Neolaia Θέμα | Η Αυτοδιοίκηση στο μάτι του μνημονιακού κυκλώνα

 

Υπάρχει βιώσιμη λύση ή θα βυθιστεί αύτανδρη;

Η κυβέρνηση, παρότι όπου βρεθούν κι όπου σταθούν οι εκπρόσωποί της «στάζουν μέλι» για τον κρίσιμο ρόλο της αυτοδιοίκησης μέσα στην κρίση, δεν σταματά να ζητά όλο και περισσότερες θυσίες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα πλαίσια της μνημονιακής της πολιτικής, με μείωση των πόρων χρηματοδότησης της και περικοπές προσωπικού και συνεργατών των αιρετών. Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί αυτοδιοικητικά στελέχη και κοινωνία να αντισταθούν στις «νομοθετικές πρακτικές δημοκρατικής εκτροπής» που αφορούν στην αυτοδιοίκηση, συμβάλλοντας «σε κίνημα δημοκρατικής ανατροπής της κυβέρνησης».

Στη μέση της διελκυστίνδας οι αυτοδιοικητικοί. Με τους περισσότερους να ζητούν άμεσο «φρένο» στην αφαίμαξη των πόρων τους και άλλους να επεκτείνονται και στην ανάγκη άμεσου εκσυγχρονισμού της αυτοδιοικητικής λειτουργίας, ας δούμε ορισμένες από τις απόψεις τους:

Θανάσης Ζούτσος, Δήμαρχος Παλλήνης

Η Τ.Α. παράδειγμα για όλη τη δημόσια διοίκηση

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήδη έχει αποδείξει ότι υπάρχει λύση στην κρίση. Παρά την οικονομική δυσπραγία, αναπτύσσει συνεχώς νέες κοινωνικές δομές, έχοντας μειώσει 60% τις δαπάνες της και 11% τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αν όλη η δημόσια διοίκηση ακολουθούσε τους ρυθμούς της Τ.Α. η χώρα θα είχε ήδη πρωτογενές πλεόνασμα.

Παράλληλα, παρουσιάζει απορροφητικότητα κατά 82% του ΕΣΠΑ, αφήνοντας σε πολύ μεγάλη απόσταση την υπόλοιπη δημόσια διοίκηση, σε επίπεδα κάτω του 50%. Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς έργα, δομές αλληλεγγύης, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, χρήση νέων και πράσινων τεχνολογιών και όλα τα προγράμματα αρμοδιοτήτων της Τ.Α. όπως αυτά του Αθλητισμού και του Πολιτισμού.

Η πλειοψηφία των δήμων αποτελεί όαση διοικητικής δομής, κινητήρια δύναμη ανάπτυξης και βασικό εργαλείο διεξόδου από την κρίση, πλην εξαιρέσεων. Ίσως αυτός είναι και βασικός λόγος που της λυσσαλέας επικοινωνιακής επίθεσης ενοχοποίησης των θιασωτών του συγκεντρωτικού κράτους, παρά το ελάχιστο 0.9% συμμετοχής της στο δημόσιο χρέος, το χαμηλότερο στην Ευρώπη.

Μπρέγιαννης Αλέξανδρος, Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Αμαρουσίου

The party is over!

Η κακοδιαχείριση και το όργιο προσλήψεων στην πλειονότητα των Δήμων αποτέλεσε στο παρελθόν πραγματικότητα. Ακόμα και το 2010 εκλέχτηκαν τοπικοί Μαυρογιαλούροι της παρότρυνσης «πέρνα από το γραφείο και θα το τακτοποιήσουμε»…

Η αντίληψη, πως οι Δήμοι μπορούν να συσσωρεύουν χρέη για να ικανοποιούνται οι Δημότες και να επανεκλέγονται οι Δήμαρχοι, αποδεικνύεται τραγικό λάθος. Έφερε τη μνημονιακή αυτόματη μετακύλιση των ελλειμμάτων στους Δημότες μέσω Δημοτικών τελών. Πλέον, το μάρμαρο της κακοδιαχείρισης το πληρώνει ο Δημότης.

Ήρθε η ώρα της αλήθειας για αξιολόγηση σκοπιμότητας και αποδοτικότητας κάθε δαπάνης. Εξορθολογισμός δημοτικών υπηρεσιών, ανασυγκρότηση εισπρακτικού μηχανισμού, αξιοποίηση προγραμμάτων έργων ουσίας, συνεργασία με ιδιωτικό τομέα, συμπράξεις με τον εθελοντισμό, διαδημοτικές συνεργασίες για οικονομίες κλίμακας, επένδυση στην τοπική ανάπτυξη, αποτελούν πεδία για να στραφεί ένας σύγχρονος δήμος.

