AIESEC | Youth to Business Forum 2012 - Αποτελέσματα

‘’Πως η νέα γενιά, η γενιά Υ, θα συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη της Ελλάδας;’’

1ος γύρος

ERICSSON- ‘’The game changers’’- Τάσος Παγκάκης

Η νέα γενιά πρέπει να συνειδητοποιήσει την κατάσταση στην οποία ζει και να δράσει αναλόγως. Ζούμε σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, η τεχνολογία παρέχει άπειρες δυνατότητες και κυρίως η ευκαιρία που έχουμε ως νέοι είναι να είμαστε δικτυωμένοι, να μαθαίνουμε από τους άλλους, να βλέπουμε τι συμβαίνει στον κόσμο, να εμπνεόμαστε και να τολμάμε να δοκιμάζουμε και οι ίδιοι τις ιδέες μας και τους εαυτούς μας. Πρέπει να προσαρμοζόμαστε στην αλλαγή, να μαθαίνουμε συνεχώς, να δημιουργούμε και να αφήνουμε τα στεγανά, να επικοινωνούμε και να συνεργαζόμαστε. Μπορεί να ζούμε σε δύσκολες εποχές αλλά το κύριο μάθημα από το παρελθόν είναι πως πρέπει να υπάρξει επιστροφή στη συνεργασία και στα ανθρωποκεντρικά μοντέλα, καθώς μέσα από τη συλλογικότητα και τη συνεχή προσαρμογή θα έρθουν οι νέες ιδέες. Οι νέοι αποτελούν τα μοναδικά εργοστάσια ιδεών που έχουν μείνει στη χώρα και πρέπει να κατανοήσουν τη σημασία των ιδεών για την ανάπτυξη της χώρας. Πρέπει να φέρουν προστιθέμενη αξία, όχι να παράγουν και να αναπαράγουν ιδέες. Με αυτές τις αρχές και αξίες και με ανοιχτό μυαλό έτοιμο να εγκαταλείψει εγωισμούς και στεγανά, η νέα γενιά θα συνεισφέρει στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας μας. Οι νέοι είναι αυτοί που θα αλλάξουν το παιχνίδι.

P&G- ‘’Leading through diversity’’- Τόνια Αρώνη, Λευτέρης Παρασκευάς

Η διαφορετικότητα είναι ένα στοιχείο το οποίο μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη μέσα σε μια επιχείρηση, όπως και στην κοινωνία. Ουσιαστικά αγγαλιάζοντας τη διαφορετικότητα μπορεί κανείς να δει την πραγματικότητα από πολλές οπτικές γωνίες, έχοντας μια πιο πλήρη εικόνα. Για μια επιχείρηση αυτό σημαίνει πως μπορείς να καλύψεις τις ανάγκες του καταναλωτικού κοινού και να έχεις πιο ικανοποιημένους εργαζόμενους. Η διαφορετικότητα, εκτός από τα κλασικά χαρακτηριστικά τα οποία αναφέρουμε συνήθως, αφορά και στον τρόπο που λειτουργεί κανείς. Εντάσσοντας τα άτομα σε μια επιχείρηση και σεβόμενη τον τρόπο που εκείνοι είναι πιο αποδοτικοί, μια επιχείρηση κατορθώνει να έχει επιτυχημένους επαγγελματίες, ικανοποιημένους εργαζόμενους και πελάτες και προσωπικό που αισθάνεται πως οι ανάγκες του καλύπτονται και δουλεύει με τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητά του. Προκειμένου να πετύχει μια επιχείρηση κάτι τέτοιο, πρέπει να έχει δεσμευτεί σε αυτό και να έχει συγκεκριμένους τρόπους μέτρησης της δέσμευσής της αυτής. Οι νέοι έχουν το ρόλο αυτή τη στιγμή να παίξουν το συνδετικό κρίκο μεταξύ διαφορετικών γενεών και ομάδων και να αξιοποιήσουν τις εμπειρίες τους μέσα σε ομάδες ώστε να γίνει η διαφορετικότητα το στοιχείο εκείνο που θα κάνει τη διαφορά στην κοινωνία.

