Ενδοοικολογική διαμάχη Πράσινων Αττικής με Χρυσόγελο - Τρεμόπουλο

tremopoylos xrysogelos

Μαζική εγγραφή μελών για έλεγχο του Συνεδρίου χρεώνουν στον πρώην και στον νυν Ευρωβουλευτή, ο οποίος με άρθρο του τους θεωρεί φαντασιόπληκτους και φοβικούς…

Άρθρο πολιτικής ανάλυσης που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα tvxs έκανε λόγο για προωθούμενη εγγραφή 184 νέων μελών στους Οικολόγους Πράσινους, πρώην νεολαίων της ΠΑΣΠ, εμπνευσμένη από τον Νίκο Χρυσόγελο, λόγω και του ότι η είσοδός τους προήλθε από την πολιτική κίνηση των Πατησίων που συμμετέχει κι ο ίδιος. Ακολούθησε, μέσω της ίδιας ιστοσελίδας, απάντηση του Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, σύμφωνα με την οποία η σεναριολογία για εμπλοκή του σε διαδικασίες ελέγχου του κόμματος με τελικό στόχο κοινή κάθοδο της ευρύτερης ελληνικής κεντροαριστεράς υπό τον Ντανιέλ Κον Μπεντίτ στις ευρωεκλογές του επόμενου Ιουνίου είναι ανυπόστατη, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι Αττικής, παίρνοντας θέση στο ζήτημα, εξέδωσαν ψήφισμα που καταγγέλλει την κίνηση μαζικής εγγραφής των «Πασπιτών» και το ρόλο του Ευρωβουλευτή Ν. Χρυσόγελου, του πρώην Ευρωβουλευτή και πρώην επικεφαλής των Ο.Π. Μ. Τρεμόπουλο και της συντονίστρια της Πολιτικής Κίνησης Πατησίων Μελίνας Λαζαρίδου, στη συγκεκριμένη εξέλιξη, θεωρώντας αδιανόητο μια οργάνωση των 6 μελών να εγγράφει με μία μαζική είσοδο άλλα 184 νέα μέλη, χρεώνοντάς στους προαναφερθέντες «ουσιαστικές πολιτικές και διαδικαστικές ευθύνες».

Αναλυτικότερα, ο Νίκος Χρυσόγελος στο απαντητικό του άρθρο των 6 σημείων χαρακτήρισε τη σχετική φημολογία και ειδικότερα το αρχικό δημοσίευμα πολιτικής ανάλυσης του Ιορ. Γκρίνη ως αποκυήματα «νοσηρής φαντασίας», τονίζοντας συγκεκριμένα ότι: «Μόνο νοσηρή φαντασία μπορεί να πιστέψει ότι τώρα που καταρρέει το ΠΑΣΟΚ ο Χρυσόγελος και ο Τρεμόπουλος συνεννοήθηκαν με τον …Βενιζέλο για να τους “δανείσει” νέους που έχουν φύγει από το ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό για να “πάρουν” τους Οικολόγους Πράσινους για να τους πάνε στο …ΠΑΣΟΚ. Εντάξει και η φαντασία έχει τα όρια της! Αν θέλαμε να πάμε στο ΠΑΣΟΚ θα το κάναμε στα χρόνια που το ΠΑΣΟΚ είχε δύναμη, τώρα θα πάμε μάλιστα με δανεική …βοήθεια! Χα, χα! Καλό θα ήταν για πρωταπριλιάτικο αστείο αλλά να παρουσιάζεται και ως περισπούδαστη ανάλυση, ε, μάλλον ο “αναλυτής” θα έπρεπε να πάρει μηδέν και κάτω. Είναι κάτι περισσότερο από ανοησία η άποψη, επίσης, που προσπαθεί να πλασάρει το «άρθρο» ότι όλα αυτά γίνονται και για να καταφέρει ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν με τη βοήθεια …της ΔΗΜΑΡ, του ΠΑΣΟΚ κα. Καλά αν ήθελε να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν ο Ντάνυ, στο ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ θα βασίζονταν; Δεν μπορούσε να πάει στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες και τους Γάλλους Σοσιαλιστές που έχουν τουλάχιστον κάποια δύναμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να έχει και στοιχειωδώς μια πιθανότητα να πετύχει …στα σχέδια του; Για ανόητος δεν νομίζω να είναι”.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Αττικής, από τη δική τους πλευρά, στο ψήφισμά τους αφού αναφέρουν ότι αποδοκιμάζουν «τη διαδικασία μαζικής εγγραφής, στην ΠΚ Πατησίων/ Κυψέλης, οργανωμένης ομάδας 184 ατόμων, που αποτελείται από μέλη κυρίως της ΠΑΣΠ», καταγγέλλουν τον Ευρωβουλευτή των Ο.Π. και τα άλλα δύο πράσινα στελέχη ότι «Ακόμη πιο προβληματικό θεωρούμε το ρόλο συγκεκριμένων μελών των ΟΠ με κύριο τον Ευρωβουλευτή Ν. Χρυσόγελο, τον συντονιστή της ΕΓ Μ. Τρεμόπουλο και την συντονίστρια της ΠΚ Πατησίων Μελίνας Λαζαρίδου για τον τρόπο που προχώρησαν την διαδικασία ένταξης των νέων μελών, παρακάμπτοντας τα όργανα, έχοντας έτσι ουσιαστικές πολιτικές και διαδικαστικές ευθύνες».

