Πάγωσε η συγχώνευση της Εθνικής με Eurobank από την Τρόικα!

stournaras

Αλλαγές στο σκηνικό του τραπεζικού τομέα υπάρχουν μετά τη νέα συνάντηση που είχαν το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με την τρόικα και ενώ είχε προηγηθεί τρίωρο ραντεβού το πρωί των εκπροσώπων των δανειστών με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Πιο συγκεκριμένα, για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank (την οποία η κυβέρνηση στήριζε απόλυτα μέχρι σήμερα), η Τρόικα έθεσε ερωτήματα για το μέγεθος της τράπεζας που θα δημιουργηθεί και για τον τρόπο που θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος. Οπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν ότι (μετά την ανάληψη των καταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από την Τράπεζα Πειραιώς) πρέπει να υπάρξει τρόπος ώστε να απορροφηθούν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Proton Bank και, επίσης, το θέμα είναι εάν χρειάζεται να δημιουργηθεί ή όχι ένας νέος πόλος στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα.

Η ανακοίνωση της ΤτΕ

«Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου. Και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος.»

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;