Το γεγονός πως οι νέοι έχουν κάποιες αξίες οι οποίες τους καθοδηγούν στις ζωές τους είναι κάτι το οποίο δεν πρέπει να αποβάλλουν, καθώς στη δεδομένη στιγμή όπου εκτός από οικονομική κρίση, έχουμε και κρίση αξιών, η κοινωνία πρέπει να έχει ανθρώπους που θα οικοδομήσουν ένα νέο σύστημα από την αρχή και αυτό το σύστημα χρειάζεται γερές βάσεις.

2ος γύρος

ΔΑΣΤΑ- ‘’Generation Y, see the problem, lead the change. How to change Greece through the eyes of an entrepreneur’’- Βλάσης Κοροβήλος

Τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι στις μέρες μας είναι τα κενά στο εκπαιδευτικό σύστημα το οποίο είναι αρκετά απαρχαιωμένο και δε δίνει δυνατότητες για να είναι οι φοιτητές ενημερωμένοι για τις εξελίξεις, καθώς και το γενικότερο αίσθημα απαισιοδοξίας, το οποίο συνοδεύει την οικονομική ύφεση της χώρας και τον έντονο ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δώσουν τις δικές τους λύσεις στα προβλήματα αυτά, περιγράφοντας τον επιχειρηματικό καμβά του προβλήματος το οποίο επιλύνουν. Ο επιχειρηματικός καμβάς ουσιαστικά αποτελείται από το πρόβλημα και εκείνους που επηρεάζονται άμεσα από αυτό, από τη λύση και την προστιθέμενη αξία της λύσης αυτής και τον τρόπο με τον οποίο θα αποκτηθεί η προστιθέμενη αξία. Μέσα από το σχεδιασμό λύσεων για τα θέματα που τους προβληματίζουν, οι συμμετέχοντες ήρθαν σε επαφή με τις έννοιες της καινοτομίας, της ηγεσίας και της εταιρικής υπευθυνότητας, καθώς όλα αυτά τα κομμάτια αφορούν στον τρόπο που οι νέοι θα αλλάξουν το σκηνικό της επιχειρηματικότητας. Βασικό μήνυμα πως οι νέοι πρέπει να ‘’επιχειρούν’’, να προσπαθούν δηλαδή, πως η επιχειρηματικότητα είναι μια έννοια παρεξηγημένη και πως προκειμένου να βγούμε από το τέλμα αυτό, πρέπει οι νέοι να διαπνέονται από το επιχειρηματικό πνεύμα, δηλαδή την ικανότητα της συνδυαστικής σκέψης, της σύνδεσης και της ευστροφίας, όχι μόνο όταν πρόκειται για επαγγελματικά ζητήματα, αλλά στην καθημερινότητά τους, στην προσωπική και φοιτητική τους ζωή, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο δύσκολο ρόλο που τους έχει ανατεθεί, αυτός της υποστήριξης της αλλαγής και της ανάπτυξης της χώρας.

loft2work- ‘’Social change through entrepreneurial action’’- Κωνσταντίνα Τσοέρερ

Πως οι νέοι αντιλαμβάνονται τα κοινωνικά προβλήματα, υπάρχει λύση μέσα από επιχειρηματική δράση; Και κυρίως, ποιος ο ρόλος των νέων στην παρούσα φάση; Μέσα από το workshop αυτό, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν με τις γνώσεις που έχουν από μόνοι τους προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό που προέκυψε είναι ιδέες εφαρμόσιμες και πραγματικές, από τη συνεργασία διαφορετικών ατόμων. Σημασία δεν έχει να υπάρχει πλήρες υπόβαθρο, όσο να επιτυγχάνεται πραγματική συνέργεια μεταξύ των ατόμων, αξιοποιώντας τις γνώσεις και τις δεξιότητες του κάθε μέλους της ομάδας, ώστε να συντεθεί το τελικό αποτέλεσμα. Μέσα από την επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί κοινωνική αλλαγή και ο ρόλος των νέων είναι να επιδιώξουν την άνθιση ανθρωποκεντρικών επιχειρηματικών προσπαθειών.

