ΟΚΑΝΑ | SOS για άμεση επαναφορά λειτουργίας της κινητής μονάδας!

Η Ερώτηση από τον Βουλευτή Κυριακάκη και η πίεση της κ. Μαλιώρη μέσω δηλώσεων neolaia.gr προς Λυκουρέντζο…

Λόγω έλλειψης των αναγκαίων οικονομικών πόρων, με απόφαση της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ την 1η Ιανουαρίου 2013 ανεστάλη η λειτουργία της κινητής ιατρικής μονάδας ΟΚΑΝΑ – ΕΚΑΒ, της μοναδικής που παρείχε επείγουσα προ-νοσοκομειακή περίθαλψη στο κέντρο και την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας.

Η κινητή μονάδα λειτουργούσε σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ από το 1997 και η συνεισφορά της ήταν ουσιαστική καθώς παρείχε επείγουσα ιατρική βοήθεια, σε χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, καθώς και σε άλλα περιστατικά που έχρηζαν άμεσης αντιμετώπισης.

Για το θέμα κατέθεσε Ερώτηση στο κοινοβούλιο ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Βασίλης Κυριακάκης υποστηριζόμενος από δεκάδες Βουλευτές του κόμματός του, ενώ σε επικοινωνία του neolaia.gr με την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ κ. Μαλιώρη, η πρόεδρος σημείωσε ότι λόγω αδυναμίας συντήρησης του Οργανισμού αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Δ.Σ. η λειτουργία της εν λόγω μονάδας έστω τις πρωινές ώρες για να μην τεθεί εντελώς στο περιθώριο, μέχρι τουλάχιστον να αποφασιστεί όπως ευελπιστούν στο ΟΚΑΝΑ η αύξηση της χρηματοδότησης που θα εξασφαλίσει τη συνέχεια των προγραμμάτων και δράσεων του ΟΚΑΝΑ συνολικά.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία απολογισμού του ΟΚΑΝΑ σχετικά με το έργο της κινητής μονάδας για το έτος 2012, ο αριθμός των κλήσεων ήταν 2605, παρασχέθηκα υπηρεσίες σε 2183 άτομα εκ των οποίων σε 1528 εξαρτημένους χρήστες 655 μη χρήστες, ενώ παρασχέθηκαν και επείγουσες υπηρεσίες κρουσμάτων υπερβολικής δόσης σε 537 συνανθρώπους μας. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι τουλάχιστον 50 περίπου χρήστες το μήνα που κινδύνευε η ζωή τους από υπερδοσολογία (overdose), ελάμβαναν άμεση ιατρική βοήθεια, για τη σωτηρία της ζωής τους σε χρόνο που αν δεν έσπευδε η κινητή μονάδα θα γινόντουσαν θύματα της προηγηθείσας χρήσης τους την ίδια στιγμή.

Οι Βουλευτές αφού κριτικάρουν σφόδρα τη απόφαση της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ ερωτούν συγκεκριμένα τον κ. Λυκουρέντζο:

  • Με ποιο αιτιολογικό ελήφθη η απόφαση για αναστολή της συγκεκριμένης μονάδας; Έχει γίνει εκτίμηση των αρνητικών επιπτώσεων που θα έχει η διακοπή λειτουργίας της εν λόγω μονάδας στην παροχή προ-νοσοκομειακής περίθαλψης στο κέντρο και την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας;
  • Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει και πότε ώστε να επαναλειτουργήσει αλλά και να υποστηριχτεί και αναβαθμιστεί η συγκεκριμένη μονάδα;
  • Ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει και πότε, ώστε να διασφαλιστεί η εργασία των ιατρών και των πληρωμάτων-διασωστών της κινητής μονάδας;

Από την πλευρά της η κ. Μαλλιώρη δήλωσε για το θέμα στο neolaia.gr:

«Ως διοίκηση του ΟΚΑΝΑ κάναμε λόγο για αναστολή της 24ωρης λειτουργίας της κινητής μονάδας και διατήρηση προς το παρόν έστω της πρωινής βάρδιας και από την πλευρά μας το εννοούμε. Είναι όμως ζήτημα που κατεξοχήν άπτεται της βούλησης της πολιτικής ηγεσίας και συνδέεται με τη συνέχιση σταθερής χρηματοδότησης των προγραμμάτων του Οργανισμού. Αρκεί να σας αναφέρω ότι οι πόροι που διατίθενται με τα τωρινά δεδομένα στον ΟΚΑΝΑ είναι 18,5 εκ. όταν μόνο η δαπάνη μισθοδοσίας είναι 20, 040,000 ευρώ!

Μιλήσαμε για αναστολή μέχρι νεωτέρας, εννοώντας ακριβώς την αναμονή μας για σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις που θα στηρίξουν το κοινωνικά κρίσιμο έργο του ΟΚΑΝΑ και για το λόγο αυτό εκκρεμεί ραντεβού στο ανώτατο επίπεδο με το υπουργείο Υγείας. Στόχος, να υπάρξουν δεσμευτικές αποφάσεις, καθώς ως έχουν τα πράγματα από οικονομικής πλευράς σήμερα τίθεται ζήτημα συνολική επιβίωσης του Οργανισμού.

Απαιτείται άμεση επίλυση του οικονομικού ζητήματος ώστε να μπορούν να καλύπτονται τόσο η μισθοδοσία όσο και τα ιδιαίτερα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, λόγω της φύσης του έργου του ΟΚΑΝΑ. Απαιτείται λήψη άμεσης μέριμνας για να μη χαθούν και να γίνουν ακόμα περισσότερα σχετικά με τα όσα έχουν ήδη επιτευχθεί, όχι μόνο από τις υπηρεσίες της κινητής μονάδας, αλλά και στον τομέα του χρόνου αναμονής ένταξης σε προγράμματα μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ, ο οποίος πλέον έχει κατέλθει από 4 χρόνια σε 15 ημέρες για τη Θεσσαλονίκη και από 7,5 σε 3,5 χρόνια για την Αθήνα, εφαρμογή πολιτικών και δράσεων για τα οποία λαμβάνουμε συγζαρητήρια από όλη την Ευρώπη!».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;