Φοιτητικές Εκλογές 2013 | Ο γραμματέας της ΔΑΠ στο neolaia.gr

Αφίσα-ΔΑΠ-279x400

Στο δρόμο προς τις Φοιτητικές Εκλογές 2013, εκπρόσωποι παρατάξεων, παραχωρούν συνεντεύξεις (με κοινές ερωτήσεις) στο neolaia.gr!

Για τη ΔΑΠ, απαντά ο Γραμματέας Δ.Α.Π.-Ν.Δ.Φ.Κ. Πανεπιστημίων, Αποστόλης Μπακόλας¨.

1. Γιατί το πανεπιστήμιο θα ήταν χειρότερο χωρίς παρατάξεις; (απάντηση στο Γιατί ανεχόμαστε τις φοιτητικές παρατάξεις)

Η φοιτητική εκπροσώπηση δεν είναι προνόμιο μόνο των φοιτητικών παρατάξεων. Καθένας έχει το δικαίωμα να θέση τον εαυτό του στην κρίση των φοιτητών. Από εκεί και πέρα, όσοι αισθάνονται όταν πιστεύουν σε κοινές ιδέες συγκρωτούν παρατάξεις. Το γιατί λοιπόν να μπει κάποιος σε μία παράταξη έχει προφανή απάντηση. Η συλλογική δράση λοιπόν εξασφαλίζει το πλεονέκτημα της μεγαλύτερης δυναμικής και το φοιτητικό κίνημα μεγαλύτερη ζύμωση απόψεων όταν ο διάλογος γίνεται μέσα σε οργανωμένο πλαίσιο. Άλλωστε σε όλο τον κόσμο υπάρχουν οργανωμένες πολιτικές ομάδες στα Πανεπιστημία και δεν αποτελούν αυτές τροχοπέδη για την ανάπτυξη τους. Ας αναζητήσουν αλλού θύματα, όσοι προσπαθούν να φορτώσουν στις παρατάξεις όλα τα δεινά της ανώτατης εκπαίδευσης. Οι φοιτητητές δε διαχειρίστηκαν ποτέ χρήματα για να μπορούν να κατηγορηθούν για χρεοκοπία των ιδρυμάτων και ήδη από το 2009 δε μετέχουν και στην εκλογή πρυτανικών αρχών, συνεπώς έχουν περιοριστεί σε αυτό που ο ρόλος τους απαιτεί. Παραγωγή προτάσεων για την ανώτατη εκπαίδευση και μεταφορά στις διοικήσεις των ιδρυμάτων των προβλημάτων των φοιτητών.

2. Ποια είναι η θέση σας σχετικά με το Σχέδιο Αθηνά;

Το Σχέδιο Αθηνά σε πρώτη ανάγνωση κινείται σε σωστή λογική και επιχειρεί να λύσει ζητήματα χρόνων. Οι φοιτητές δεν είναι εμπόρευμα για να αντιμετωπίζονται έτσι από μερίδα δημάρχων και η Παιδεία δεν είναι μέσο πλουτισμού για τις τοπικές κοινωνίες. Οι τοπικοί άρχοντες λοιπόν ας εργαστούν σε διαφορετική κατεύθυνση για να φέρουν την ανάπτυξη στον τόπο τους και ας μην εμπλέκουν την ανώτατη εκπάιδευση με τον τρόπο που σήμερα το κάνουν, στα σχέδια τους. Αυτό ωστόσο που μας προβλημάτισε ήταν η μεταβατική περίοδος για τους φοιτητές που ήδη σπουδάζουν δεδομένης και της οικονομικής κρίσης. Απο τη μεριά μας καταθέσαμε έγκαιρα τις ενστάσεις μας ωστόσο, πιστεύουμε στην ουσία αυτής της μεταρύθμισης προκειμένου να διορθεί μία πολιτική ασυδοσίας που ήθελε κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο. Από εκεί και πέρα, δε σταματάμε ακόμα και σήμερα να ασκούμε πιέσεις προκειμένου να διορθωθούν ατέλειες και να λυθούν πολλές από τις βασικές απορίες των φοιτητών, όπως κατά κύριο λόγο τα επαγγελματικά δικαιώματα των παλαιότερων και των νέων φοιτητών των συγχωνευόμενων Τμημάτων.

