Ν. Ανδρουλάκης | Ο νέος Κορυφαίος του ΠΑΣΟΚ

androulakis_599_355

Πως «καθάρισε σαν αυγό» την παλιά φρουρά και την Τόνια ο «πράσινος Johny Walker» που «παίζει» για Γραμματέας, αλλά και τι είδε ο… Βενιζέλος

«Η νύχτα φεύγει, ο Johny Walker έρχεται» έλεγε το παλιό μότο της γνωστής μάρκας ουίσκυ. Στα του ΠΑΣΟΚ των τελευταίων ημερών, οι πολιτικοί φίλοι – στην πλειοψηφία τους ανήκοντες στη νέα γενιά – του Νίκου Ανδρουλάκη τοποθετούν στη θέση της «νύχτας» τους παλιούς κορυφαίους του κόμματος που κούρασαν και κουράστηκαν αντάμα με τους «για πάντα νέους» υπό την Τόνια Αντωνίου που επέλεξαν τη ρήξη στο Συνέδριο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ και σε αντιδιαστολή τον νεαρό Κρητικό τον περιγράφουν, κι όχι αδίκως από την πλευρά τους, ως τον πρωταγωνιστή της γνωστής διαφήμισης που μετά τη 2η θέση και τις 807 ψήφους στο Εθνικό Συμβούλιο το 2008 στα 28 του, έφτασε τώρα… περπατώντας στην πρώτη θέση και στα 1158 από τα συνολικά 3525 έγκυρα ψηφοδέλτια στην ψηφοφορία εκλογής Κεντρικής Επιτροπής.

Επίδειξη δύναμης

Ο Ν. Ανδρουλάκης εξέλεξε παράλληλα περίπου 30 και πλέον στελέχη στα 130 εκλεγμένα + 40 αριστίνδην μέλη του οργάνου, αποδεικνύοντας στον σκληρό πυρήνα της ηγεσίας του κόμματος ότι από την «Βενιζελική» πλευρά και γενικότερα στο κόμμα εκείνος… Rules! Ιδιαίτερα εντυπωσιακό επίσης είναι ότι ο ίδιος συγκέντρωσε τις διπλές περίπου ψήφους σε (μπασκετικούς όρους νταμπλ σκορ) από τον δεύτερο, επίσης της δικής του επιλογής/γραμμής, υποψήφιο, τον νεαρό Αν. Σπυρόπουλο, ο οποίος μαζί με τον επίσης στα υψηλά της Κ.Ε και νεαρό Μ. Βουράκη αποτελούσαν τις δύο πιθανές επιλογές του προ ημερών για την ηγεσία της Νεολαίας, τις διαδικασίες της οποίας επέλεξε η ομάδα Ανδρουλάκη τελικά να επιχειρήσει να απονομιμοποιήσει πολιτικά, κινήσεις που συνιστούν και το πιο ξεκάθαρο δείγμα της επίδειξης δύναμης που επεδίωξε ο νέος κορυφαίος του ΠΑΣΟΚ με την εκτόξευση των δύο άγνωστων στο ευρύ κομματικό κοινό νεαρών υποστηρικτών του.