Οι Δημότες πρέπει να αλλάξουν τα κριτήρια επιλογής αιρετών, για να αποφύγουν αυξημένα δημοτικά τέλη/φόρους, από αδικαιολόγητα ελλείμματα. Δικαιολογίες θα υπάρξουν πολλές από αιρετούς που δεν θα προσαρμοστούν στις ορθές αρχές ισοσκελισμένης λειτουργίας, αλλά πλέον… the party is over!


Ξένος Μανιατογιάννης, Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Βριλησσίων

Υπάρχει λύση και είναι μονόδρομος

Από μια κρίση που προέκυψε ως αποτέλεσμα πολιτικών και πρακτικών στηριγμένων σε μικροπολιτικές λογικές, προσωπικές στρατηγικές και άκπαμτες διαχειριστικές λογικές δε θα μπορούσε να απουσιάζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στελέχη της εξυπηρέτησαν τις φιλοδοξίες τους, αδιαφορώντας για το Δημόσιο συμφέρον, καταστρατηγώντας κάθε έννοια δημοκρατικής και συμμετοχικής διαδικασίας. Γι’ αυτό κι η αμφισβήτηση της χτύπησε την πόρτα.

Υπάρχει, όμως, λύση και είναι μονόδρομος! Να επιλέγονται οι άριστοι και όχι οι αρεστοί. Να προκρίνονται όσοι προτάσσουν το Δημόσιο συμφέρον και να καθορίζουν το μέλλον των παιδιών μας, όσοι πιστεύουν στην καθαρότητα και την ανιδιοτέλεια διαπνεόμενοι από ιδέες και πρακτικές για ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη και πολιτικά προοδευτική αυτοδιοικητική πορεία, αμεσοδημοκρατική λήψη και υλοποίηση αποφάσεων, ισχυρές κοινωνικές υποδομές και αλληλεγγύη κόντρα όπου χρειάζεται σε παράλογες μνημονιακές απαιτήσεις, χρηστή και κρυστάλλινη δημοτική διακυβέρνηση για οικονομική εξυγίανση και δημόσια αναλυτική αιτιολόγηση κάθε δημοτικής δαπάνης, καθώς και για άμεση και αξιοκρατική εξυπηρέτηση του δημότη με πλήρη αναδιάρθρωση λειτουργίας των Ο.Τ.Α.

Κωνσταντίνος Τσιρώνης, Δημοτικός Σύμβουλος Γαλατσίου

Αλλαγή του δημοσιοκεντρικού χαρακτήρα

Η παθογένεια της αυτοδιοίκησης και τα γνωστά προβλήματα που διέρχεται οφείλονται εν πολλοίς στην κακοδιαχείριση των πόρων αυτής επί σειρά ετών. Όταν τα χρήματα εισέρρεαν «με τα τσουβάλια», οι εκάστοτε διοικήσεις χρησιμοποιούσαν αυτά ανεξέλεγκτα για κατανάλωση, χωρίς να δημιουργούν τις υποδομές προκειμένου τα δημοτικά ταμεία να έχουν αποθεματικά ή να δημιουργήσουν βιώσιμες δημοτικές επιχειρήσεις προκειμένου να παράξουν πλούτο. Έτσι τα χρήματα καταναλώθηκαν, διότι άπαντες στην Ελλάδα, πολιτικοί και πολίτες, πίστευαν ότι θα έρχονταν για πάντα. Ήταν αναμενόμενο ότι οι εποχές των παχιών αγελάδων θα τελείωναν κάποια στιγμή, όπως και έγινε.

Η βασική πηγή χρηματοδότησης των Δήμων δηλαδή οι ΚΑΠ (κεντρικοί αυτοτελείς πόροι) μειώθηκαν στο 70%, συνεπώς τα διαθέσιμα πολλών δήμων δεν αρκούν ούτε για τη μισθοδοσία του μονίμου προσωπικού. Αν θα υπάρξει λύση για την τοπική αυτοδιοίκηση, αυτή είναι η ριζική αλλαγή του δημοσιοκεντρικού της χαρακτήρα σε χαρακτήρα βιώσιμης επιχείρησης λειτουργούσας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλαγή που επιχειρεί άλλωστε το καλλικρατικό μοντέλλο διοίκησης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;