3. Καταλήψεις. Απαρχαιωμένο μέσο αντίστασης ή ο μόνος τρόπος οργάνωσης ενός μαζικού αγώνα. Σε περίπτωση που είσαι εναντίον της κατάληψης, ποια μορφή αγώνα προτείνεις;

Είναι –νομίζουμε- αποδεδειγμένο ότι η κατάληψη ως μέσο διαμαρτυρίας κάθε άλλο παρά αποτελεσματικό μπορεί να χαρακτηριστεί. Αντίθετα δημιουργεί στην πράξη πολύ περισσότερα προβλήματα από αυτά που «προτίθεται» να επιλύσει κατά την εκάστοτε περίπτωση. Πολλώ δε μάλλον όταν η επιλογή της από τις αριστερές παρατάξεις έχει καταντήσει πανάκια για κάθε είδους διεκδίκηση. Αυτός είναι και ο λόγος για την αναποτελεσματικότητά της. Συγχρόνως δε, προκαλεί πραγματική αναστάτωση στους φοιτητές καθώς απορρυθμίζει τον ακαδημαϊκό βίο και τους κρατά «ομήρους» με τις καθυστερημένες –και ενίοτε χαμένες- εξεταστικές περιόδους, αναγκάζοντας τη μέση ελληνική οικογένεια σε πολλαπλάσια έξοδα. Όταν μάλιστα οι αποφάσεις για κατάληψη αποτελούν μειοψηφικές αποφάσεις που δια της βίας και με το «έτσι θέλω» κλείνουν τη σχολή (κάτι που αποτελεί συχνό φαινόμενο) συνειδητοποιούμε πόσο άδικο είναι το μέσο της κατάληψης για τον μέσο Έλληνα φοιτητή. Ως φιλελεύθερη και δημοκρατική παράταξη δεν μπορέσαμε ποτέ να ανεχτούμε αυτές τις λογικές.
Ως ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πιστεύουμε ότι η κοινωνία μας έχει –και οφείλει να έχει- ξεπεράσει τις νοσηρές νοοτροπίες του παρελθόντος που μας οδήγησαν στο σημείο που βρισκόμαστε. Η ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει και κατ’ ακολουθία συνειδητοποιήσει ότι οι άναρθρες κραυγές, όπως αυτές που εκπέμπουν οι καταλήψεις, δεν έχουν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Οι φοιτητές, όντας ενήλικοι πολίτες, μπορούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και οργανωμένοι να ασκήσουν σοβαρές πιέσεις με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία που θα μπορεί να πείσει. Πολύ περισσότερο θεωρούμε –και το ακολουθούμε ως πάγια πρακτική μας- ότι μαζί με κάθε άρνηση οφείλουμε να έχουμε και τις αντίστοιχες αντιπροτάσεις. Πίσω από κάθε γκρέμισμα οφείλουμε να ξαναχτίζουμε. Η γενιά μας δεν μπορεί να είναι η γενιά του στείρου «όχι σε όλα». Δεν μπορεί να είναι η γενιά της μιζέριας και του λαϊκισμού. Σοβαρές και λογικές προτάσεις, λοιπόν, με στόχο του συμφέρον του Ελληνικού Πανεπιστημίου και του Φοιτητή.

4. Κρούσματα βίας στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ποιοι τα δημιουργούν, με ποιες αιτίες, τι θέλουν να πετύχουν;

Η βία στο Πανεπιστήμιο είναι δυστυχώς ένα φαινόμενο διαχρονικό και μάλλον εξυπηρετεί εκείνους που θέλουν ένα αδύναμο φοιτητικό κίνημα. Πρόκειται για φαινόμενο που θα έπρεπε να προσβάλλει κάθε νοήμονα και δημοκρατικό πολίτη της χώρας. Είναι αδιανόητο για εμάς, εν έτει 2013, και τη στιγμή που η πατρίδα μας διέρχεται από αυτή τη βαθιά κρίση να κυριαρχούν πρακτικές διαιρετικές της κοινωνικής συνοχής. Τα μέλη μας έχουν δεχθεί κατά καιρούς πολλές τέτοιες επιθέσεις στην προσπάθειά τους να υπερασπιστούν τις Ιδέες μας, τις προτάσεις μας, το Πανεπιστήμιο. Αναμφισβήτητα, καταφύγιο αυτών των πρακτικών αποτέλεσε για δεκαετίες ο άκαμπτος θεσμός του Ασύλου, ο οποίος έχασε των προσανατολισμό προς την Ελευθερία του Λόγου και τη Δημοκρατία και κατέστη κυρίως παιχνίδι της Αριστεράς προς μονοπώληση των δικών της απόψεων. Ακόμα και σήμερα, όμως, που το Άσυλο έχει ουσιαστικά καταργηθεί οι δυνάμεις της μιζέριας και του μίσους εξακολουθούν να δρουν ανενόχλητες. Στόχος τους αφενός η αμαύρωση του φοιτητικού κινήματος και η κατασυκοφάντηση του Ελληνικού Πανεπιστημίου και αφετέρου σε γενικότερο πλαίσιο η μετάδοση της βίας και έξω από αυτό.

