ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ και αθλητικός κόσμος «καίνε» Κατίδη


ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και αθλητικός κόσμος «καίνε» ΚατίδηΑνακοίνωση υποστήριξης της Χ.Α. του ποδοσφαιριστή που «κατέβηκε» λίγο αργότερα…

Εντονότατες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο τρισάθλιος ναζιστικός πανηγυρισμός Κατίδη στο νικητήριο 2 – 1 της ομάδας του ΑΕΚ κατά της Βέροιας στο ΟΑΚΑ. ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ καταδικάζουν εντονότατα την απαράδεκτη κίνηση του ποδοσφαιριστή υπενθυμίζοντας την προσφυγική καταγωγή της ΑΕΚ και το γενικότερο αντιρατσιστικό, αντιφασιστικό της προφίλ και ιστορική διαδρομή. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεφύλαξε στην παρέμβασή του βολές και για τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη που προ ημερών ψήφισε υπέρ της μη άρσης ασυλίας Κασιδιάρη για το χαστούκι στην Κανέλλη.

Από την άλλη πλευρά, το κόμμα της Χρυσής Αυγής αν΄πεβασε στην ιστοσελίδα του ανακοίνωση στήριξης της συμπεριφοράς του ποδοσφαιριστή, αποκαλώντας τον πανηγυρισμό εθνικιστικό χαιρετισμό που χρησιμοποιείται από παλιότερα στη χώρα μας και μεταξύ των εθνικιστών σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η ανακοίνωση αυτή, όμως, λίγο αργότερα… κατήλθε από την ιστοδελίδα της Χ.Α. χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις προς το παρόν.

Εντονότατες ήταν οι καταγγελτικές αντιδράσεις και από μέλη του αθλητικού κόσμου μέσω των λογαριασμών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εν ενεργεία και παλαίμαχοι αθλητές επέκριναν σφόδρα τον 20χρονο Γιώργο Κατίδη.

Συγκεκριμένα:

Ο άσος της Μονακό Γιώργος Τζαβέλλας είπε από το twitter: «Κάποιος να σταματήσει αυτό το παιδάκι. Α, ρε Ελλαδίτσα. Κρίμα για τους αγώνες των προγόνων μας. Κρίμα!»

Ενώ, ο Μανόλης Παπαμακάριος από την Ισπανία σχολίασε επίσης μέσω twitter: «Μούντζα Σαλπιγγίδη 6 αγωνιστικές. Χαιρετισμός ναζί Κατίδη πόσο; Ρε τι άλλο θα δουν τα μάτια μας…». Από τη δική του πλευρά ο πρώην αρχηγός της Εθνικής ομάδας πόλο με τις πολυάρισθμες ολυμπιακές συμμετοχές και την ευρύτατη αναγνώριση του ήθους του από τον αθλητικό κόσμο Γιώργος Μαυρωτάς τόνισε: «Τουλάχιστον στο χαιρετισμό δεν φοράει τη φανέλα να μείνει λεκές στην ιστορία…»!

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ:

Κάθε ναζιστική, ρατσιστική και μισαλλόδοξη συμπεριφορά, εντός ή εκτός γηπέδων είναι κατάπτυστη, καταδικαστέα και χωρίς ίχνος ανοχής.

Πολύ δε περισσότερο όταν προσβάλλει μια ολόκληρη χώρα κι ένα προσφυγικό σωματείο όπως η ΑΕΚ, με τα εκατομμύρια δημοκρατικών οπαδών, που δίδαξε την αλληλεγγύη δίνοντας ακόμα και ποδοσφαιρικό αγώνα εν μέσω Νατοϊκών βομβαρδισμών στο Βελιγράδι.

Βέβαια, αντί να μιλάμε συνεχώς για τα αυτονόητα, σήμερα επείγει να αφυπνίσουμε τις δημοκρατικές και αντιφασιστικές αντιστάσεις σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, να αποκτήσουμε ένα παιδαγωγικό σύστημα που θα διδάσκει στη νέα γενιά τις μεγάλες πανανθρώπινες αξίες που απειλούνται από τον σύγχρονο φασισμό.

Αυτή η ανάγκη υπάρχει και στον αθλητισμό, όπου αυτά τα φαινόμενα βρίσκουν ολοένα και συχνότερα γόνιμο έδαφος. Η πολιτεία έχει απεμπολήσει την υποχρέωσή της για διαπαιδαγώγηση πολύπλευρα ανεπτυγμένων προσωπικοτήτων και δημοκρατικών αθλητών και το έργο έχουν αναλάβει οι κερδοσκόποι και οι μάνατζερ που διδάσκουν το κυνήγι του εύκολου πλουτισμού.

