Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί στη ψήφιση του προϋπολογισμού

Συνεχίζεται η διαδικασία ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Οι πολιτικοί αρχηγοί, μέχρι στιγμής έχουν κάνει τις εξής δηλώσεις:

Σαμαράς: «Ο κ. Τσίπρας εκπροσωπεί τον παλαιοκομματισμό»

«Ο κ. Τσίπρας εκπροσωπεί τον παλαιοκομματισμό και όχι τον νέο άνεμο» είπε ο Πρωθυπουργός. «Δεχόμαστε ότι έχουμε κάνει σφάλματα και τα διορθώνουμε, εσείς όμως παραμένετε αμετάπειστος» δήλωσε απευθυνόμενος προς τον εικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι θυσίες που καλούμαστε να ψηφίσουμε είναι οι τελευταίες. Μόλις βγούμε από τα ελλείμματα, οι αδικίες θα διορθωθούν» τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα πάρει τη δόση, και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «το να δηλητηριάζετε τον ελληνικό λαό καλλιεργώντας την απελπισία, κερδοσκοπώντας στην απόγνωση, ευχόμενοι τα χειρότερα, έχει και ένα όριο».

Ο κ. Σαμαράς άσκησε σφοδρή κριτική «στο λόμπι της δραχμής», και σε όσους, «πριν, έλεγαν ότι δεν έπρεπε να πάρουμε το δάνειο και τώρα «εύχονται» να μην πάρουμε τα χρήματα. Ενώ αυτοί αμφισβητούν εάν τα χρήματα θα έρθουν, εγώ παλεύω
για το παραπάνω», είπε χαρακτηριστικά.

«Πριν από λίγες ημέρες», πρόσθεσε, «ψηφίσαμε την πιο σαρωτική μεταρρύθμιση που έχει γίνει στην Ελλάδα ενώ μιλώντας για την ανταγωνιστικότητα της χώρας σημείωσε ότι παρουσιάζει σαφή σημεία βελτίωσης». Κάνοντας αναφορά στους υπαλλήλους της Βουλής, ο Πρωθυπουργός έθεσε το εξής ερώτημα: «Είναι λογικό οι υπάλληλοι της Βουλής να παίρνουν οκταπλάσιο εφάπαξ από αυτό των υπόλοιπων υπαλλήλων;».

«Από αύριο γυρίζω κεφάλαιο. Δεν θα περιμένω τις επενδύσεις θα τις κυνηγήσω και έξω και μέσα. Προτεραιότητας μας» είναι, είπε ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, «ολοκληρώνοντας τη  μάχη για το δάνειο, να ξεκινήσουμε τη μάχη για την ανάκαμψη. Λύσεις αναζητούμε και λύσεις δίνουμε. Σφάλματα εντοπίζαμε και τώρα τα διορθώνουμε. Μεταρρυθμίσεις προωθούσαμε και μεταρρυθμίσεις υλοποιούμε».

Τσίπρας: «Μεταξεταστέος ο καλός μαθητής»

«Το σχέδιο της Μέρκελ περιλαμβάνει μια γερμανική Ευρώπη και την Ελλάδα ως αποικία χρέους», δήλωσε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «εξαπάτησε τον λαό στις εκλογές και εμφάνισε τελικά «κρυφό» πρόγραμμα ενώ την παρομοίασε ως έναν καλό και υπάκουο μαθητή, ο οποίος θα τηρήσει ό,τι του ζητήσουν περιμένοντας στο τέλος την επιβράβευση».

«Η χώρα μας έχει 170% και πάει για 190% χρέος ως προς το ΑΕΠ,με το πρόγραμμά σας. Δεν σας είδα να αντιδράτε» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Tο πρόβλημα δεν είναι ελληνικό αλλά ευρωπαϊκό και η λύση του δεν μπορεί να είναι ξεχωριστή για την Ελλάδα, αλλά συνολική για το Νότο. Aπουσιάζατε από τη συνάντηση των χωρών του Νότου και το Γάλλο πρόεδρο, ενώ λίγες μέρες αργότερα υποδεχόσασταν τη κα Μέρκελ με κόκκινα χαλιά» τόνισε ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

«Χρησιμοποιείτε την ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων, εξισώνοντας την Αριστερά και το λαϊκό κίνημα με το φασιστικό φαινόμενο κ τους νεοναζί. Το πρόγραμμα δε βγαίνει. Ο χρόνος της κυβέρνησής σας τελειώνει. Tο πλιάτσικο θα αποτραπεί. Με το ΑΕΠ να έχει πέσει κατά 25% και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στο μισό, τολμάτε να λέτε ότι ο φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει επενδύσεις» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Οι μεγάλες επιχειρήσεις, η coca cola, η ΦΑΓΕ, φεύγουν από τη χώρα. Και δεν τις διώχνει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά η καταστροφική πολιτική σας. Είστε οι πλέον επικίνδυνοι για τα συμφέροντα του τόπου».