Ολοταχώς για Γραμματέας…

Το ζήτημα πλέον είναι οι συμφωνίες και οι συμβιβασμοί εντός του ευρύτερου «Βενιζελικού» μπλοκ για το σχηματισμό του 17μελούς Πολιτικού Συμβουλίου και του νέου Γραμματέα του κόμματος, θέση για την οποία έχει κάθε λόγο ο κ. Ανδρουλάκης να διεκδικεί για τον εαυτό του μετά την επιβλητική εσωκομματική σάρωση των πάντων, συλλέγοντας προσωπικά το 1/3 των ψήφων των συνέδρων που έφτασαν στην κάλπη, ενώ λόγους ίσως θα είχε και ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος για μια τέτοια κίνηση προκειμένου να σηματοδοτήσει την ανανέωση, αν καταφέρει να αντισταθεί στις πιέσεις άλλων συνεργατών του που όλοι μαζί ίσως – μαζί και με άτομα επιρροής Σκανδαλίδη – διαθέτουν αντίστοιχο αριθμό εκλεγμένων στην Κ.Ε. και που δεν θα ήθελαν ασφαλώς να δουν τον Ν. Ανδρουλάκη να μετατρέπεται και τυπικά σε Νο 2 του κόμματος. Τη θέση του Γραμματέα από την πλευρά των «Βενιζελικών διεκδικεί και ο Π. Κουκουλόπουλος, ενώ ως ενωτική λύση φαντάζει για πολλούς ο Δ. Ρέππας που παρά τη στενή σ΄χεση του με τον Γ. παπανδρέου στο πρόσφατο παρελθόν το υψηλότατο σκορ που πέτυχε δείχνει και την αποδοχή από το σύνολο των των συνέδρων και έξω από τις σκληρές γραμμές του Συνεδρίου.

Το δικό τους ρόλο σε όλα αυτά θα παίξουν και ένα περίπου 30% της Κ.Ε. μοιρασμένο στους συνεργατές του Γ. Παπανδρέου και τους πρώην υφυπουργούς μ «επιχειρησιακό» επικεφαλής τον πρώην γραμματέα Μ. Καρχιμάκη, αλλά και την «Αριστερή Πρωτοβουλία» υπό τον Γ. Παναγιωτακόπουλο και οι συμμαχίες που οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν. Σε επίπεδο προσώπων, από την «Παπανδρεϊκή» πλευρά βρέθηκε ψηλά (3ος) ο Δ. Ρέππας, ενώ η πρώτη δεκάδα περιλαμβάνει, εκτός από τους προαναφερθέντες, και τους Γρ. Φελώνη, Α. Σαουλίδη, Κ. Μπελτεγρή, Κ. Πανταζή, Μ. Τζελέπη και Π. Αλαμάνος. Επίσης, αρκετοί υπουργοί και πρώην βουλευτές της ΚΟ του 2009 που ήταν υποψήφιοι εξελέγησαν μεταξύ των οποίων και οι Γ. Πεταλωτής, Τ. Αντωνίου, Β. Αργύρης, Π. Γερουλάνος, Ν. Σαλαγιάννης, Π. Οικονόμου, Γ. Κουτρουμάνης και Κ. Μπατζελή.

Επίσης εκλέγονται και οι: Χρόνης Κουσαλίδης, Νίκος Μήλης, Ελίζα Πολίτη, Παντελής Κουκουλεκίδης, Γιώργος Βασιλόπουλος, Κωνσταντίνος Βαρδαβας, Θόδωρος Τσίκας, Κυριάκος Πιερρακάκης , Γιάννης Λύτρας, Γιώργος Λυμπερόπουλος, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, Γιώργος Πεταλωτής, Γιώργος Πετρέλλης, Γιάννης Ζαφειρόπουλος, Σταύρος Τζεδάκης, Θωμάς Παπαλιάγκας, Δημήτρης Τσιμπανάκος, Γιάννης Μαλτζαρης, Σπύρος Βογιατζής, Τόνια Αντωνίου, Κωνσταντίνα Βακαλοπούλου, Ανδρέας Λούτας, Ευάγγελος Αργύρης, Φίλιππος Χορτης, Δημήτρης Βογανάτσης,Παύλος Γερουλάνος, Νίκος Σαλαγιάννης, Παντελής Οικονόμου, Γιώργος Κουτρουμάνης, Γιώργος Φραγγίδης, Αναστάσιος Χειβιδόπουλος, Κωνσταντίνος Γκαντής, Χρήστος Δρούζιας, Σωτήρης Ζαρπάλας, Λευτέρης Κατσικαρέλης, Παντελής Καμάς, Κατερίνα Μπατζελή.