Η αλληλέγγυα οικονομία έχει παρουσιάσει ιδιαίτερη ανάπτυξη τελευταία, αλλά η κοινωνική επιχειρηματικότητα είναι αυτή που έχει και την κοινωνική σκοπιά και την επιχειρηματική δράση που απαιτούνται ώστε να υπάρξει αντιμετώπιση των κοινωνικών προβλημάτων με ένα βιώσιμο και αυτάρκες μοντέλο. Οι νέοι αυτό που χρειάζεται να κάνουν είναι να αφήσουν τις έτοιμες λύσεις, να εμπιστευτούν τους εαυτούς τους και να συνεργαστούν!

Συζητήσεις σε ομάδες

Μέσα από τις συζητήσεις σε ομάδες, πρίν το κλείσιμο της ημερίδας, προέκυψαν τα εξής στοιχεία:

Παρά την κρίση και τη δυσμενή κατάσταση στη χώρα, οι νέοι φοιτητές είναι αισιόδοξοι γιατί έχουν πολλές δυνατότητες στα χέρια τους, έχουν κοινό όραμα για αλλαγή, προτιμούν να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες ως προκλήσεις και πιστεύουν πως έχουν την ευθύνη να αλλάξουν την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, την οποία αγαπούν και θεωρούν πως πρέπει να βοηθήσουν. Συνεργαζόμενοι μεταξύ τους και παίρνοντας παραδείγματα από ανθρώπους και ομάδες που καταφέρνουν να πετυχαίνουν, επιλέγουν να αποβάλλουν τις νοοτροπίες της απαλλαγής από τις ευθύνες τους, της τεμπελιάς και των περισσότερων υποσχέσεων από πράξεις και να περάσουν σε δράση, δράση και συνεργασία υπεύθυνη και αποφασιστική. Από τους ανθρώπους γύρω τους αυτό που θέλουν είναι υποστήριξη, συνεργασία, εφόδια και αρνητική κριτική όταν χρειάζεται, διαφορετικές οπτικές γωνίες, υπευθυνότητα, ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη. Οι άνθρωποι αυτοί είναι οι υπόλοιποι νέοι, οι επιχειρήσεις του σήμερα, τα πανεπιστήμια και οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή μαζί τους και μπορεί να συνεισφέρει στην επιλογή που έχουν κάνει να αλλάξουν την κατάσταση. Η στάση τους απένταντι στην κρίση που αντιμετωπίζουμε είναι πως εκτός από οικονομική, αποτελεί και κρίση αξιών και πως έχει έρθει η ώρα να διαγραφούν όλα τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, να αλλάξουμε κουλτούρα και σελίδα. Είναι προτιμότερο να δούμε την κατάσταση αυτή θετικά, ως μια ευκαιρία να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή, προσέχοντας αυτή τη φορά ακόμα και τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Για να γίνει αυτό χρειάζονται μικρά βήματα, αποφασιστικότητα και προσήλωση στο στόχο, ενώ για τον επιχειρηματικό κόσμο σημαίνει παράλληλα στροφή σε μια πιο κοινωνική λειτουργία του, ανθρωποκεντρική και υπεύθυνη, με όραμα, στόχους και πλάνο, οργάνωση δηλαδή και συνέπεια. Οι νέοι περιμένουν έναν επιχειρηματικό κόσμο ανοιχτό στην επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων, που θα είναι προσβάσιμος στους νέους, θα δίνει ευκαιρίες και έδαφος για ανάπτυξη και ανάληψη ευθυνών. Παράλληλα, τη στιγμή που η τεχνολογία παρέχει τόσες δυνατότητες και αναπτύσσεται συνεχώς, είναι απαραίτητο οι επιχειρήσεις της χώρας να προσαρμοστούν στις εξελίξεις αυτές και να είναι σε θέση να τις ακολουθήσουν πλήρως, χτίζοντας ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε αυτές αλλά και στην ταυτότητα που θα έχουν σχηματίσει.