Υπογραμμίζουν, επιπρόσθετα, πως «κανένας στους ΟΠ δεν εξουσιοδότησε κανέναν να έχει τέτοιου είδους επαφές με ομάδα δυσαρεστημένων ΠΑΣΠιτών σε επίπεδο “ηγεσίας”, κανένα ενιαίο κόμμα δε θα δεχόταν ομαδική εισροή από άλλον πολιτικό φορέα ή συγκροτημένη ομάδα – σε ποσοστό μάλιστα 40%», κι ότι θέλουν «έναν φορέα της πολιτικής οικολογίας ανοικτό στην κοινωνία και στους ενεργούς πολίτες, όχι στους οργανωμένους μηχανισμούς και στις αδιαφανείς συνεργασίες», καλώντας τα μέλη τους «σε ένα μαζικό συνέδριο επανεκκίνησης στην Αθήνα- για να μπορεί να είναι μαζικό- και όχι σε απομακρυσμένες περιοχές για να επιβιώσουν οι μηχανισμοί των επαγγελματιών της Πολιτικής Οικολογίας».

Μετά από όλα αυτά η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα βαριά στο εσωτερικό των Οικολόγων Πράσινων, με τη μια πλευρά να χρεώνει ουσιαστικά στον Ν. Χρυσόγελο, αλλά και τον Μ. Τρεμόπουλο προσπάθεια ελέγχου του κόμματος για να το πάρουν ως «προίκα» για τη δόμηση μαζί με άλλες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις μιας νέας συντηρητικής κεντροαριστεράς και τον Ευρωβουλευτή του κόμματος και τους πράσινους πολιτικούς του φίλους να καλωσορίζουν τα νεοεισερχόμενα μέλη και να καλούν και άλλους σε μια πορεία ανοίγματος των Πράσινων προς την κοινωνία, καταγγέλλοντας τους αντιδρώντες ως θιασώτες ενός περιχαρακωμένου ελεγχόμενου από τους ίδιους κόμματος, με μικρές πραγματικές πολιτικές δυνατότητες παρέμβασης στην κοινωνία. Τα παραπάνω διαδραματίζονται με φόντο το προγραμματισμένο καλοκαιρινό Συνέδριο των Οικολόγων Πράσινων, για το οποίο όμως δεν έχουν οριστεί τα ακριβή χρονικά πλαίσια διεξαγωγής του, όπως και οι στόχοι και διαδικασίες, αλλά και οι συμμετέχοντες, πράγμα που αποτελεί, όπως ξεκάθαρα προκύπτει κι από τις σφοδρές εσωτερικές διαμάχες, το πλέον σημαντικό ζητούμενο για το ποιος θα διαχειρίζεται πολιτικά το ελληνικό πράσινο κόμμα – μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος.