Ο Βενιζέλος το είδε… «εθνικό γεγονός»

Ο Ευ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, στάθηκε στην ανανέωση του οργάνου γεγονός που το θεωρεί σήμα ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ συνολικά. Χαρακτήρισε, δε, τις εξελίξεις στο κόμμα του «εθνικό γεγονός». Σημείωσε, χαρακτηριστικά για τα αποτελέσματα των εκλογών και το κλείσιμο του 9ου Συνεδρίου του: «Μετά την ομόφωνη ουσιαστικά έγκριση από το Συνέδριό μας της στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ που συνιστά ολοκληρωμένη, προοδευτική και υπεύθυνη πρόταση για την εθνική στρατηγική ανάκαμψης και οριστικής εξόδου από την κρίση, τα αποτελέσματα της διαδικασίας εκλογής των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ολοκληρώνουν την εικόνα της ενότητας, της ενεργοποίησης και της ανανέωσης της παράταξης. Ο μεγάλος αριθμός νέων στελεχών που εκλέγονται στην ΚΠΕ είναι ένα ισχυρό μήνυμα ανανέωσης, ένας πολύ θετικός οιωνός για τις προοπτικές του ΠΑΣΟΚ, της δημοκρατικής παράταξης, της κεντροαριστεράς, της πολιτικής ζωής της χώρας.

Συγχαίρω θερμά όλα τα μέλη της νέας ΚΠΕ, είναι όλες και όλοι τους οι στενοί μου συνεργάτες στο δύσκολο, αλλά αναγκαίο εγχείρημα της ανασύστασης της παράταξης. Έχουμε τώρα μια απολύτως καθαρή αφετηρία: ιδεολογικά, πολιτικά, οργανωτικά. Το ΠΑΣΟΚ μετά το Συντακτικό του Συνέδριο, με αυτοσυνειδησία και αυτοπεποίθηση, θα λειτουργήσει ως πυλώνας της πολιτικής σταθερότητας επιδιώκοντας να θέσει όσο πιο έντονα γίνεται το πρόσημο της κοινωνικής ευαισθησίας, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, της ανάπτυξης, αλλά και της αποτελεσματικότητας στην κυβερνητική πολιτική».

Αποκλεισμός ευρωβουλευτών και παράπονα

Στο μεταξύ τα παράπονά τους διατύπωσαν για αποκλεισμό τους από την Κ.Ε. ως εξ οφίτσιο μέλη αρκετοί από τους ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, οι επιλεγέντες από τον Γ. Παπανδρέου το 2009 στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης, Δημήτρης Δρούτσας, Μαριλένα Κοππά και Άννυ Ποδηματά, πλην της Συλβάνας Ράπτης καταγεγραμμένης στη «Βενιζελική πλευρά», με δήλωσή τους μιλούν για «θεσμικά απαράδεκτη» και «ακατανόητη» απόφαση, ιδιαίτερα «σε μια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θέλει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική του ταυτότητα, να συμμετάσχει πιο ενεργά στη διαμόρφωση εναλλακτικών προοδευτικών προτάσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο και να συμβάλλει στην αλλαγή του σημερινού συντηρητικού συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη».

Επιπρόσθετα, οι τέσσερις ευρωβουλευτές εξέφρασαν την «έκπληξή» τους για την απόφαση, «τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανειλημμένως τόνισε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου την ανάγκη ενός «νέου, συμμετοχικού, συλλογικού και όχι αρχηγικού ΠΑΣΟΚ». Εξέφρασαν δε τη «λύπη» τους για το ότι «συμβαίνει την ώρα που η συνεργασία θα έπρεπε να εντατικοποιηθεί, καθώς σε 10 μήνες ξεκινάει η ελληνική Προεδρία στην ΕΕ και σε 14 μήνες διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Η δήλωση:

«Με το νέο καταστατικό που υιοθέτησε στο Συνέδριό του το ΠΑΣΟΚ, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξαιρείται, για πρώτη φορά στην ιστορία του Κινήματος, από τα μέλη του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου.

