Ευρωπαϊκή Επιτροπή | Πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων

9FB4EC918F6349DD8A2E5ADA9358C021

Νέους λειτουργικούς κανόνες προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων, με στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Μάλιστα, η πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 7ης-8ης Φεβρουαρίου 2013 και διαθέτει προϋπολογισμό ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2014-20.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. László Andor, επίτροπος αρμόδιος για την απασχόληση, τις κοινωνικές υποθέσεις και την κοινωνική ένταξη, δήλωσε: «Έπειτα από το ισχυρό πολιτικό μήνυμα που δόθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς υποστήριξη της πρωτοβουλίας “εγγύηση για τη νεολαία” και των άλλων μέτρων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, η οποία έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, η Επιτροπή υπέβαλε τη συγκεκριμένη πρόταση προκειμένου να δώσει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τους πόρους αμέσως μόλις τεθεί σε ισχύ το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2014-20».

Όπως αναμένεται, η πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων θα ενισχύσει ιδιαίτερα τους νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης στις περιοχές της Ένωσης στις οποίες το ποσοστό ανεργίας των νέων υπερέβαινε, το 2012, το 25%. Η εν λόγω πρωτοβουλία θα επικεντρωθεί στην ένταξη αυτών των νέων στην αγορά εργασίας.

Συνεπώς, τα χρήματα που θα διατεθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την απασχόληση των νέων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση και την επιτάχυνση των μέτρων που περιγράφονται στη δέσμη μέτρων για την απασχόληση των νέων η οποία εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο του 2012.

Ειδικότερα, τα κράτη μέλη θα μπορούν να διαθέσουν τα σχετικά κονδύλια για τη χρηματοδότηση μέτρων που αποσκοπούν στην εφαρμογή, στις επιλέξιμες περιφέρειες, της σύστασης σχετικά με την εγγύηση για τη νεολαία η οποία συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της ΕΕ στις 28 Φεβρουαρίου (βλέπε MEMO/13/152).

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία «εγγύηση για τη νεολαία», τα κράτη μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι νέοι ηλικίας έως 25 ετών λαμβάνουν μια καλής ποιότητας προσφορά απασχόλησης, συνεχούς εκπαίδευσης, μαθητείας ή πρακτικής άσκησης εντός τεσσάρων μηνών από το τέλος της σχολικής τους ζωής ή από τη στιγμή που μένουν άνεργοι.

Η πρωτοβουλία για την απασχόληση των νέων θα υλοποιηθεί συμπληρωματικά προς άλλα προγράμματα που εφαρμόζονται σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των προγραμμάτων που υποστηρίζονται από το ΕΚΤ, με σκοπό τη δημιουργία ή την εφαρμογή των νέων συστημάτων εγγυήσεων, όπως τη μεταρρύθμιση των σχετικών φορέων και υπηρεσιών.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από μια ειδική γραμμή του προϋπολογισμού, με τίτλο «απασχόληση των νέων», και το ποσό αυτό θα συμπληρωθεί με τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν σήμερα τα κράτη μέλη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, τα κράτη μέλη θα χρειαστεί να συμπληρώσουν με δική τους οικονομική συνεισφορά μόνο τη συνεισφορά του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Για περισσότερες πληροφορίες:

Δέσμη μέτρων για την απασχόληση των νέων : Δελτίο τύπου: IP/12/1311 –
MEMO: MEMO/12/938 – Ομιλία: SPEECH/12/910
Βίντεο: http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1036&langId=en&furtherVideos=yes
Στήλη «Θέματα επικαιρότητας» (News) στον ιστότοπο της ΓΔ Απασχόλησης:
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=89&newsId=1829&furtherNews=yes
Ιστοσελίδα για την απασχόληση των νέων: http://ec.europa.eu/social/youthemployment

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;