Neolaia Θέμα | Η θεσμική – δημοκρατική λειτουργία και η κυβέρνηση τρικομματικής συνεργασίας στην «εντατική»!

Δείτε το συγκινητικό Video των υπαλλήλων της ΕΡΤ Απαράδεκτη θεσμική – δημοκρατική εκτροπή ή μεταρρυθμιστική αναγκαιότητα το «λουκέτο» Σαμαρά στην ΕΡΤ;

Θεσμικά και πολιτικά αδιέξοδα εμφανίστηκαν από την χοντροκομμένη – και περισσότερο ή λιγότερο μελετημένη – απόφαση για υπογραφή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου κλεισίματος της ΕΡΤ από δύο υπουργούς αποκλειστικά της ΝΔ. Ο Α. Σαμαράς δεν έχει ακόμα καταφέρει να νομιμοποιήσει δημοκρατικά την κίνηση του ούτε δοκίμασε πάραυτα προσφυγή σε εκλογές και με δεδομένη την κοινή στάση ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ για να αρθεί το αδιέξοδο απαιτείται απόσυρση της σχετικής ΠΝΠ.

Διαφορετικές απόψεις προσεγγίζουν την απροσδόκητη απόφαση του κυρίαρχου κυβερνητικού εταίρου:

 

Θόδωρος Τσίκας, Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος, Μέλος K.E.ΠΑΣΟΚ

TsikastΡιζική μεταρρύθμιση με κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας

Οι εξελίξεις στην ΕΡΤ, αναδεικνύουν ροπή της Ν.Δ. σε μονομερείς, αυταρχικές ενέργειες, συνδυασμένες με προσπάθειες παλινόρθωσης παλαιο-δεξιού, πελατειακού κράτους. Η αγνόηση των κυβερνητικών εταίρων είναι προκλητική.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά το 2009, πέτυχε σημαντική μείωση προσωπικού και θετικά οικονομικά αποτελέσματα για την ΕΡΤ. Έδειξε ότι υπάρχει δρόμος για δημιουργικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς άσκοπη επίδειξη πυγμής.

Η τελική φάση μιας ριζικής ανασυγκρότησης το 2011, με βάση τις προτάσεις της επιτροπής Αλιβιζάτου, δεν ολοκληρώθηκε λόγω αντιδράσεων από πολλούς που διαμαρτύρονται σήμερα. Μεταξύ τους βρίσκονταν και όσοι, σήμερα στην κυβέρνηση, έκλεισαν το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Αν αυτές οι προτάσεις είχαν υλοποιηθεί, δεν θα βρισκόμασταν σήμερα σε αυτό το σημείο.

Η ΕΡΤ έχει ανάγκη εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης. Η τυφλή άρνηση οδηγεί σε απαξίωση της. Πρέπει να προχωρήσει η ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Αλλά δεν είναι δυνατόν να λαμβάνονται με αυτό τον τρόπο μείζονες αποφάσεις. Η πολύτιμη κουλτούρα κυβερνήσεων συνεργασίας πρέπει να εμπεδωθεί.

Κατερίνα Μαμώλη, Ψυχολόγος – Πολιτική Επιστήμονας

Kat-Mamwli«Δεν είναι η ΕΡΤ, ηλίθιε, η Δημοκρατία είναι!».

«Δεν είναι η ΕΡΤ, ηλίθιε, η Δημοκρατία είναι!». Η διακοπή της λειτουργίας της Ε.Ρ.Τ. και η απόλυση 2656 εργαζομένων με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, συνιστά ξεκάθαρη εκτροπή συνταγματική και κοινοβουλευτική. Βιασμό των δημοκρατικών διαδικασιών σε απευθείας μετάδοση.

Ωστόσο, η φασιστική αυτή ενέργεια της κυβέρνησης Σαμαρά δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Συνιστά μόνο κορύφωση της στρατηγικής «σοκ, δέος και πυγμή», που ακολουθείται από το ακροδεξιό, νεοφιλελεύθερο επιτελείο του, από την ημέρα ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας.

Η ωμότητα όμως, της πολιτικής πράξης, δεν επιτρέπει ούτε να την αγνοήσει, ούτε να την εκλογικεύσει κανείς, καθότι δεν τηρήθηκαν ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα της αστικής(!) νομιμότητας. Προς τούτο κυρίως, και η κατακραυγή στα καθ’ ημάς όσο και σε διεθνές, ευρωπαϊκό επίπεδο.