Αλλά αναρωτιόμαστε, μπορεί να σταθεί επάξια σε αυτό το ύψιστο καθήκον της πολιτείας, ένας καθ’ ύλην αρμόδιος για τον αθλητισμό υφυπουργός, που μόλις πριν δυο μέρες, ψήφισε ενάντια στην άρση βουλευτικής ασυλίας του κατηγορούμενου εκπροσώπου της Χρυσής Αυγής… εκ παραδρομής.

Ανακοίνωση ΚΚΕ:

«Η συμπεριφορά του παίκτη της ΑΕΚ και ο ναζιστικός του χαιρετισμός προκαλεί όλους τους φιλάθλους και τον ελληνικό λαό.

Προσβάλλει τη μνήμη των εκατομμυρίων θυμάτων του ναζισμού, των αθλητών που και στη χώρα μας πολέμησαν το ναζισμό, στήθηκαν ακόμη και μπροστά στα εκτελεστικά αποσπάσματα.

Είναι σημαντικό ότι η ενέργεια αυτή καταδικάστηκε από τους παίκτες της ομάδας, από τους συναδέλφους του σε όλο το φάσμα του αθλητισμού, και πάνω από όλα αποδοκιμάστηκε μαζικά από τους φιλάθλους της ΑΕΚ και των άλλων ομάδων.

Οι φίλοι της ΑΕΚ, με τις ιστορικές μνήμες της προσφυγιάς και του ξεριζωμού, αλλά και όλοι οι φίλαθλοι, πρέπει να απομονώσουν και να αποβάλλουν τα φασιστικά παράσιτα που δρουν και χρησιμοποιούν το σάπιο αθλητισμό των μεγαλοεπιχειρηματιών και τις ομάδες προκειμένου να χύσουν το ναζιστικό τους δηλητήριο».

Ανακοίνωση ΔΗΜΑΡ:

«Την ημέρα που στη Θεσσαλονίκη τιμήθηκε η μνήμη χιλιάδων Εβραίων που οδηγήθηκαν από του ναζιστές στα κρεματόρια του Άουσβιτς, στο Ολυμπιακό στάδιο της Αθήνας ένας Θεσσαλονικιός, στον αγώνα ΑΕΚ – Βέροια ο Γιώργος Κατίδης χαιρέτησε ναζιστικά. Μάλλον ο κύριος Κατίδης δεν γνωρίζει ότι η ΑΕΚ είναι ομάδα προσφύγων, που έχουν πληρώσει πολύ ακριβά το ρατσισμό και τον φασισμό. Περιμένουμε να δούμε την αντίδραση της ΠΑΕ ΑΕΚ, αλλά και των αρμοδίων οργάνων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το δηλητήριο του ναζισμού δεν πρέπει να μολύνει το ελληνικό ποδόσφαιρο».

 Η ανακοίνωση της Χ.Α. που στην πορεία εξαφανίστηκε…

«Ο νεαρός διεθνής ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ, Γιώργος Κατίδης πέτυχε σήμερα το νικητήριο γκολ για την ομάδα του. Κατά τον πανηγυρισμό του για την επίτευξη του τέρματος χαιρέτισε Εθνικιστικά προς τους φιλάθλους της ομάδας, γεγονός που προκάλεσε εντύπωση στους δημοσιογράφους που άρχισαν ήδη να μιλούν για ρατσιστικές προκλήσεις και άλλα διάφορα…

Ο ίδιος εξήγησε πως το έκανε για να ξεσηκώσει τον κόσμο. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Όσον αφορά τον πανηγυρισμό μου, είχαμε μια συνομιλία με τους συμπαίκτες μου και θέλαμε να σηκώσουμε τον κόσμο όρθιο. Για αυτό επέλεξα τη συγκεκριμένη κίνηση που έχουμε δει όλοι από τη Χρυσή Αυγή».

Για την ιστορία επαναλαμβάνουμε πως ο συγκεκριμένος χαιρετισμός είναι ο Ελληνικός χαιρετισμός που είχε καθιερώσει επισήμως το εθνικό καθεστώς του Ιωάννου Μεταξά, το οποίο είπε ΟΧΙ στους ξένους εισβολείς και τους πολέμησε στην Πίνδο και την Μακεδονία το 1940-41.

Έτσι ακριβώς χαιρετούσαν τότε οι Έλληνες πατριώτες που έδωσαν το αίμα τους για την Ελευθερία της Πατρίδας μας και χρησιμοποιείται από τους Εθνικιστές ανά την υφήλιο. Μπορούμε, λοιπόν, να συμφωνήσουμε με τον νεαρό διεθνή ποδοσφαιριστή πως όντως είναι ένας χαιρετισμός εθνικής αφύπνισης που ξεσηκώνει τα πλήθη».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;