Με βάση την απόφαση αυτή, στην νέα Κεντρική Επιτροπή συμμετέχουν αυτοδίκαια τα μέλη της σημερινής 28μελούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος, όσοι/ες είχαν εκλεγεί στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, οι πρώην Πρόεδροι και οι Γραμματείς του κόμματος, ενώ, σύμφωνα με εισήγηση της Επιτροπής καταστατικού -που τελικώς δεν εγκρίθηκε-στα αριστίνδην μέλη επρόκειτο να ενταχθούν Πρόεδροι νοσοκομείων και διοικητές ΔΕΚΟ!

Πρόκειται για μια απόφαση θεσμικά απαράδεκτη για τα δεδομένα όχι μόνο των ελληνικών αλλά και των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων, ιδιαίτερα δε εκείνων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για μια απόφαση ακατανόητη ιδιαίτερα σε μια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θέλει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική του ταυτότητα, να συμμετάσχει πιο ενεργά στη διαμόρφωση εναλλακτικών προοδευτικών προτάσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο και να συμβάλλει στην αλλαγή του σημερινού συντηρητικού συσχετισμού δυνάμεων στην Ευρώπη.

Είναι γνωστό ότι στη διάρκεια των τελευταίων 3,5 ετών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε με πολλούς τρόπους και σε πολλές ευκαιρίες την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό και κατέβαλε συστηματικές προσπάθειες για πιο ισορροπημένες, δίκαιες και αποτελεσματικές ευρωπαϊκές απαντήσεις στην κρίση. Σ αυτή την προσπάθεια, τα μέλη της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έπαιξαν και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Προφανές είναι ότι αυτή την προσπάθεια για την Ελλάδα θα τη συνεχίσουμε, στο πλαίσιο της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όπου αλλού κληθούμε.

Εκφράζουμε, ωστόσο, την έκπληξή μας για την απόφαση θεσμικού αποκλεισμού μας από την Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος , τη στιγμή που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανειλημμένως τόνισε κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου την ανάγκη ενός «νέου, συμμετοχικού, συλλογικού και όχι αρχηγικού ΠΑΣΟΚ» και λυπούμεθα που συμβαίνει την ώρα που η συνεργασία θα έπρεπε να εντατικοποιηθεί, καθώς σε 10 μήνες ξεκινάει η ελληνική Προεδρία στην ΕΕ και σε 14 μήνες διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Cv Ν. Ανδρουλάκη:

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, γεννηθείς στις 7/2/1979, έχει τελειώσει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης, το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και είναι υποψήφιος διδάκτορας Φιλοσοφίας.

Εργάζεται ως Πολιτικός Μηχανικός και διδάσκει ως ωρομίσθιος στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Παράλληλα διαχειρίζεται μια μικρή τουριστική μονάδα. Από το 1997 συμμετέχει ενεργά στην φοιτητική παράταξη της Π.Α.Σ.Π. Ξάνθης και στο προεδρείο του Συλλόγου Κρητών Φοιτητών. Το 1999 εκλέγεται Γραμματέας της ΠΑΣΠ Ξάνθης, ενώ το 2000- 2002 είναι και μέλος της Συγκλήτου του Δ.Π.Θ. Παράλληλα με τις σπουδές και την εργασία του, δραστηριοποιείται πολιτικά: Το 2001, εκλέγεται μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ., και συμμετέχει στο Γραφείο Σπουδάζουσας Π.Α.Σ.Π. Α.Ε.Ι.. Το 2006, εκλέγεται στην Κεντρική Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ως εκπρόσωπος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης. Το 2007, εκλέγεται μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας της Νεολαίας ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το 2008, στο 8ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έκανε την έκπληξη αφού εξελέγη Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου στη δεύτερη θέση πίσω από την Φώφη Γεννηματά, λαμβάνοντας 807 ψήφους.

Στην Κ.Ε. του 9ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ τέλη Φεβρουαρίου/αρχές Μαρτίου του 2013 εκλέγεται πρώτος με 1158 ψήφους».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;