Neolaia Θέμα | Κόμματα εκτός νόμου

boylh

Είναι θεμιτό να τίθενται εκτός νόμου κόμματα που αμφισβητούν το δημοκρατικό κεκτημένο; Το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη και οι πιθανές λύσεις στο πρόβλημα

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη ανοίγει παράπλευρα και το ζήτημα εάν είναι θεμιτό κόμματα που με το λόγο ή τις πράξεις και πράξεις στελεχών τους αμφισβητούν τη λειτουργία της δημοκρατίας να τίθενται εκτός νόμου.

Είναι, βέβαια, ξεκάθαρο ότι φτάσαμε ως εδώ επειδή η δημοκρατία στον τόπο φθίνει ποιοτικά όλο και περισσότερο. Είναι εφικτό, όμως, να αναστηλώσουμε τη δημοκρατία ανεχόμενοι όσους ευθέως την αμφισβητούν ή βρισκόμαστε σε ένα σημείο που έστω και προσωρινά είναι αναγκαίες ακόμα και κατασταλτικές λύσεις μέχρι να αποκαταστήσουμε ένα αποδεκτό επίπεδο δημοκρατικής λειτουργικότητας που δεν θα αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης του, όπως για δεκαετίες συνέβαινε μεταπολιτευτικά;


Tsikas-276x400Θόδωρος Τσίκας, Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος – Μέλος Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ

Η λύση δεν είναι η τυπική απαγόρευση

Ο εγκωμιασμός του ναζισμού, το κήρυγμα ξενοφοβικού και ρατσιστικού μίσους, η ενθάρρυνση βίας κατά μεταναστών ή κοινωνικών ομάδων λόγω θρησκεύματος ή σεξουαλικού προσανατολισμού, αντιβαίνει στο Σύνταγμα. Ένα τέτοιο κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Το ότι ένα κόμμα είναι αντισυνταγματικό, δεν σημαίνει ότι η λύση είναι η τυπική απαγόρευσή του. Η έννομη τάξη έχει μηχανισμούς, που μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελέσματα, βασισμένη στην ποινική και διοικητική νομοθεσία και τον Κανονισμό της Βουλής. Το νομοσχέδιο για τη ρατσιστική βία είναι χρήσιμο γιατί τροποποιούνται διατάξεις του Ποινικού Κώδικα για τα θέματα αυτά. Πρέπει να απειλούνται κακουργηματικές ποινές, παρεπόμενες ποινές στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, για μια σειρά εγκλημάτων.

Η υποκατάσταση του κράτους, η διείσδυση σε θύλακες της Αστυνομίας, η αναζήτηση προσχημάτων για βίαιες συμπεριφορές, δεν είναι ανεκτή επιλογή. Η έννομη τάξη δεν ανέχεται ενθάρρυνση, οργάνωση ή κάλυψη εγκληματικών πράξεων, στις οποίες βουλευτές και στελέχη κομμάτων είναι ηθικοί ή φυσικοί αυτουργοί.

Flessa (1)Μαριλένα Φλέσσα, Διεθνολόγος – Νομικός Περιβάλλοντος

Πραγματικό ανάχωμα η προσήλωση στη δημοκρατία

Οι άγριες ρατσιστικές επιθέσεις και η προκλητική στάση των νεοναζιστών εντός βουλής, μας κάνει αντανακλαστικά να σκεφτούμε από αγανάκτηση «ναι, να τεθούν εκτός νόμου» όσα κόμματα τις υποδαυλίζουν –υποστηρίζουν και εν προκειμένου η Χρυσή Αυγή. Με μια προσεκτικότερη θεώρηση της κατάστασης ανακύπτουν δύο ζητήματα: Αφενός, το κόμμα αυτό μπήκε καθόλα νόμιμα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αφετέρου, το γιατί και πώς σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα γεννήθηκε αυτή η ανάγκη αντιπροσώπευσης αποτελεί το ουσιαστικό και μείζων ζήτημα . Το να τεθεί –υποκριτικά- στη συγκεκριμένη συγκυρία η ΧΑ εκτός νόμου, μόνο ιερομάρτυρες μπορεί να τους καταστήσει στους ψηφοφόρους τους.