5. Πως βλέπετε εσείς το μέλλον των παρατάξεων και τι πιστεύετε για μία ενδεχόμενη είσοδο της Χρυσής Αυγής στα Πανεπιστήμια;

Συμμετοχή στις φοιτητικές εκλογές μπορεί να δηλώσει όποιος αναγνωρίζει τις δημοκρατικές διαδικασίες και στηρίζει τις ανθρώπινες αξίες, συνεπώς μην το επικεντρώνετε στη Χρυσή Αυγή. Το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσαι είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και εμείς σεβόμαστε τους δημοκρατικούς θεσμούς. Στο τέλος της ημέρας άλλωστε, ο φοιτητής είναι αυτός που κρίνει ποιος θέλει να τον εκπροσωπεί.

Σχετικά με το μέλλον των παρατάξεων υπάρχουν πολλά μικροπολιτικά συμφέροντα που με άκρατο λαϊκισμό υπονομεύουν τον φοιτητικό κόσμο, ωστόσο αυτός αντιστέκεται. Περισσότεροι από 130.000 φοιτητές συμμετέχουν και σε ποσοστό πουαντιστοιχεί στο 55% των ενεργών φοιτητών. Συνεπώς, οι φοιτητικές διαδικασίες έχουν ευρεία αποδοχή γεγονός που πρέπει να κάνει τους πάντες να αντιληφθούν πως η φωνή μας θα δυναμώνει σε καιρούς δύσκολους. Είναι η μάχη της γενιάς μας και δεν πρέπει να χαθεί. Η γενιά μας πρέπει να συνειδητοποιήσει το ρόλο της στην αναδιαμόρφωση της Πατρίδας μας και γυρνώντας την πλάτη στη λογική του βολέματος που κυριάρχησε στο παρελθόν να ξαναδημιουργήσει από την αρχή μια δυνατή Ελλάδα. Με νέα λογική και νέες ιδέες οι φοιτητικές παρατάξεις μπορούν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

6. Στις φοιτητικές εκλογές 2013, γιατί ψηφίζουμε την παράταξή σας;

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ πρόκειται φέτος να κατακτήσει την 27η πρωτιά της στις φοιτητικές εκλογές. Είναι μια σχέση εμπιστοσύνης που έχει δημιουργηθεί με τους φοιτητές και δεν πρόκειται να σπάσει γιατί ακριβώς έχει οικοδομηθεί πάνω σε στέρεες και αυθεντικές βάσεις με ειλικρίνεια απέναντί τους. Ιδιαίτερα τα τελευταία 3 χρόνια η παράταξή μας άλλαξε νοοτροπία γυρνώντας την πλάτη στον παλαιοκομματικό τρόπο αντίληψης της πολιτικής. Είπαμε «όχι» στη μιζέρια και τη ρουσφετολογία και πολιτικοποιηθήκαμε ουσιαστικά. Καταθέσαμε 3 ολοκληρωμένες προτάσεις: την Πρόταση Παιδείας τον Φεβρουάριο του 2011, την πρόταση για την ανασυγκρότηση του Φοιτηικού Κινήματος το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου και την Κοινωνική Πρόταση για του Φοιτητές και Σπουδαστές το Μάρτιο του 2012. Ειδικότερα φέτος καταθέσαμε 5 συγκεκριμένες προτάσεις για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο και καταφέραμε την επαναφορά της πτυχιακής εξεταστικής, ανακουφίζοντας χιλιάδες ελληνικές οικογένειες. Σταθήκαμε στο πλευρό των Κύπριων συμφοιτητών μας. Προωθήσαμε τις κοινωνικές δράσεις «ΣΤΗΡΙΖΩ» και «Η ΒΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΡΩΜΑ». Και σε κάθε σχολή δε σταματήσαμε να παλεύουμε για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα των φοιτητών και των Ιδρυμάτων με καίριες παρεμβάσεις και προτάσεις.

Είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που αφουγκράστηκε την αλλαγή της εποχής και αλλάξαμε κι εμείς. Είμαστε η μόνη φοιτητική παράταξη που απέναντι στη στείρα άρνηση προτάξαμε προτάσεις και ιδέες. Είμαστε η μόνη φοιτητική δύναμη που πιστοί στην ιδεολογία μας αντιστεκόμαστε στη μιζέρια και το λαϊκισμό. Είμαστε οι μόνοι που σε αντίθεση με τους δήθεν προοδευτικούς αλλά στην πραγματικότητα βαθιά συντηρητικούς αριστερούς ονειρευόμαστε ένα Πανεπιστήμιο καλύτερο και σύγχρονο. Στη μάχη της γενιάς μας δηλώνουμε παρόντες στην πρώτη γραμμή. Είμαστε η γενιά που δυναμώνει!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;