοσιογράφους…

… “Αναρωτιέμαι πώς ακριβώς εξυπηρετούνται στα κράτη μέλη οι στόχοι και οι αρχές περί ευημερίας, ειρήνης, ανάπτυξης, ασφάλειας που απορρέουν από τις καταστατικές Συνθήκες της Ένωσης, όταν πολλές χώρες της Ευρώπης βιώνουν μία από τις τραγικότερες ανθρωπιστικές και κοινωνικές κρίσεις των τελευταίων αιώνων; Πώς το ευρωπαϊκό κεκτημένο συμπορεύεται -χωρίς να θορυβείται ιδιαιτέρως- με την κατακόρυφη αύξηση του ρατσισμού και του ναζιστικού λόγου σε πολλές χώρες του Νότου, με εξέχουσα την Ελλάδα;”».

Φυσικά, το παραπάνω περιστατικό αποτελεί αποκύημα φαντασίας, καθώς με την άφιξη Σόιμπλε στην Αθήνα απαγορεύτηκε «μέχρι και στα τζιζτίκια» για λίγες ώρες να τριγυρνούν πέριξ του κέντρου. Η επίσκεψη Σόϊμπλε επικοινωνιακά «ενδύθηκε» με την επικρότηση εκ μέρους του των «επίπονων πλην απαραίτητων θυσιών» των Ελλήνων, και τις υποσχέσεις για ανάκαμψη με αντάλλαγμα «μεταρρυθμίσεις». Εάν παρ’ όλα αυτά είσαι νέος Έλληνας πολίτης που διεκδικεί μια αξιοπρεπή ζωή στην Ελλάδα του 2013, όλα αυτά αποτελούν έπεα πτερόεντα.

karanikolas2Σπύρος Καρανικόλας, Δικηγόρος – Δρ. Νομικής Λονδίνου

Δεν αξίζει ούτε την προσφώνηση του ως κυρίου…

Σόιμπλε: Δεν τολμώ να σε αποκαλέσω καν κύριε, αφού τέτοιος τίτλος σε μισανθώπους σαν εσένα, δεν αξίζει. Η χώρα σου, ή μάλλον το αίμα της Αρίας Φυλής σου, δεν έχει καταλάβει και διδαχθεί από τα μαθήματα της νεότερης Ιστορίας, ότι οι επεκτατικές και ηγεμονικές σας διαθέσεις οδήγησαν την ανθρωπότητα σε καταστροφικούς πολέμους με εκατομμύρια αθώους ανθρώπους νεκρούς και μάλιστα σε κρεματόρια.

Το ίδιο επιχειρείτε και τώρα, όχι με όπλα βέβαια, αλλά με οικονομικό πόλεμο. Οδηγώντας ένα ολόκληρο, αλλά περήφανο λαό στην πείνα, στην εξαθλίωση και στην ταπείνωση. Περιττό να τονίσω ότι αυτό δεν είναι η Ευρώπη της Αλληλεγγύης. Εμείς παραδώσαμε πολιτισμό και αρχές Δημοκρατίας στην ανθρωπότητα, εσείς φρικαλεότητες, βασανιστήρια, πόνο και ανθρωποθυσίες.

Ο Ελληνικός λαός δεν ήταν και δεν είναι εκδικητικός λαός. Όμως μην εκλαμβάνετε την υπομονή του ως αδυναμία. Τη σιωπή ως ανοχή. Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι τούτος ο βασανισμένος λαός σε κάποια κρίσιμη στιγμή ανατρέπει τον ρου της Ιστορίας. Έρχεται ώρα και νυν.

PliatsikasΚωνσταντίνος Πλιάτσικας, Φοιτητής Παν. Πειραιά

Αιχμή τα θέματα που αισθάνεται άβολα ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ

Ήρθε, λοιπόν, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα, για να συνομιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση. Και όλη η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στα θέματα τα οποία έπρεπε να τεθούν επί τάπητος από την ελληνική πλευρά.

Προσωπικά, το πρώτο θέμα που θα έβαζα στο τραπέζι θα ήταν το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Ιδιαίτερα σε μία τέτοια περίοδο, λίγο πριν τις γερμανικές εκλογές, το συγκεκριμένο θέμα θα βοηθούσε πολύ στο να μετρήσουμε αντιδράσεις και να «ανοιχτούμε» λίγο παραπάνω. Πέρα από αυτό, το έτερο μεγάλο ζήτημα είναι αυτό του κατοχικού δανείου, το οποίο δεν έχει αποπληρωθεί.

Αυτά τα δύο θέματα, είναι ουσιαστικά και τα μόνα ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα, τα οποία έχει στη διάθεσή της, μία Ελλάδα στημένη στον τοίχο. Ιδιαίτερα όταν βλέπεις τον… «πλασιέ» της Siemens να διαμυνύει ευθαρσώς, πριν την αφιξή του: «Μην θέσετε αυτά τα θέματα, εφαρμόστε τα προαπαιτούμενα», τότε δεν είναι μόνο θέμα εθνικών συμφερόντων το να τα θέσεις, αλλά και θέμα προσωπικής αξιοπρέπειας, την οποία, μάλλον δεν διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;