Το άρθρο του Ιορ. Γκρίνη «Είναι πρεσβύωπας ο Ντάνι;»

Μία ευρεία συζήτηση έχει ξεκινήσει τον τελευταίο καιρό με αφορμή την επιθυμία του Ντανιέλ κον Μπεντίτ να “κλείσει” την πολιτική καριέρα στην Ελλάδα. Στην αρχή το είχε γράψει στον επίλογο του βιβλίου του, «Για να καταργηθούν τα πολιτικά κόμματα!; Σκέψεις ενός απάτριδος χωρίς κόμμα» ως μακρινή επιθυμία, μέχρι που το επανέλαβε στην πρόσφατη συνέντευξη του στην Ελευθεροτυπία. «Έχω ένα παράξενο όνειρο. Να συμμετάσχω στις ευρωεκλογές του 2014 με την οικολογική λίστα στην Ελλάδα και να είμαι υποψήφιος των Οικολόγων για την προεδρία της Κομισιόν. Με 10%-15% των ψήφων θα προκαλούσα μια νέα δυναμική στην ελληνική κοινωνία και θα ταρακουνούσα τους ηττοπαθείς ή κυνικούς συντηρητισμούς που υπονομεύουν την πολιτική στην Ευρώπη». Μπορεί το όνειρο να είναι παράξενο για το Ντάνι, αλλά δεν είναι ο πρώτος, ο οποίος κάνει λόγο για ποσοστό της τάξης του 10-15%.

Ο ευρωβουλευτής των ΟΠ, Νίκος Χρυσόγελος αμέσως μετά το συνέδριο του κόμματος, το Δεκέμβριο, μιλούσε για «ένα ανοικτό, δημοκρατικό, πράσινο κόμμα που θα εκφράζει εκλογικά τουλάχιστον το 5-15% της κοινωνίας και αξιακά – κοινωνικά ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό της κοινωνίας». Μάλλον, ούτε ο κον Μπεντίτ που μιλά για «οικολογική λίστα», ούτε ο Νίκος Χρυσόγελος που μιλά για «ανοιχτό, δημοκρατικό, πράσινο κόμμα», αναφέρονται στους Οικολόγους Πράσινους, που με επικεφαλής την Ιωάννα Κοντούλη, στις εκλογές του Μαϊου, πήραν το μεγαλύτερο ποσοστό της ιστορίας τους, 2,93% και του Ιουνίου το μικρότερο, 0,88%, παρά το γεγονός ότι η ίδια η επικεφαλής, εμφανιζοταν στις μετρήσεις με δημοφιλία 22%. Tο φόρουμ του διαλόγου Αυτό το οποίο περιγράφουν είναι πιο κοντά, στο Φόρουμ Διαλόγου και Συνεργασίας των δυνάμεων του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Νίκος Μπίστης, ο οποίος όμως στις 18 Δεκεμβρίου παραιτήθηκε από τη θέση του υπευθύνου Διεύρυνσης της Δημοκρατικής Αριστεράς μετά την απόρριψη από την Εκτελεστική Επιτροπή της κόμματος της πρότασης για συμμετοχή στο συγκεκριμένο φόρουμ, χωρίς όμως να εγκαταλείψει τη διεύρυνση. Ο Νίκος Μπίστης, είχε μετακινηθεί από το ΠΑΣΟΚ στη ΔΗΜΑΡ μαζί με μία σειρά πολιτικών φίλων του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ενώ οι περισσότερες από τις κινήσεις που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο φόρουμ, προέρχονται κυρίως από πολιτικά στελέχη και συνομιλητές της σημιτικής περιόδου στο ΠΑΣΟΚ, ο τότε υπουργός του Γιώργος Φλωρίδης, ο Δημήτρης Κατσαντώνης, πρόεδρος της ΕΤ3, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Ψυχογιός. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός διετέλεσε συνομιλητής του κον Μπεντίτ σε εκδήλωση για την Ελλάδα που διοργάνωσε στο Βερολίνο, το ινστιτούτο Χάινριχ Μπελ των Γερμανών Πράσινων στις 21 Ιανουαρίου 2012.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι το πραγματικό κόμμα του κον Μπεντίτ στην Ελλάδα,είναι η ΔΗΜΑΡ, στελέχη της οποίας, στην προεκλογική περίοδο του Ιουνίου του 2012, επικαλούνταν “τους συμμάχους στην Ευρώπη όπως ο Φρανσουά Ολάντ και ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, οι οποίοι «έχουν ακριβώς την ίδια άποψη», ενώ στελέχη των Οικολόγων Πράσινων, τα οποία είναι ιδεολογικά και πολιτικά κοντά στον ευρωβουλευτή του κόμματος Νίκο Χρυσόγελο, δήλωσαν δημόσια ότι σ’ εκείνες τις εκλογές (του Ιουνίου του 2012), ψήφισαν ΔΗΜΑΡ. Οι Οικολόγοι Πράσινοι Οι απόψεις του Ντάνι με την σκληρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στις δυο εκλογές του 2012, δίχασαν τους ΟΠ μπροστά στην κάλπη καθώς απείχαν από τις απόψεις της πλειοψηφίας που οδηγούσε το κόμμα στις εκλογές. ΄Όμως στο συνέδριο του κόμματος, τον προηγούμενο Δεκέμβριο, αυτή πλειοψηφία αυτή άλλαξε, έστω οριακά και κυρίαρχο λόγο έχουν στο κόμμα, οι πολιτικοί φίλοι του Νίκου Χρυσόγελου, σε συνεργασία με τους σοσιαλδημοκράτες του ThinkP και τον προκάτοχο του στην ευρωβουλή Μιχάλη Τρεμόπουλο, ο οποίος ανέλαβε και συντονιστής της Γραμματείας του κόμματος.

Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος ήταν στενός συνομιλητής των ανανεωτικών του Συνασπισμού, οι οποίοι έφτιαξαν τη ΔΗΜΑΡ από το 1998, όταν εξελέγη νομαρχιακός σύμβουλος Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής κοινού ψηφοδελτίου ΣΥΝ-Οικολόγων. Απλώς στο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμούν πολλές σχέσεις μαζί του, γιατί δεν τον εμπιστεύονται καθώς θυμούνται ότι τότε αρνήθηκε να τηρήσει την εναλλαγή, όπως είχαν αποφασίσει. Ανάμεσα στις δύο εκλογές του 2012, ο μεν Χρυσόγελος περίπου είχε εξαφανιστεί ο δε Τρεμόπουλος είχε χάσει πανηγυρικά στο συνέδριο που αποφασίστηκε η αυτόνομη κάθοδος στις εκλογές. Ο Τρεμόπουλος είχε προτείνει αναζήτηση εκλογικής συνεργασίας, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν εννοούσε με το ΣΥΡΙΖΑ, που πολλοί νόμισαν, ή με τη ΔΗΜΑΡ. Μια επιταγή 1.500 ευρώ Πριν από λίγες ημέρες, έφτασε στα γραφεία των ΟΠ, μία επιταγή 1500 περίπου ευρώ που αντιστοιχούσε σε 184 εγγραφές νέων μελών στην Πολιτική Κίνηση του Νίκου Χρυσόγελου. Σύμφωνα με όσα έχει πει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος σε κομματική συνάντηση στη Θεσσαλονίκη, πρόκειται για νέα μέλη ηλικίας 21 ετών, τα οποία προσήλθαν στους ΟΠ μαζικά από τη ΠΑΣΠ της ΑΣΟΕ. Εκείνο που έχει σημασία όμως είναι ότι η συγκεκριμένη πολιτική κίνηση μέχρι τώρα είχε 4 μέλη. Οι πληροφορίες όσων γνωρίζουν καλά το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι η ΠΑΣΠ της ΑΣΟΕ ήταν πάντοτε φίλα προσκείμενη στο Γιώργο Παναγιωτακόπουλο και αυτό σημαίνει οργανωτικό έλεγχο. Σε ένα κόμμα όμως, όπως οι Οικολογοι Πράσινοι, 184 νέα μέλη σημαίνουν απόλυτη πλειοψηφία με τα μεγέθη του πρόσφατου συνεδρίου της Λαμίας, όπου συμμετείχαν περίπου 200 μέλη. Η κίνηση της μαζικής εγγραφής ανησύχησε όχι μόνο τα στελέχη των οικολόγων αλλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία θεωρούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κίνηση να μην είναι υπό τις ευλογίες του Ευάγγελου Βενιζέλου, καθώς ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος δεν έδρασε ποτέ οργανωτικά εκτός πλαισίου του κόμματος, εκτός κι αν θέλει να εκβιάσει πολιτικά κάποιες αποφάσεις. Αλλά παράλληλα θορύβησε και τη ΔΗΜΑΡ για το ενδεχόμενο να γίνει πολιτικό σάντουιτς. Κάποιοι μπορεί να θεωρούν ότι ο κον Μπεντίτ δεν κολλάει με το ΠΑΣΟΚ, αλλά μάλλον ξεχνούν τις εξαιρετικές πολιτικές και προσωπικές του σχέσεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και δεν λαμβάνουν υπόψη ότι έχει χαρακτηρίσει λάθος το ότι δεν διεκδίκησε το χρίσμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας στο εσωκομματικό δημοψήφισμα που κατέληξε στην υποψηφιότητα του νυν προέδρου της χώρας, Φρανσουά Ολάν.