Με μια κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που τραμπουκίζουν ανερυθρίαστα την ίδια τη Δημοκρατία, μπορείς ενδεχομένως να τους αναγνωρίσεις ότι είναι συνεπείς προς την ιδεολογία τους, δεν δύνασαι όμως, εφόσον αυτοπροσδιορίζεσαι ως στοιχειωδώς δημοκρατικός άνθρωπος, να καταδεχτείς να συνδιαλλαγείς περί οποιασδήποτε εξυγίανσης και μεταρρύθμισης.

Νίκος Μπρούμας, Account Manager – Ogilvy One

MproumasΠροκλητικό οι υπεύθυνοι να εμφανίζονται τιμητές

Το λουκέτο στην ΕΡΤ είναι ξεκάθαρη δημοκρατική εκτροπή την οποία καλούμαστε να δεχτούμε σαν μεταρρυθμιστική αναγκαιότητα. Για τον κατακερματισμό του κοινωνικού μετώπου η τρικομματική κυβέρνηση χρησιμοποιεί καταχρηστικά το αποδεκτό μεταρρυθμιστικό αίτημα/αίσθημα.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση ελέγχεται για:

– Αντιδημοκρατικότητα
Ο Πρωθυπουργός όχι απλά δεν ζήτησε κοινοβουλευτική έγκριση αλλά προσπαθεί να δώσει στους υπουργούς του τη δυνατότητα να διαλύσουν σε μία νύχτα οποιονδήποτε δημόσιο οργανισμό.

– Παράδοση τηλεοπτικής ενημέρωσης και προγράμματος
Η δημόσια τηλεόραση δεν κινείται με όρους ιδιωτικού καναλιού. Επιτελεί κοινωνικό ρόλο. Είναι υποχρεωμένη να απευθύνεται σε όλη την κοινωνία, και στην πλειοψηφία και στη μειοψηφία . Με το κλείσιμο της συχνότητας το πρόγραμμα λοιπόν και η ενημέρωση περνάει στα χέρια σταθμών ιδιωτικών συμφερόντων, επονομαζόμενους από πρώην αρχηγός της ΝΔ νταβατζήδες.

– Υποκρισία
Είναι προκλητικό να βλέπεις τους ανθρώπους που οδήγησαν τους δημόσιους οργανισμούς σε αυτό το σημείο να δηλώνουν αηδιασμένοι.  Η επανίδρυση της ΕΡΤ σε τρεις μήνες  με την απόλυση 2500 ατόμων και την (επανα)πρόσληψη (;) 1200 με κριτήρια τα οποία είναι ακόμα ομιχλώδη, δεν καλύπτει και τον πιο καλόπιστο.

Μαριλένα Φλέσσα, Διεθνολόγος – Νομικός Περιβάλλοντος

FlessaΜήπως  η κυβέρνησή σας απώλεσε πλέον τη δεδηλωμένη κύριε Σαμαρά; 

Στις 11 Ιουνίου, η ελληνική κυβέρνηση προέβη σε μια από τις πιο  -κατά γενική ομολογία- ακραίες κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταπολιτευτικά: ανέστειλε εν μία νυκτί , πραξικοπηματικά και  με την αρωγή της αστυνομίας, την λειτουργία της ΕΡΤ, με αποτέλεσμα να ζήσουμε την εμπειρία να παρακολουθούμε παράνομα την πειρατική εκπομπή της δημόσιας ελληνικής τηλεόρασης! Αφενός, δημιουργείται εύλογα  η απορία γιατί να επιλέξει αυτήν την προκλητική και αναμενόμενα αντιδημοφιλή οδό και αφετέρου, η πράξη καθαυτή, παύει πλέον να εμπίπτει στο πεδίο των επικοινωνιακών τακτικισμών και άπτεται ξεκάθαρα της ουσίας του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Ακόμη και πρωτοετείς φοιτητές νομικών σχολών γνωρίζουν πως θα μηδενίζονταν στο μάθημα του  Συνταγματικού  Δικαίου, αν υποστήριζαν πως θα μπορούσε να κυβερνηθεί δημοκρατικά και άνευ εκτροπής του πολιτεύματος μια χώρα, μόνο με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Δεδομένου μάλιστα πως  η συγκεκριμένη ΠΝΠ δεν έχει καν την έγκριση των άλλων δύο κομμάτων της τρικομματικής, μήπως  η κυβέρνησή σας απώλεσε πλέον τη δεδηλωμένη κύριε Σαμαρά;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

15-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;