Το «Όχι» των... Κουμπάρων

cyprus crisis 2

Λίγα λεπτά πριν γραφτούν αυτές οι γραμμές, η Κύπρος κατάφερε για δεύτερη φορά στη σύγχρονη ιστορία της –μετά το σχέδιο Ανάν- να ακουστεί βροντερά το Όχι της σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με 35 «κατά» και 19 αποχές του κυβερνώντος ΔΗΣΥ, απορρίφθηκε η ευρωπαϊκής εμπνεύσεως «διάσωση» της Κύπρου μέσω της φορολόγησης των καταθέσεων. Ήδη στο διαδίκτυο κυκλοφόρησαν σχόλια για τους ‘ήρωες’ αδελφούς Κυπρίους, που εναντιώθηκαν στην ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της Ευρώπης και από τους οποίους θα έπρεπε να παραδειγματιστεί και ελληνική υποτακτική κυβέρνηση.

Καλές και βολικές οι υπεραπλουστεύσεις, αλλά αδόκιμες, εν τω προκειμένω. Αφενός, η Κύπρος αποτελεί χρόνια τώρα φορολογικό παράδεισο που ευνοεί κάθε off shore «επένδυση», αφετέρου ένα διόλου ευκαταφρόνητο ύψος καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες προέρχεται από Ρώσους και Άγγλους καταθέτες (άλλωστε δεν θυμάμαι τον κύριο Πούτιν να κόπτεται ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ψήφισης των μνημονίων στην Ελλάδα, όπως τώρα, με την παρέμβασή του για τις εξελίξεις στην Κύπρο).

Σε κάθε περίπτωση, την αναμενόμενη ικανοποίηση που προκάλεσε στην ελληνική κοινή γνώμη η αμηχανία της Γερμανίας και της Ε.Ε. μπροστά στο όχι της Κύπρου, θα ακολουθήσει αναπόφευκτα ένα Ευρω-Κυπριακό σίριαλ με πολλές συγκινήσεις, στο οποίο, θεωρώ, η στάση της Κύπρου θα διαδραματίσει ‘βασικό υλικό’ στην ευρωπαϊκή συνταγή για την διαχείριση της κρίσης.

Μαριλένα Φλέσσα, Νομικός Περιβάλλοντος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Ηρακλειο

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;