Τα πρασινοκόκκινα σχέδια του Ντάνι

Το ζήτημα είναι όμως ότι είναι βέβαιο ότι ο Ντάνιελ κον Μπεντίτ δεν έχει κανένα λόγο να διακινδυνεύσει την υστεροφημία του για να συμμετάσχει σε μία προσπάθεια στις ευρωεκλογές του 2014, στην οποία ο στόχος είναι το 3% που αυτή τη στιγμή έχουν ως πρώτη προτεραιότητα οι Οικολόγοι Πράσινοι. Άλλωστε είναι ο μόνος, ο οποίος μπορεί με το προσωπικό του κύρος να διασφαλίσει ότι σε μία πρόσκληση του σε ένα σχήμα, στο οποίο θα είναι επικεφαλής, μπορούν να ανταποκριθούν το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ και όλοι όσοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το φόρουμ  Και έχει βάλει τον πήχη ψηλά. Να διεκδικήσει στα 68 του, ο ήρωας του Μάη του 1968, την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με τους ΟΠ μόνο δεν γίνεται αυτό. Παράλληλα όμως, ένα τέτοιο σχήμα στις ευρωεκλογές, θα μπορέσει να αποτελέσει το πρόπλασμα της κοινής πολιτικής παρουσίας του χώρου, την οποία επιδιώκουν, τόσο το ΠΑΣΟΚ, που δηλώνει ότι έχει ως στόχο την ενιαία κεντροαριστερά, όσο και η ΔΗΜΑΡ που ενδιαφέρεται για τη διεύρυνση και συγχρόνως θα τους απαλλάξει από την υποχρέωση να μετρήσουν τα κουκιά τους στην εξαιρετικά δύσκολη μάχη των ευρωεκλογών της πολύ χαλαρής ψήφου. Είναι όμως εξίσου βέβαιο ότι τέτοιο σχήμα, οικολογικού προσανατολισμού, χωρίς τη σφραγίδα των Οικολόγων Πράσινων, δεν μπορεί να υπάρξει. Και γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο οργανωτικός έλεγχος του μοχλού καθώς και η διασφάλιση ότι εκ των προτέρων ότι αυτό δεν θα είναι συμμαχικό σχήμα του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο ο κον Μπεντίτ, έχει επιτεθεί με σφοδρότητα στην προεκλογική περίοδο ενώ στην Ελευθεροτυπία μιλά για “υπονόμευση της Ευρώπης”. Ουσιαστικά η δημιουργία του πόλου ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ – Οικολόγων, που θα κινείται στο 10-15% θα αποτελέσει την ουσιαστική δικλείδα ασφαλείας, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι διαρκώς στην αντιπολίτευση, ακόμη και αν έχει ποσοστά της τάξης του 35%, όπως είχε συμβεί και στο Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα της εποχής του Μπερλινγκουέρ, που τόσο αγαπούν να μνημονεύουν στη ΔΗΜΑΡ. Όσο για τα στελέχη του 15%, ρόλοι υπάρχουν. Τους είχε πετύχει ο Κράξι στην Ιταλία με μικρότερο ποσοστό. Και πρόεδρο της Δημοκρατίας είχε εκλέξει, και πρωθυπουργός είχε διατελέσει ο ίδιος… Αλλά για να επιβεβαιωθεί το σενάριο, το σχήμα θα χρειαστεί γυαλιά πρεσβυωπίας για να δει καθαρά στο κοντινό μέλλον, χωρίς να χάνει τους μακροπρόθεσμους στόχους. Μπορεί ο Ντάνι στα 67 του να είναι πρεσβύωπας, αλλά αν πάσχουν από πολιτική μυωπία όσοι στήνουν τέτοια σενάρια;

Η απάντηση του Πράσινου Ευρωβουλευτή Ν. Χρυσόγελου «Άρθρο νοσηρής φαντασίας για τους Οικολόγους Πράσινους»

