Neolaia Θέμα | Τι περιμένει η κοινωνία μετά από το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

syriza_logo

Ποιο είναι το διακύβευμα της επόμενης ημέρας για ανάληψη της διακυβέρνησης από την αριστερά;

Το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θέτει και το νέο πλαίσιο κίνησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πορεία του για τη λήψη της ευθύνης διακυβέρνησης από τον ελληνικό λαό, προκειμένου όπως επιθυμεί η ηγεσία και η βάση του να αποδείξει ότι υπάρχει πειστική εναλλακτική λύση για την κοινωνία εκτός μνημονιακής πολιτικής. Η ενοποίηση και ενιοποίηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μόνο εύκολη υπόθεση δεν πρέπει να θεωρείται, όπως διαγράφηκε καθαρά τόσο κατά τη διαδρομή του κόμματος προς το πρώτο κρίσιμο συνέδριό του όσο και από όσα συζητήθηκαν εντός συνεδριακών διαδικασιών.

Χωρίς προσπάθεια και αγώνα, όμως, δεν επιτυγχάνεται κανένας πολιτικός στοχος. Πόσο μάλλον οι ιδιαίτερα φιλόδοξοι στόχοι διαφορετικού μοντέλου εξουσίας και άσκησης ριζικά διαφορετικής οικονομικής πολιτικής που έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί σχολιασμός διαφορετικών ή και εγγύτερων μεταξύ τους προσεγγίσεων για το πώς βλέπει και τι περιμένει η ελληνική κοινωνία από τη δική της πλευρά για να εμπιστευθεί τα ηνία της εξουσίας στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Broumas   Νίκος Μπρούμας, Digital Marketing – Account Manager

Πλήρης αποσαφήνιση προγραμματικής γραμμής

Στην ομιλία προπομπό της διάλυσης του Συνασπισμού, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: “Εμείς είμαστε οι γκρεμιστές, γιατί εμείς είμαστε και οι κτίστες”. Είναι σαφές ότι ο Α. Τσιπρας αναφέρεται στη διάλυση ενός πολιτικού σχηματισμού και στη δημιουργία ενός νέου, αλλά η ερώτηση που είναι στα χείλια του κόσμου που συσπειρώθηκε γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ είναι “τι αφήνουμε πίσω και πού βαδίζουμε;”

Η ισορροπία του τρόμου μεταξύ ριζοσπαστικών ρευμάτων εντός των τειχών και του κόσμου που προσέλκυσε η παράταξη από το χώρο του κέντρου, έχει φέρει την αντιπολίτευση σε μία αδυναμία αύξησης της εκλογικής της δύναμης.

Μια αντιπολίτευση που μέχρι σήμερα λέει όχι στη μνημονιακή λαίλαπα, καταγγέλει τα πλήγματα που προκαλεί η υπάρχουσα κυβέρνηση στη Δημοκρατία, αλλά που αδυνατεί να αρθρώσει σαφή πολιτικό λόγο και αρκείται σε συχνά-πυκνά αναθεωρούμενες τοποθετήσεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ένα πράγμα οφείλει να καταφέρει: να χαράξει μια σαφή ρότα για να μπορέσει να αποφασίσει ο κάθε ψηφοφόρος αν θα πηδήξει από τη βάρκα ή αν θα μπει μέσα για το ταξίδι.

Kat-MamwliΚατερίνα Μαμώλη, Ψυχολόγος – Πολιτική Επιστήμονας

Μετατροπή σε αληθινό εγγυητή προοδευτικής πορείας

Τα κομματικά συνέδρια είθισται να κινητοποιούν στον απόλυτο βαθμό τα μέλη και στελέχη τους αλλά να αποτελούν πολιτικά γεγονότα ελάχιστου ή και μηδαμινού ενδιαφέροντος για την ευρύτερη κοινωνία. Η μόνη περίπτωση κατά την οποία οι πολίτες κινητοποιούνται και τείνουν ευήκοα ώτα σε τέτοιου είδους κομματικές διαδικασίες, πόσο μάλλον σε περιπτώσεις όπως το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ενός κόμματος της Αριστεράς που διεκδικεί να μετασχηματιστεί σε πόλο εξουσίας, είναι όταν το διακύβευμα του όποιου κομματικού συνεδρίου αποτελεί η απάντηση στο κοινωνικό ζήτημα.

