Φοιτητικές Εκλογές 2013 | Τι δείχνουν οι προβλέψεις!

foititikes-ekloges-2011

Στις φοιτητικές εκλογές 2013 ξεχωρίζει η αναμέτρηση της  ΟΝΝΕΔ που έχει την πρωτοκαθεδρία επί πάρα πολλά έτη και της φοιτητικής παράταξης της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανάλυση που ακολουθεί, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Το Βήμα

Στις συγκεκριμένες εκλογές, θεωρείται πολύ σημαντικό, όπως υπολογίζεται να ψηφίσουν περίπου 130.000 νέοι άνθρωποι στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, ώστε η συμμετοχή να φθάσει σε ποσοστά συμμετοχής ανάλογα ενικών εκλογών, δηλ. στο 55%.

Μια σύντομη ανάλυση των φοιτητικών εκλογών μας δείχνει τα εξής στοιχεία για τις δυο φοιτητικές παρατάξεις, αυτής της ΝΔ και αυτής του ΣΥΡΙΖΑ:

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι έχει σημαντική αύξηση στα ποσοστά του, είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση και έχει αλώσει όλες τις συνδικαλιστικές ενώσεις, δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κεφαλαιοποιήσει την άνοδο του μέσα στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρει αποδοχή μεταξύ των φοιτητών και των σπουδαστών.
  • Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ αναμένεται να κερδίσει την 27η συνεχόμενη πρωτιά και αυτό θα είναι ένα ενδιαφέρον στοίχημα για τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, προκειμένου να επανακτήσει τη σχέση του κόμματος με τη νεολαία.

Στα θετικά της ΔΑΠ, ειδικά τα τρία τελευταία χρόνια, είναι η μετεξέλιξή της, από την οργάνωση των πάρτι και του lifestyle σε μια συγκροτημένη παράταξη με έμφαση στις προτάσεις και τον πολιτικό λόγο. Αυτό το πιστώνεται και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ κ. Ανδρ. Παπαμιμίκος, αλλά και η ηγεσία της ΔΑΠ.

Ειδικά στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ φρόντισε έγκαιρα να καλύψει με προτάσεις όλα τα κοινά ενώ με την κατάργηση του ασύλου _που ήταν και βασικό της αίτημα επί σειρά ετών_ δεν άφησε περιθώρια δράσης για τη Χρυσή Αυγή.

  • Ένα χρόνο μετά τις εκλογές και με τη Χρυσή Αυγή που έλαβε τον περασμένο Ιούνη 8% στις ηλικίες 18-30, το κόμμα του Νίκου Μιχαλιολιάκου αποτυγχάνει ουσιαστικά να εισέλθει στις διαδικασίες των φοιτητών, αφού δεν υπάρχει ανταπόκριση. Μάλιστα, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, υπάρχει η πιθανότητα να κατέλθει σε μόλις δύο από τα 300 συνολικά τμήματα, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε από τοπικούς πυρήνες της Χρυσής Αυγής.
  • Σταθερή παρουσία και ενδεχομένως και άνοδο, προβλέπεται ότι θα έχουν τα ΕΑΑΚ (φοιτητική παράταξη του Νέου Αριστερού Ρεύματος) που θεωρεί ότι οι φετινές φοιτητικές εκλογές είναι η πιο κρίσιμη εκλογική μάχη των τελευταίων χρόνων εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης και μνημονίου.
  • Η ΠΚΣ, η φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ, αναμένεται να έχει μικρή άνοδο, ενώ την πορεία πτώσης του ΠαΣοΚ θα ακολουθήσει η ΠΑΣΠ, που έτσι και αλλιώς τα τελευταία χρόνια είναι σε καθοδική πορεία.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

15-02-2024

Νέα Σμύρνη

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;