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο tvxs και σε κάποιο άλλο σάιτ ένα δυσφημιστικό άρθρο με αφορμή την μαζική εγγραφή νέων μελών στους Οικολόγους Πράσινους. Η μαζική εγγραφή αντιμετωπίζονταν μέσα από ένα σενάριο συνωμοσίας ότι γίνεται για να πάρουν αυτοί το κόμμα (σε συνεννόηση του …Χρυσόγελου και του Τρεμόπουλου με τον …Βενιζέλο) και να το πάνε στο …ΠΑΣΟΚ. Βασικό ερώτημα που τίθεται σε αυτή τη λογική είναι γιατί να φεύγουν νέοι άνθρωποι από το ΠΑΣΟΚ και να γράφονται στους Οικολόγους Πράσινους.

Ας απαντήσουμε λοιπόν σε αυτό το άρθρο νοσηρής φαντασίας γιατί αναπαράγεται κι από άλλους καλοθελητές.

1. Δεν είναι λογικό νέοι άνθρωποι που εγκαταλείπουν το ΠΑΣΟΚ και δεν εμπιστεύονται άλλους πολιτικούς χώρους που τους θυμίζουν τις άσχημες πλευρές του να αναζητούν “πολιτική στέγη” στους Οικολόγους Πράσινους; Οι Πράσινοι σε όλη την Ευρώπη είναι ένα νεανικό κόμμα και προσελκύουν μεγάλα κομμάτια νεολαίας. Είναι λογικό να έρχονται στους ΟΠ νέοι τώρα, μετά από συστηματικές συζητήσεις μαζί τους και μετά την με πλειοψηφία 65% απόφαση του συνεδρίου μας να αλλάξουμε κι εμείς και να ανοίξουμε ως κόμμα στην κοινωνία, να ξεπεράσουμε τις παιδικές ασθένειες που οδήγησαν τους ΟΠ στο περιθώριο σε μια εποχή που ο ρόλος και ο λόγος τους έπρεπε να είναι κυρίαρχος τουλάχιστον στη νέα γενιά.

2. Μόνο νοσηρή φαντασία μπορεί να πιστέψει ότι τώρα που καταρρέει το ΠΑΣΟΚ ο Χρυσόγελος και ο Τρεμόπουλος συνεννοήθηκαν με τον …Βενιζέλο για να τους “δανείσει” νέους που έχουν φύγει από το ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό για να “πάρουν” τους Οικολόγους Πράσινους για να τους πάνε στο …ΠΑΣΟΚ. Εντάξει και η φαντασία έχει τα όρια της! Αν θέλαμε να πάμε στο ΠΑΣΟΚ θα το κάναμε στα χρόνια που το ΠΑΣΟΚ είχε δύναμη, τώρα θα πάμε μάλιστα με δανεική …βοήθεια! Χα, χα! Καλό θα ήταν για πρωταπριλιάτικο αστείο αλλά να παρουσιάζεται και ως περισπούδαστη ανάλυση, ε, μάλλον ο “αναλυτής” θα έπρεπε να πάρει μηδέν και κάτω. Είναι κάτι περισσότερο από ανοησία η άποψη, επίσης, που προσπαθεί να πλασάρει το «άρθρο» ότι όλα αυτά γίνονται και για να καταφέρει ο Ντάνυ Κον Μπεντίτ να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν με τη βοήθεια …της ΔΗΜΑΡ, του ΠΑΣΟΚ κα. Καλά αν ήθελε να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν ο Ντάνυ, στο ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ θα βασίζονταν; Δεν μπορούσε να πάει στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες και τους Γάλλους Σοσιαλιστές που έχουν τουλάχιστον κάποια δύναμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να έχει και στοιχειωδώς μια πιθανότητα να πετύχει …στα σχέδια του; Για ανόητος δεν νομίζω να είναι.