Το ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα είχε ενδιαφέρον για την κοινωνία εάν με τις αποφάσεις του γινόταν σαφές και ξεκάθαρο πώς το αίτημα των πολιτών για βιώσιμη διέξοδο από την κρίση με όρους κοινωνίας και με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και όχι με όρους λιτότητας, ύφεσης και ανεργίας, μετατρέπεται σε ρεαλιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Η κοινωνία δεν επιζητά πόλωση, διλήμματα, αναμετρήσεις. Η κοινωνία επιζητά λύση. Όταν το αίτημα αυτό ικανοποιηθεί, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει πραγματικό διεκδικητή της εξουσίας με θετικό πρόσημο, λόγω δηλαδή αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης των πολιτών πώς μπορεί όντως να εγγυηθεί την προοδευτική πορεία της χώρας και όχι μόνο να την επικαλείται.

ΤσέλλοςΠάνος Τσέλλος, Ψυχολόγος

Πρέπει να επανασυστηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες

Το θέμα της αυτοδιάλυσης ή μη των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνει αδιάφορη την κοινωνία. Η δυσχερής φάση που διανύουμε δεν αφήνει περιθώρια για σπατάλη χρόνου σε εσωστρεφείς οργανωτικές διευθετήσεις. Είναι φανερό πως η βάση της κοινωνίας ασφυκτιώντας από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, επιθυμεί διακαώς να πειστεί από την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την ώθηση που χρειάζεται προς την εξουσία.

Για να συμβεί όμως αυτό, μέσω Συνεδρίου και μετέπειτα διαδικασιών πρέπει πάνω απ’ όλα να ξεκαθαριστεί προς του πολίτες η ιδεολογική και πρακτική στάση που θα τηρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δύσκολες προκλήσεις που ακολουθούν. Ο τρόπος της αποπληρωμής του δυσθεώρητου χρέους, η θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, οι μετεκλογικές συνεργασίες, οι κόκκινες γραμμές προς τους εταίρους, τα περιθώρια εφαρμογής κοινωνικής πολιτικής, είναι θέματα σοβαρά που μέχρι σήμερα –αν και θα έπρεπε- δεν έχουν διευκρινιστεί.

Κατόπιν τούτου, μετά το Συνέδριο πρέπει να παρουσιάσουν κάποιες απτές, τεκμηριωμένες και πλήρως κοστολογημένες προτάσεις για την έξοδο από την κρίση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη μόνο όταν θα επανασυστηθεί στους πολίτες με ειλικρίνεια.

Flessa1Μαριλένα Φλέσσα, Διεθνολόγος – Νομικός Περιβάλλοντος

Διττό στοίχημα ο συγκερασμός αντίρροπων εσωτερικών δυνάμεων και το άνοιγμα στην κοινωνία

Εν μέσω γεγονότων όπως το ιδιότυπο ‘άνοιγμα’ της νέας Ελληνικής Δημόσιας Τηλεόρασης, των επεισοδίων στην πορεία αλληλεγγύης για τον Κώστα Σακκά , τις προσαγωγές στις Σκουριές και τις διαμαρτυρίες εκπαιδευτικών στο Υπουργείο Παιδείας ξεκίνησε το Συνέδριο-ορόσημο του νέου ΣΥΡΙΖΑ, που τον καθιστά πλέον ενιαίο μεν ,πολυτασικό δε, κόμμα.

Ύστερα από το ανέλπιστα υψηλό ποσοστό του στις τελευταίες εκλογές και μετά από παλινδρομήσεις και αμφιταλαντεύσεις στις θέσεις και στον προσανατολισμό του τα τελευταία χρόνια, η πραγματική πρόκληση για το ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά τώρα. Πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά, μια αριστερών καταβολών αντιπολίτευση διεκδικεί επάξια την εξουσία στην πιο κρίσιμη κοινωνικά και οικονομικά πολιτική συγκυρία.

Το στοίχημα διττό: Αφενός ο συγκερασμός των αντίρροπων – διαλυθέντων τυπικά μεν, υφιστάμενων ουσιαστικά δε – τάσεων και συνιστωσών στο εσωτερικό του κόμματος και αφετέρου το πραγματικό του άνοιγμα στην κοινωνία, βασισμένο σε ουσιαστικές αρχές σοσιαλδημοκρατίας που θα επιφέρουν συστημικές τομές στο ετοιμοθάνατο ελληνικό κράτος.

Χωρίς να παραγνωρίζουμε την τολμηρότητα του εγχειρήματος ο Σύριζα να αποτελέσει τη μόνη σοβαρή εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, διατηρώντας τη ριζοσπαστικότητά του απ’την μια, στοχεύοντας σε μια ευρεία κοινωνική βάση απ’ την άλλη, πιστεύουμε ωστόσο ότι η διαδρομή τώρα ξεκινάει και θα αξίζει τον κόπο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;