Ως προς το ποιά είναι η προσφορά της AIESEC στους νέους σήμερα, αυτή έγκειται στη δυνατότητα που δίνει σε φοιτητές να δουλεύουν σε ομάδες, να δρουν σε ένα διεθνές μαθησιακό περιβάλλον, να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και ευθύνες και να αναπτύσσουν ηγετικές δεξιότητες και χαρακτηριστικά απαραίτητα για τον κόσμο του μέλλοντος. Μέσα από τα προγράμματα κοινωνικής ανάπτυξης, επιτυγχάνεται άμεσος αντίκτυπος σε κοινωνίες που έχουν ανάγκη από υποστήριξη ενώ οι φοιτητές που συνεισφέρουν στα προγράμματα αυτά αναπτύσσουν πολύ σημαντικά χαρακτηριστικά και ζουν έντονες εμπειρίες ζωής. Τέλος, αν έπρεπε να συνοψίσουν κάποια βασικά σημεία που έμαθαν σήμερα μέσα από τη συμμετοχή στα workshops του Youth to Business Forum, αυτά θα ήταν πως οι νέοι σήμερα πρέπει να είναι παρόντες, να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους χωρίς να έχουν αμφιβολίες για τις δυνατότητές τους αλλά και χωρίς εγωκεντρισμό και εγωισμό, να επιδιώκουν να μαθαίνουν συνεχώς,να αξιοποιούν στο μέγιστο τις δυνατότητες που έχουν, να συνεργάζονται μεταξύ τους και να είναι ανοιχτοί στο νέο και το διαφορετικό.

Closing Panel- Εύη Ξυραφά, Σπύρος Μιχαλούλης, Βλάσης Κοροβήλος/ συντονισμός, Βενιζέλος Σταγάκης (υπεύθυνος πωλήσεων AIESEC Ελλάδος, διοργανωτής της ημερίδας)

Στο σημείο αυτό, η ημερίδα έκλεισε με μια συζήτηση με συνεργάτες του οργανισμού. Η κ. Εύη Ξυραφά από το flowmagazine.gr, ο κ. Σπύρος Μιχαλούλης από την Orientum και ο κ. Βλάσης Κοροβήλος από τη Δ.Α.ΣΤΑ. (Δομή Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών συζήτησαν με τον κ. Βενιζέλο Σταγάκη, υπεύθυνο πωλήσεων της AIESEC Hellas και συντονιστή της ημερίδας Youth to Business Forum 2012, και με το κοινό, φοιτητές από τα επτά (7) μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας σχετικά με το κεντρικό ερώτημα της ημερίδας αλλά και άλλα παρεμφερή ζητήματα.

Στην ερώτηση, ‘’Πως μπορεί να συνεισφέρει η νέα γενιά στη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας;’’, οι καλεσμένοι μας απάντησαν πως πρέπει οι νέοι πρωτού αλλάξουν τον κόσμο, να αλλάξουν τους εαυτούς τους, να μην αμελήσουν να αλλάξουν τα μικρά πράγματα, να κατανοήσουν πως για κάθε τί που κάνουν πρέπει να υπάρχει προστιθέμενη αξία και να μη χάσουν το πάθος τους και τις αξίες τους, καθώς αυτά είναι τα χαρακτηριστικά τα οποία θα τους βοηθήσουν να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Συνεργασία, συνεχής μάθηση και προσαρμοστικότητα είναι στοιχεία απαραίτητα για το μέλλον.