3. Αυτοί που διαρρέουν τέτοιες ανοησίες προέρχονται από τον χώρο των ΟΠ και επειδή δεν τολμούν να υπογράψουν δημόσια αυτές τις “αναλύσεις”, υπογράφουν με ψευδώνυμο. Στην πολιτική, όμως, πρέπει να έχεις την ειλικρίνεια και το θάρρος να λες αυτό που πιστεύεις ώστε να αξιολογούνται κι αυτά που λες και η πολιτική ικανότητά σου. Η λάσπη και η παραπληροφόρηση δεν είναι πολιτική. Πολύ περισσότερο δεν είναι αποδεκτές τέτοιες πρακτικές σε ένα πράσινο κόμμα. Προσπαθεί μια μικρή μειοψηφία – είναι η αλήθεια – να αποτρέψει το άνοιγμα των ΟΠ και να αντιμετωπίσει την πολιτική συζήτηση με όρους συνωμοσίας. Επιδιώκουν να αποτρέψουν την (επανα)μαζικοποίηση των ΟΠ γιατί το θέμα τους είναι η εξουσία (έστω και αυτός ο χώρος συρρικνωθεί) και όχι η παρέμβαση στην κοινωνία και στην πολιτική.

4. Οι περισσότεροι που υποστηρίζουν αυτή τη φοβική στάση απέναντι σε νέους που γίνονται τώρα μέλη των ΟΠ στην προοπτική της επανεκκίνησης των ΟΠ, προέρχονται οι ίδιοι από κομματικούς χώρους (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ) πριν έρθουν στους Οικολόγους Πράσινους. Και είναι αυτοί που έχουν προκαλέσει τα μεγαλύτερα προβλήματα στον χώρο μας. Από που πηγάζει αυτό το θράσος να προσπαθούν να αποκλείσουν την ένταξη μελών που συμφωνούν με τις πράσινες προτάσεις, χρησιμοποιώντας μάλιστα αθέμιτα μέσα όπως είναι η λάσπη και η παραπληροφόρηση μέσω των ΜΜΕ;

5. Είναι αστείο να πιστεύει κάποιος ότι η εμβέλεια ενός πολιτικού λόγου και η δυναμική που αναπτύσσεται στην κοινωνία αποτυπώνεται με όρους τοπικής πολιτικής κίνησης. Ναι στην περιοχή μας, την περιοχή Πατησίων αλλά και γενικότερα της Β.Δ.Αττική, έχουμε μεγάλη κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα αλλά και προσωπικά ως ευρωβουλευτής έχω μια συστηματική συνεργασία με εκατοντάδες φορείς, κοινωνικές ομάδες, ενεργούς πολίτες. Το τυπικό λέει ότι τα νέα μέλη εντάσσονται σε μια τοπική πολιτική κίνηση κι αυτό έγινε ακριβώς. Οι νέοι γράφτηκαν ως μέλη σε μια τοπική πολιτική κίνηση που είναι ζωντανή, παρεμβατική, ανοικτή σε δράσεις και πολιτικό διάλογο. Οποιοσδήποτε μπορεί να το διαπιστώσει γιατί ο χαρακτήρας της δεν είναι μια κλειστή κλίκα κομματικών μελών αλλά ένας ανοικτός πολιτικός χώρος σε διάλογο με την κοινωνία. Δεν επιδιώξαμε ποτέ αν δημιουργήσουμε μικροκομματικό μηχανισμό, δίνουμε το βάρος στις κοινωνικές και πολιτικές δράσεις. Το ουσιαστικό, λοιπόν, είναι ότι δουλεύουμε συστηματικά, έχουμε συνεχείς δράσεις με νέους (κι όχι μόνο), αναφορές και παρεμβάσεις στην κοινωνία, ο χώρος μας είναι ανοικτός και διατίθεται για να οργανώνουν τις δράσεις τους οι νέοι κι επομένως ήταν λογικό να ενταχθούν – τουλάχιστον προσωρινά – σε αυτή την τοπική πολιτική κίνηση των Οικολόγων Πράσινων. Όλα τα άλλα μόνο νοσηρή φαντασία ανθρώπων που θέλουν να κρατήσουν κλειστό, μικρό κι ελεγχόμενο των χώρο των Οικολόγων Πράσινων μπορεί να τα επινοήσει.

