Πεντάχρονος πρωτοχορευτής παραδοσιακών χορών! [Video]

Μερικές φορές περιηγούμενος στο facebook μπορεί να πετύχεις διαμάντια! Ένα από αυτά ήταν και το βιντεάκι που τράβηξε και μοιράστηκε με τους φίλους του ο δάσκαλος παραδοσιακών χορών Γιώργος Βελισσαρόπουλος και μας επέτρεψε να μοιραστούμε και στο neolaia!

Δείτε λοιπόν ένα φοβερό πιτσιρίκι (το πεντάχρονο είναι δικό μου assumption) να χορεύει μπροστά μπροστά ντυμένος με την παραδοσιακή του στολή το χορό Νιζάμικο στη Νάουσα Ημαθίας! Και επειδή είμαστε και πολύ μπροστά, ο κύριος Βελισσαρόπουλος μας έστειλε και στοιχεία για το χορό, γιατί εδώ κάνουμε και λαογραφία (άμα λάχει!).

Νιζάμικος (4/4)

Αντρικός, ογανικός (χωρίς στίχους σήμερα) χορός της Νάουσας. Είναι από τους βασικούς χορούς του αποκριάτικου εθίμου «Μπούλες». Με το χορευτικό μοτίβο του Νιζάμικου καταλήγουν όλοι οι αργοί αντρικοί χοροί της Νάουσας, όπως είναι ο Νταβέλης, η Παπαδιά, ο Σωτήρης κλπ. Το όνομα του χορού προέρχεται κατά μία εκδοχή από το τούρκικο nizam askeri (Holden Vouras 1976:64), που σημαίνει τακτικός στρατός, και το «μπουλούκι των γενίτσαρων» είναι μια οργανωμένη ομάδα, κατά μια άλλη εκδοχή πρέπει να έχει σχέση με τη Μίεζα και τη Νίεζα (αρχαία Μακεδονική πόλη), (Βαλσαμίδης 1978: 143). Χορεύεται σε ανοιχτό κύκλο με τα χέρια πιασμένα από τις παλάμες και λυγισμένους τους αγκώνες. Ο χορός αρχίζει αργά στην αρχή και σιγά – σιγά γίνεται πιο γρήγορος. Ο ρυθμός του χορού είναι 4/4 και το χορευτικό μοτίβο περιλαμβάνει 10 κινήσεις που πραγματοποιούνται σε δύο μ.μ., πέντε κινήσεις στο πρώτο μ.μ. αξίας ¼ η πρώτη, 1/8 η δεύτερη και τρίτη, ¼ η τέταρτη και πέμπτη, και πέντε κινήσεις στο δεύτερο μ.μ. αξίας 1/8 η πρώτη και δεύτερη και ¼ η τρίτη, τέταρτη και πέμπτη. Ο Νιζάμικος, εκτός του αποκριάτικου εθίμου, χορεύεται και σ’ όλες τις περιστάσεις (γλέντια, γάμους κλπ.).

Από την ανάρτηση του κυρίου Βελισσαρόπουλου: “Θερμοπύλες Παράδοσης & Ελληνισμού” …όταν η “παράδοση” γίνεται στη ρίζα, όταν ο χορός φαντάζει συνέχεια της ύπαρξής μας…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;