Ο λογαριασμός της επίσκεψης Σόιμπλε

soible

Όχι «κούρεμα» (προς το παρόν), όχι πολεμικές αποζημιώσεις, εξέταση πρόσθετης βοήθειας και θέματος κατοχικού δανείου και ελληνογερμανικό ταμείο ανάπτυξης

«Μπορούμε να συζητήσουμε για πιθανή βοήθεια και πρόσθετα μέτρα στήριξης υπέρ της Ελλάδας, εάν φυσικά η Αθήνα μέχρι το 2014 έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της και έχει επιτύχει την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος», είπε Βόλφγκανγκ Σόιμπλεθέλοντας να δώσει ώθηση στη συνέχιση της ελληνικής δημοσιονομικής προσπάθειας για προσαρμογή στα όσα ζητούν η χώρα του και η τρόικα, αποκλείοντας πάντως προς το παρόν νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, κάτι το οποίο είναι ασύμφορο να ζητείται από την Ελλάδα, γιατί θεωρεί πως είναι σαν να αμφισβητεί η ίδια την προσπάθειά της και να ζημιώνει τη διεθνή της εικόνα. Από τη δική του πλευρά, ο Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι με τον κ. Σόιμπλε είχαν «σημαντικές συζητήσεις, όπου εθίγησαν όλα τα θέματα, όπως το πρόγραμμα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα τόσο στο διαρθρωτικό όσο και στο δημοσιονομικό τομέα».

Για το θέμα των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων και το κατοχικό δάνειο, ζητήματα που τέθηκαν και από τους κ.κ. Τσίπρα και Γλέζο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Σόιμπλε στην Αθήνα, σε δική τους συνάντηση με τον επίσης υπέρμαχο του θέματος καταβολής των αποζημιώσεων Κ. Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ είπε «Εμείς οι Γερμανοί γνωρίζουμε ότι φέρουμε συνεχιζόμενη ευθύνη για την μεγαλύτερη κρίση που πέρασε η ευρωπαϊκή ιστορία με την δικτατορία των Ναζί του Χίτλερ». Πράγματι πρέπει να δούμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα και να επεξεργαστούμε αυτή την περίοδο. Όμως αυτό είναι εντελώς ξεχωριστό θέμα από αυτό των γερμανικών επανορθώσεων αυτό ρυθμίστηκε στη συμφωνία του Λονδίνου», αφήνοντας έτσι ανοιχτό μόνο το θέμα του κατοχικού δανείου και… «ουχί» των επανορθώσεων, τουλάχιστον από τη δική του πλευρά.

Τέλος, σημαντικό κρίνεται από την ελληνική πλευρά το γεγονός της ίδρυσης ελληνογερμανικού αναπτυξιακού ταμείου μετά την επίσκεψη Σόιμπλε και τις σχετικές συμφωνίες που υπογράφηκαν με διαμεσολαβητή το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

22-04-2024

Θεσσαλονικη

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;