6. Ήδη το κάλεσμα για επανεκκίνηση των Οικολόγων Πράσινων και αλλαγές ώστε να γίνουμε ένα ανοικτό, δημοκρατικό, αποτελεσματικό, με κοινωνικές αναφορές, ευρωπαϊκό πράσινο κόμμα που θα επηρεάσει τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις και δεν θα είναι στο περιθώριο έχει βρει μεγάλη απήχηση και πολλοί ενεργοί πολίτες έχουν αρχίσει να γίνονται μέλη και θα γίνουν μέλη μέχρι το συνέδριο μας τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου. Δεν έχει νόημα να ασχολείται κάποιος μόνο με όσους γράφτηκαν μέχρι σήμερα γιατί δηλωμένος στόχος μας είναι να γραφτούν πάνω από 3.000 νέα μέλη μέχρι το συνέδριο. Κάποιοι είναι φυσικό να προέρχονται και από κόμματα που δεν τους εκφράζουν πλέον. Κανένας μεγάλος αριθμός δεν είναι 200 νέα μέλη αν σκεφθεί κανείς ότι στις δυο εκλογές το 2009 και στις εκλογές του Μαΐου 2013 ψήφισαν τους ΟΠ περίπου 180.000 άτομα, άρα κανονικά θα έπρεπε – αν δεν είχαμε κάνει λάθη εμείς ως πολιτικός φορέας – να έχουμε φυσιολογικά τουλάχιστον 15.000 μέλη. Αυτή ήταν η τάση το 2009-2010 όταν γράφονταν μαζικά νέα μέλη. Θέλουμε να εκφράσουμε το 10-15% της ελληνικής κοινωνίας. Σέχτα δεν πρόκειται πάντως να γίνουμε όση λάσπη και να προσπαθούν κάποιοι να ρίξουν.

Το «Ψήφισμα για την πρόσφατη μαζική εγγραφή μελών» των Οικολόγων Πράσινων Αττικής

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Αττικής αποδοκιμάζουμε τη διαδικασία μαζικής εγγραφής, στην ΠΚ Πατησίων/ Κυψέλης, οργανωμένης ομάδας 184 ατόμων, που αποτελείται από μέλη κυρίως της ΠΑΣΠ.

Θεωρούμε θετικό το ενδιαφέρον που έδειξαν για το χώρο μας, αλλά ανησυχούμε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι αν και οργανωμένη ομάδα δεν έχει καταθέσει, όπως θα ήταν πρέπον και αναμενόμενο, ως σήμερα το πολιτικό σκεπτικό της αποχώρησής τους από το ΠΑΣΟΚ και της ένταξής της χώρο μας.

Υπενθυμίζουμε ότι η ΠΑΣΠ στην διακήρυξη της στηρίζει τις αρχές του ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι προχώρησαν όλοι μαζικά, εντός ολίγων ημερών, σε μια και ΜΟΝΟΝ συγκεκριμένη Πολιτική Κίνηση, η οποία μέχρι σήμερα, έχει έξι μονάχα μέλη. Τα υποψήφια νέα 184 μέλη δεν είναι απαραίτητα κάτοικοι, εργαζόμενοι ή δημότες της περιοχής της ΠΚ, όπου έκαναν αίτηση εγγραφής.

Ακόμη πιο προβληματικό θεωρούμε το ρόλο συγκεκριμένων μελών των ΟΠ με κύριο τον Ευρωβουλευτή Ν. Χρυσόγελο, τον συντονιστή της ΕΓ Μ. Τρεμόπουλο και την συντονίστρια της ΠΚ Πατησίων Μελίνας Λαζαρίδου για τον τρόπο που προχώρησαν την διαδικασία ένταξης των νέων μελών, παρακάμπτοντας τα όργανα, έχοντας έτσι ουσιαστικές πολιτικές και διαδικαστικές ευθύνες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι Αττικής τονίζουμε ότι:

1. Κανένας στους ΟΠ δεν εξουσιοδότησε κανέναν να έχει τέτοιου είδους επαφές με ομάδα δυσαρεστημένων ΠΑΣΠιτών σε επίπεδο “ηγεσίας”. 2. Κανένα ενιαίο κόμμα δε θα δεχόταν ομαδική εισροή από άλλον πολιτικό φορέα ή συγκροτημένη ομάδα – σε ποσοστό μάλιστα 40%.

2. Θέλουμε έναν φορέα της πολιτικής οικολογίας ανοικτό στην κοινωνία και στους ενεργούς πολίτες, όχι στους οργανωμένους μηχανισμούς και στις αδιαφανείς συνεργασίες.

Καλούμε τα μέλη της Αττικής σε ένα μαζικό συνέδριο επανεκκίνησης στην Αθήνα- για να μπορεί να είναι μαζικό- και όχι σε απομακρυσμένες περιοχές για να επιβιώσουν οι μηχανισμοί των επαγγελματιών της Πολιτικής Οικολογίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

14-02-2024

Καλλιθέα Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;