Διαπραγματεύσεις Κύπρου – Ε.Ε. | Τι αποφασίστηκε!

Cyprus_Financial_Crisis_01e3a

Κλείνει συμφωνία αποφυγής «κουρέματος» για καταθέσεις άνω των 100.000, γερό «κούρεμα» για αντίστοιχα ποσά στην Κύπρου, μικρότερες απώλειες για τους άλλους

Κύπρος και τρόικα φαίνεται ότι προ ολίγου, νωρίς το βράδυ του Σαββάτου, συμφώνησαν για επιβολή «κουρέματος» καταθέσεων σε όλες τις κυπριακές τράπεζες, αλλά υπό διαφορετικούς όρους για κάθε χρηματοπιστωτικό κυπριακό ίδρυμα όσο και πολύ καλύτερους όρους για τους μικρούς και μικρομεσαίους καταθέτες. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κυπριακή πλευρά στις νέες διαπραγματεύσεις ζήτησε και πέτυχε να μην πραγματοποιηθεί καθόλου «κούρεμα» στις καταθέσεις μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ για όλες τις καταθέσεις σε όλες τις τράπεζες. Για τις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ υπάρχει διαχωρισμός της Τράπεζας Κύπρου, που βρίσκεται σε πιο επισφαλή θέση και των άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων, καθώς προβλέπεται για την πρώτη «κούρεμα» των μεγαλοκαταθετών με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ύψους 20% για κάθε κατάθεση, ενώ για τις άλλες τράπεζες φαίνεται ότι θα ισχύσει «κούρεμα» 4% στις καταθέσεις άνω των 100.000ευρώ. Επίσης, θα επιβληθούν αντικίνητρα για όσες επιθυμούν να προβούν σε μαζικές μεταφορές ποσών εκτός Κύπρου που αν το αποτολμήσουν η φορολόγηση θα φτάνει ως και 40% – 45%, πράγμα που αποσκοπεί στην αποτροπή κύματος μαζικής φυγής κεφαλαίων το οποίο θα προκαλούσε κατάρρευση της μεγαλονήσου.

Από την πλευρά τους Ε.Ε. και ΔΝΤ ζητούν περισσότερα χρήματα από το «κούρεμα» των καταθέσεων προκειμένου να δώσουν το μήνυμα της μη διαπραγμάτευσης σε άλλες χώρες που μελλοντικά θα διαπραγματευτούν προγράμματα «διάσωσης – καταβαράθρωσης». Παρόλα αυτά, για την πλειοψηφία των πολιτών της Κύπρου παραμένει το γεγονός ότι μετά το «Όχι» και τις νεότερες διαπραγματεύσεις επετεύχθη η αποφυγή φορολόγησης – «κουρέματος» των μικρών καταθετών, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση, αντίθετα με τους μεγαλοκαταθέτες, δεν βαρύνονται με ευθύνες ελέγχου πορείας του κάθε τραπεζικού ομίλου που του εμπιστεύονται τα χρήματα του μόχθου τους.

Ο Πρόεδρος της χώρας Ν. Αναστασιάδης έστειλε μήνυμα στους Κυπρίους μέσω twitter λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους εκπρόσωπους των δανειστών: «Είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε για την κυπριακή οικονομία» έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό ο κ. Αναστασιάδης.

Αναμένουμε τα παραπάνω να γίνουν κι επίσημα αν το επόμενο 48ωρο δεν υπάρξουν και νεότερες εκπλήξεις…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Μερική Απασχόληση

15-03-2024

Αργυρούπολη

590

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
20:15
-
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
20:15
-
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;