«Ο κλέψας του κλέψαντος» στην Κύπρο!

cyprus crisis 2

Μακράν ικανότεροι κλέφτες οι Ευρωπαίοι, ακόμα ξύλο τρώνε οι Ρώσοι…

Προστασία για τους μικροκαταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ και αφαίρεση μεγάλου μέρους των κατατεθειμένων κεφαλαίων ίσως και περισσότερο από 30% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 προβλέπεται από το νέο σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, μετά το «Όχι» των Κυπρίων στην αρχική πρόταση των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει προστασία όσων προφανώς δεν ευθύνονταν και δεν είχαν πολλά περιθώρια επιλογών απόθεσης των οικονομιών τους, ιδίως των κατοίκων της Κύπρου, αλλά και βαρύ τίμημα για τους ξένους επενδυτές που, πάντως, γνώριζαν τους κινδύνους και χρησιμοποιούσαν το μέχρι πρότινος ισχύον τραπεζικό και φορολογικό καθεστώς της μεγαλονήσου για ξέπλυμα χρήματος ή εκτεταμένης φοροαποφυγής στο τόπους στους οποίους κερδίζονταν αυτά τα χρήματα.

Μεγαλύτερα θύματα οι Ρώσοι που από κάτι λιγότερο από 10% στο αρχικό σχέδιο, τώρα, βρίσκονται να χάνουν το 1/3 περίπου των χρημάτων τους, κι αφού δεν κατάφεραν στο μεταξύ ούτε να παίξουν θετικό ρόλο στην εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης μετά την κυπριακή άρνηση στο πρώτο σχέδιο, ούτε αντιλήφθηκαν καλά την πραγματικότητα εξ αρχής προκειμένου να ασκήσουν πιέσεις στην Κύπρο να κάνει αποδεκτή την αρχικώς προτεινόμενη λύση, μέσω της οποίας θα πλήττονταν λιγότερο η ρωσική ελίτ σημαντικά περισσότερο οι μικροκαταθέτες. Από κοντά σε καταγραφή ζημιών ακολουθούν Άραβες επιχειρηματίες και χρηματοοικονομικοί όμιλοι, καθώς και άλλα κεφάλαια συνδεδεμένα με τον κυπροακό φορολογικό «παράδεισο» και την ασυλία που μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα απολάμβαναν εκεί.

Θετικό πρέπει να θεωρείται ότι με τη νέα συμφωνία περάσματος όλων των μικροκαταθετών κάτω των 100.000 στην τράπεζα Κύπρου και το χωρισμό της Λαϊκής τράπεζας σε καλή που θα συγχωνευθεί με την Κύπρου και κακή που θα εκκαθαριστεί , τα 10 δισεκ. του δανείου της τρόικας – 9 από Ε.Ε. και 1 από ΔΝΤ – με τη χρέωση των ζημιών στους μεγαλοκαταθέτες, κυρίως από το εξωτερικό, θα «πέσουν» πλέον στην αναδιάρθρωση της κυπριακής οικονομίας. Από αυτή την άποψη, η πλειοψηφία των Κυπρίων δεν χάνει κάτι από τις καταθέσεις, ενώ το δάνειο πλέον δεν πηγαίνει σε ένα «βαρέλι δίχως πάτο», όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην Ελλάδα, αλλά δημιουργείται η δυνατότητα να στραφεί προς τη δόμηση από την αρχή μιας νέας και υγιούς, βιώσιμης, κυπριακής οικονομίας, στη θέση της χρηματοοικονομικής «φούσκας» που είχε αναπτυχθεί στο νησί μέχρι σήμερα.

Από τα παραπάνω, είναι προφανές ότι άσχετα από τις ζημίες και τα οφέλη των κυπρίων, στο μεγάλο «χαρτοκλεπτικό» πόκερ Γερμανίας/Ε.Ε. και Ρωσίας, «χαρτοκλέφτης» της δεκαετίας αν όχι του αιώνα αναδεικνύεται η Γερμανική/ευρωπαϊκή πλευρά, με τον Πρωθυπουργό της «αρκούδας» να φωνάζει ακόμα για τη «διαιτησία»… «Κατά την άποψή μου, η κλοπή αυτού που έχει ήδη κλαπεί συνεχίζεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, θυμίζοντας τον σημερινό υφυπουργός αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη και τις διαμαρτυρίες του κατά του σερβικού λόμπι, όπως το ονομάτιζε, στα φάιναλ φορ…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;