Κριτική Παράστασης | Πιτσιμπούργκο

pitsimpoyrgo 1

Δίχως να ακουμπήσουν καθόλου ο ένας τον άλλο, οι δύο πρωταγωνιστές Βαγγέλης Ζαπαντιώτης και Ζαφειρία Δημητροπούλου, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στην παράσταση «Πιτσιμπούργκο» την Πέμπτη το βράδυ στο θέατρο Αργώ στο Μεταξουργείο.

Ένα έργο της Σώτης Τριανταφύλλου, η οποία είναι κυρίως συγγραφέας λογοτεχνικών διηγημάτων. Η μέχρι τώρα επαγγελματική της πορεία διαθέτει πλούσιο υλικό, καθώς εργάζεται ως μεταφράστρια, επιμελήτρια εκδόσεων, reader σε εκδοτικούς οίκους και καθηγήτρια της Ιστορίας του Κινηματογράφου. Επίσης μπορούμε να βρούμε άρθρα της στην Athens Voice.

Τη σκηνοθεσία της παράστασης ανέλαβε ο Μπάμπης Κλαλιώτης. Ο ηθοποιός μιας κι έχει περάσει από πολλές ελληνικές παραγωγές της μικρής οθόνης δοκιμάζει τις ικανότητές του και στον σκηνοθετικό χώρο. Μερικές σειρές στις οποίες συμμετείχε είναι : Καλημέρα ζωή, Σοφία ορθή, Εγκλήματα, Η νταντά κ.ά.

Η πλοκή του έργου εξελίσσεται από το 1913 ως το 1914 και ταυτόχρονα στην όμορφη Χίο και στο Πίτσμπουργκ της Αμερικής (Πιτσιμπούργκο στη χιώτικη διάλεκτο), σε ένα σκηνικό λιτό, με τα άκρως απαραίτητα έπιπλα ενός μικρού σπιτιού, το οποίο μετέφερε με ακρίβεια την εικόνα δύο απλών ανθρώπων. Ο λόγος για ένα ανδρόγυνο, τον Δημοσθένη και την Ελέγκω, τους οποίους χωρίζει η ξενιτιά, ύστερα από τα δρώμενα του Α’ παγκοσμίου πολέμου και την αναγκαστική μετανάστευση για την επιβίωση και των δύο. Επικοινωνούν με γράμματα μέσα στα οποία περιγράφει ο ένας στον άλλο την καθημερινότητα και τις συνθήκες διαβίωσής του. Ο Δημοσθένης από την Αμερική, η Ελέγκω από την Ελλάδα. Δίνουν συνεχή αγώνα μέχρι να έρθει επιτέλους η στιγμή που θα ειδωθούν ξανά και θα έχουν πετύχει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Έρχεται άραγε αυτή η στιγμή όπως την φαντάζονται;

Οι ερμηνείες και των δύο ηθοποιών ήταν άκρως ικανοποιητικές, αφού κατάφεραν να περάσουν στο κοινό την αγωνία τους για το πώς θα τους βρει το αύριο που ξημερώνει. Θα μου άρεσε η χρονική διάρκεια του έργου να είναι περισσότερη και οι επαναλαμβανόμενοι μονόλογοι λιγότεροι, ώστε να καταφέρω να συνδεθώ σε ανώτερο επίπεδο με τους ήρωες και να έχω και τον κατάλληλο χρόνο γι’ αυτό.

Αξιόλογη προσπάθεια, προσωπική βαθμολογία 3/5.

Info

Παραστάσεις: Βράδυ: Τετάρτη, Πέμπτη. 9.15 μ.μ. Μέχρι 25/4
Τιμή: € 10.
Διάρκεια: 65′

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;