Το γενικό πνεύμα του νομοσχεδίου Ρουπακιώτη κινείται κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, κάποιες άλλες διατάξεις του, όμως, θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε «μπούμερανγκ» κατά της ελευθερίας του λόγου, ενώ το ισχύον δίκαιο είναι αρκετά επαρκές, αλλά παραμένει ανενεργό στην εφαρμογή του. Το πραγματικό ανάχωμα κατά του φασισμού είναι η προσήλωση όλων στις αρχές της δημοκρατίας.

Iakwvos Alavanos (1)Ιάκωβος Αλαβάνος, Πολιτικός Μηχανικός – Μελος Π.Σ. Οικολογων Πρασινων

Να λειτουργήσει επιτέλους η δημοκρατία μας!

Η δημοκρατία στην Ελλάδα λειτουργεί κατ’ ευφημισμό και έχει συμπεριλάβει θεσμούς και πρακτικές, όπως: Βουλευτική ασυλία ακόμα και σε αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, εκλογικό νόμο διαστρέβλωσης της λαϊκής ετυμηγορίας, ανάδειξη Ανώτατων Δικαστικών Λειτουργών κατ’ επιλογή των κυβερνήσεων για τον έλεγχο της απονομής της Δικαιοσύνης, αναξιοκρατία και πελατειακές σχέσεις στο δημόσιο, αδιαφανείς και διαβλητές διαδικασίες στα δημόσια έργα, ανελεύθερη και ιδιωτική παιδεία χωρίς άθληση και τέχνες, καταστροφή του περιβάλλοντος με εκχερσώσεις δασών, ταφή και καύση αποριμάτων και διάθεση αποβλήτων στον υδροφόρο ορίζοντα και στις θάλασσες, κατάλυση κάθε κράτους δικαίου και πρόνοιας για τις ευπαθείς ομάδες με την λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, αθηνοκεντρική εθνική οικονομία με ερημοποίηση της υπαίθρου, ανεξέλεγκτη μαύρη αγορά εργασίας με εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε απροσδιόριστο αριθμό παράνομων μεταναστών ανερχόμενο πιθανώς μέχρι και στο 20% του ελληνικού πληθυσμού.

Εάν όλα τα παραπάνω αντιμετωπίζονταν από το δημοκρατικό μας πολίτευμα τότε ο Έλληνας ψηφοφόρος θα έθετε εκτός Βουλής εύκολα τα κόμματα που υποθάλπουν τις αποχρώσες θεωρίες του φασισμού.

TsellosΠάνος Τσέλλος, Ψυχολόγος

Λύση η παιδεία και η βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών

Δεδομένου ότι οι όροι δημοκρατία και δημοκρατικό κεκτημένο είναι έννοιες μη απόλυτες, μια ξαφνική προσπάθεια εκκαθάρισης του πολιτικού σκηνικού από συγκεκριμένους σχηματισμούς, θα έδινε αφορμή για κάθε είδους αντιδράσεις. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως δεν πρέπει η πολιτεία να επιδιώξει την αυστηροποίηση της στάσης της απέναντι σε φαινόμενα που προσβάλλουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη αποτελεί μια καλή αρχή, ώστε να σταλεί το μήνυμα πως δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές κάθε είδους πρακτικές που υποκινούν την μισαλλοδοξία και την βία. Διώκοντας τις πράξεις και την παρακίνηση σε πράξεις και όχι τις απόψεις των οποίων το δικαίωμα της έκφρασης πρέπει πάντοτε να διασφαλίζεται, μπορούμε να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ένας νόμος δεν μπορεί παρά να συμβάλει στην επιφανειακή καταπολέμηση του προβλήματος. Η ριζική αντιμετώπιση της μάστιγας του ρατσισμού επιτυγχάνεται μέσω της παιδείας και της βελτίωσης των κοινωνικών συνθηκών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;