Neolaia Θέμα | Τι προφίλ πρέπει να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ για να πετύχει η ανασυγκρότησή του;

pasok

Τα χαρακτηριστικά που αναζητούν τα στελέχη του για επανασύνδεση  με την κοινωνία

Το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί, μέσω του 9ου Συνεδρίου του, τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου του στο νέο τοπίο, όπως αυτό διαμορφώθηκε από την βαθιά και ακόμα σοβούσα κρίση και την ενεργό συμμετοχή του στη διαχείριση της. Άλλοι προσδοκούν σε ολική επαναφορά, κι άλλοι στην απόκτηση μιας ριζικά διαφορετικής ταυτότητας από το παρελθόν που θα του εξασφαλίζει, όμως, σημαίνοντα ρόλο στις νέες συνθήκες. Δεν είναι, πάντως, ξεκάθαρο αν υπάρχει, έστω σε επίπεδο ηγεσίας, σαφής προτεινόμενη προς τη βάση στρατηγική επιλογή για την απάντηση του διλλήματος επαναπροσδιορισμού του.

Νεότερα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία είναι «σαρξ εκ της σαρκός» του, μερικά από αυτά εγγύτερα στις εξελίξεις και άλλα ακόμα και εκτός κόμματος πλέον, δίνουν την εκδοχή τους για το νέο πειστικό χαρακτήρα που οφείλει να αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ, αν θέλει να διεξάγει και 10ο Συνέδριο, αν θέλει να επανασυνδεθεί με την κοινωνία.

eliza politiΕλίζα Πολίτη, Διεθνολόγος, Αντιπρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

Στοίχημα η αναγέννηση

Εν αρχή η παραδοχή: τα πολιτικά κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν κοινωνικά συμφέροντα. Θα προσέθετα ότι ιδιαίτερα τα αριστερά, προοδευτικά κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν το λαό και τα συμφέροντα αυτού.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε βαθιά ιδεολογικοπολιτική κρίση και καλείται να ορίσει ξανά το χαρακτήρα του, τις κοινωνικές ομάδες που υπηρετεί, καλείται να δώσει λύσεις ρεαλιστικές και προοδευτικές σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την κρίση και έχει προ πολλού χάσει την εμπιστοσύνη της στην πολιτική και τους πολιτικούς. Καλείται να γίνει ξανά το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Να προτείνει τρόπους για ριζική αλλαγή της κοινωνικής δομής, βασικές αλλαγές στις πολιτειακές δομές, τη δικαιοσύνη, τα ΜΜΕ, το τραπεζικό σύστημα, να κατοχυρώσει συνταγματικά κοινωνικές και πολιτικές κατακτήσεις του λαού ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα των αγορών, να σταθεί πρωτοπόρος σε μια ευρύτερη δημοκρατική συμμαχία των προοδευτικών, αριστερών δυνάμεων. Ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που έφερε την κρίση και δεν μπορεί να αποτελέσει και τη λύση, να προτείνει προοδευτικές πολιτικές συνοχής και ανάπτυξης.

KotzampasakisΓιάννης Κοτζαμπασάκης, Πολιτικός Μηχανικός, Μέλος ΠΑΣΟΚ

Ανανέωση και σαφές στίγμα

Το μόνο δίλημμα είναι «με ποιους και για ποιους»! Με ποιους θα προχωρήσει το Κίνημα στην πρώτη γραμμή; Ποιοι θα προσδώσουν νέες προοπτικές και ιδεολογικό περιεχόμενο και για ποιους σημερινούς μη προνομιούχους έχει λόγο ύπαρξης; Στη φύση το πρώτο ερώτημα έχει απαντηθεί, στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. όχι ακόμα. Η φύση διαρκώς ανανεώνεται, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. όχι ακόμα, καθώς η ανανέωση θεωρείται διαδικασία αφύσικη…