Ως προς το ερώτημα, ‘’Τι σημαίνει βιώσιμη ανάπτυξη;’’, οι απαντήσεις αφορούσαν την κάλυψη πραγματικών αναγκών, τη δράση με κατανόηση της πραγματικότητας και του περιβάλλοντος στο οποίο κινούμαστε και στην επένδυση σε μακροχρόνιες σχέσεις με τους συνεργάτες μας, στο χτίσιμο δηλαδή εμπιστοσύνης και αμοιβαίου σεβασμού.

Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται να αναπτύξει η γενιά Υ προκειμένου να μπορέσει να συνεισφέρει σε μια βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας;

Προσαρμοστικότητα σίγουρα, σε συνδυασμό με υπευθυνότητα και τη δυνατότητα να οραματίζεται. Στην Ελλάδα δεν έχουμε μάθει να θέτουμε στόχους, το να θέλει κάποιος να γίνει γιατρός δεν είναι στόχος αν εκφράζεται έτσι, είναι όνειρο. Πρέπει οι νέοι να μάθουν να θέτουν στόχους, πως να τους πετύχουν και πως να προσαρμόζουν τη διαδρομή τους στις αλλαγές που σίγουρα θα προκύπτουν. Τα επικοινωνιακά χαρακτηριστικά είναι επίσης πολύ σημαντικά, καθώς τα πάντα εξαρτώνται από την αποτελεσματική επικοινωνία.

Επιπλέον, προκειμένου να υπάρχουν πράξεις και όχι μόνο λόγια και σκέψεις, πρέπει οι νέοι να έχουν έντονο προσανατολισμό στην επίλυση προβλημάτων, πρέπει για κάθε πρόβλημα που εντοπίζουν να προσπαθούν να βρίσκουν την καλύτερη λύση και να την εφαρμόζουν, χωρίς να περιμένουν να λυθεί από μόνο του. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι σημαντικό να αναπτύσσονται πάντα με γνώμονα πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές διαφορετικές περιπτώσεις. Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι ό,τι χαρακτηριστικά και δεξιότητες έχουν, να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες και χώρους. Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ μια χώρα ευκαιριών, οι νέοι όμως βλέπουν πως η κρίση κρύβει ευκαιρία για αλλαγή και προκειμένου αυτή να έρθει και να μείνει, πρέπει να είναι έτοιμοι να την υποστηρίξουν αναλόγως.

Μέσα από τη συζήτηση που είχαμε, κυρίαρχο ρόλο έπαιξαν οι έννοιες της συνεργασίας, της συνέργειας, της επικοινωνίας. Οι νέοι πρέπει να είναι σε θέση να μοιραστούν, να μάθουν, να επικοινωνήσουν, να αλλάξουν και να λειτουργήσουν σε ομάδες. Το τί μπορεί να πετύχει ένα άτομο μόνο του μπορεί να είναι πολύ μεγάλο, αλλά το τί μπορεί να πετύχει μια ομάδα που δουλεύει σωστά θα είναι σίγουρα πιο μεγάλο, πιο σωστό, θα στέκεται σε πιο γερές βάσεις κι επομένως θα είναι πιο βιώσιμο. Κανείς δεν είναι τέλειος, αλλά μια ομάδα μπορεί να είναι. Η τεχνολογία και το διαδίκτυο δίνουν αμέτρητα εργαλεία για συνεχή μάθηση και επικοινωνία, πρέπει οι νέοι να αφήσουν πίσω τους τα στεγανά και να συνεργαστούν, προκειμένου να επιφέρουν μια συλλογική αλλαγή που θα μείνει!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
01 Μαϊ. 2024
ΦΕΝ
20:45
-
ΜΟΝ
01 Μαϊ. 2024
ΜΠΑ
21:30
-
Ρεάλ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;