Το στίγμα παραμένει ασαφές. Ποιος νέος άνεργος πιστεύει ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. μπορεί να προτείνει χειροπιαστές λύσεις, ποιος μεσήλικας απολυμένος βλέπει σε αυτό προοπτική, ποιος καινοτόμος επιχειρηματίας, παραγωγός, αλλά και συνταξιούχος το θεωρεί σύμμαχο;

Η λύση δεν είναι ούτε η ανθρωποφαγία, ούτε ο λαϊκισμός. Σε όσους έχουν εμπειρία πρέπει να δοθούν στρατηγικοί ρόλοι, αλλά στην πρώτη γραμμή να είναι όσοι στίγμα, ορμή και νέες ιδέες. Προκειμένου να δοθεί παραγωγική προοπτική και σαφές σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, βασισμένο στην κοινωνική δικαιοσύνη, στην επιβράβευση όσων παράγουν και στην ισόρροπη ανάπτυξη.

karanikolas2Σπύρος Καρανικόλας, Δικηγόρος, Δρ. Νομικής Λονδίνου

Συνολικός επαναπροσδιορισμός

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ κατά τη διάρκεια της κρίσης εφάρμοσε πολιτικές που ήταν τελείως αντίθετες με κάθε ιδεολογική ή προγραμματική αρχή του. Ιδίως μετά την αλλαγή ηγεσίας επικράτησαν με τον πλέον φανερό τρόπο υποβόσκουσες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που οδήγησαν στην πιο βίαιη δημοσιονομική και κοινωνική αναδιάρθρωση, με αποτέλεσμα η μεγάλη –έως τότε – δημοκρατική παράταξη να διαρρήξει κάθε δεσμό με την παραδοσιακή βάση της, η μεγάλη μερίδα της οποίας θεωρεί υπεύθυνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ για την υπάρχουσα δυσχερή κατάσταση.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ δυστυχώς διέγραψε την κοινωνική του συνείδηση, τις κοινωνικές του αρχές και αξίες και επικεντρώθηκε σε νεοφιλελεύθερες πολιτικές που δεν έχουν καμία σχέση με τα οράματα και τις αξίες της δημοκρατικής παράταξης. Πολύ φοβάμαι ότι έχει καταντήσει η «πατερίτσα» της δεξιάς Κυβέρνησης.

Προκειμένου να μην ολισθήσει στην οριστική πολιτική εξαφάνιση του είναι χρειάζεται απομάκρυνση από την Κυβέρνηση, νέα ηγεσία και επαναπροσδιορισμό της ιδεολογικής του ταυτότητας εντός του χώρου της Ευρωπαϊκής Κεντροαριστεράς.

Andriopoulos1Μιχάλης Ανδριόπουλος, Οικονομολόγος, Στέλεχος Νεολαίας ΠΑΣΟΚ

39 χρόνια και 9 συνέδρια. Το ΠΑΣΟΚ αλλάζει!

Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε πολύ μέσα σε αυτά τα χρόνια πορείας, τα οποία στιγματίζονται από λάθη, κυρίως όμως από μεγάλες κατακτήσεις συνοδευόμενες από το επίθετο «λαϊκές». Αυτό περικλείει και την γενεσιουργό δύναμη του κόμματος και το ζητούμενο σήμερα.

Διακύβευμα του συνεδρίου θα πρέπει να είναι η επανασύνδεση του κόμματος με την κοινωνική βάση που το ανέδειξε. Μια διαδικασία τέτοια από την οποία θα παραχθούν οι προτάσεις εκείνες που θα αποτελέσουν την πυξίδα για το λαό στην προσπάθεια του για έξοδο από την κρίση. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει οι προτάσεις να έχουν ως κοινό εφαλτήριο τις αρχές και τις αξίες της 3ης του Σεπτέμβρη.

Μια τέτοια από κοινού παραδοχή αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία της πολυπόθητης ανασυγκρότησης. Τα συνθήματα έπαψαν να εμπνέουν και οι άνθρωποι που εκπροσωπούν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον επίκαιροι.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;