Βενιζέλος: «Η εκλογική έφοδος των δυνάμεων της οπισθοφυλακής απέτυχαν»

«Η εκλογική έφοδος του ΣΥΡΙΖΑ και των δυνάμεων της οπισθοφυλακής και του δήθεν αριστερού συντηρητισμού απέτυχαν τον Ιούνιο», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στη συζήτηση του προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής, σημειώνοντας ότι «όσοι επενδύουν στην ανασφάλεια, το χάος και την ανεξέλεγκτη κοινωνική έκρηξη, θα διαψευστούν». «Δεν είστε καν της μόδας πλέον», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο, «μεταξύ των εξωτερικών προϋποθέσεων εθνικής ανάκαμψης είναι μια καθαρή πολιτική απόφαση των εταίρων μας για το ελληνικό ζήτημα, η διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, η πλήρης και άμεση εκταμίσευση όλων των δόσεων, ένα νέο επικοινωνιακό πλαίσιο που αντιστρέφει αρνητικά στερεότυπα και η επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής».

Κουβέλης: Ναι στον προϋπολογισμό-Τώρα η εκταμίευση της δόσης

“Το πρόγραμμα πρέπει να αλλάξει. Η κυβέρνηση αλλά και ευρύτερο μπλοκ πολιτικών δυνάμεων πρέπει να συμβάλλουν στην προσπάθεια διεκδίκησης αλλαγών στο πρόγραμμα. Διεκδίκηση που θα είναι διαρκής και δύσκολη.

Η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει συγκεκριμένη τη θέση της για τη δημοσιονομική προσαρμογή. Αγωνιζόμαστε να έχει κυρίως στοιχεία εξυγίανσης και εξορθολογισμού. Το πακέτο μέτρων είναι βαρύ. Θέσαμε ζητήματα που μπορούν να μειώσουν τις επιπτώσεις του, όπως : Η χρονική επιμήκυνση. Η ένταξη της ρήτρας αντικατάστασης μέτρων, έτσι ώστε αν έχουμε απόδοση εσόδων να μην υλοποιούνται τα ιδιαιτέρως επαχθή μέτρα. Η παράλληλη λήψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.

Η συνέχιση της χρηματοδότησης και η επανατοποθέτηση του ζητήματος του χρέους, ώστε να δημιουργείται ένα πλαίσιο βιώσιμης λύσης από οικονομική και κοινωνική άποψη, είναι αναγκαία στοιχεία μιας πολιτικής συμφωνίας με τους εταίρους.”

Kαμμένος – Παραμύθι τα περί πτώχευσης

Ο κ. Καμμένος κάλεσε μάλιστα τους βουλευτές που έχουν «καθαρό μέτωπο», δεν περιλαμβάνονται στις «μαύρες λίστες Λαγκάρντ» και δεν συναλλάχθηκαν στην υπόθεση των υποβρυχίων να καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό.

«Όποιος θέλει να ακούει το ρέκβιεμ του θανάτου ας τον ψηφίσει, όποιος όμως θέλει ένα πρελούδιο μιας νέας συμφωνικής που θα βασίζεται στην παραγωγή κι όχι σε χρέη ας βροντοφωνάξει μαζί μας όχι», είπε και προσέθεσε: «Αρκετά πήρατε κύριοι. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα που μπορεί να προχωρήσει με γεωστρατηγικές συμφωνίες εκτός από την μπότα της Γερμανίας και την πολιτική της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε».

Ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε «παραμύθι» ότι η Ελλάδα αν δεν πάρει την δόση θα πτωχεύσει, ανέφερε ότι πρόκειται για εκβιασμό που ο κ. Σαμαράς χρησιμοποιεί για να πείσει τους βουλευτές ενώ τόνισε πως η Ελλάδα έχει ελπίδα όσο υπάρχουν έλληνες που αρνούνται να υποταχθούν στα γερμανικά σχέδια.

Μιχαλολιάκος – ”Τι είναι η δραχμή, καταραμένη;”

Την καταψήφιση του Προϋπολογισμού του 2013, όπως επίσης και των αμυντικών δαπανών, ως ανεπαρκών, ανακοίνωσε από πλευράς «Χρυσής Αυγής», ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου, Νίκος Μιχαλολιάκος.

«Σας λένε, πως αν η Ελλάδα βγει απ’ την ευρωζώνη, θα πληγεί με 17 τρις η παγκόσμια οικονομία. Πώς γίνεται αυτό; Η απάντηση είναι πάρα πολύ απλή: Τα κεφάλαια αυτά είναι μια φούσκα χωρίς σχέση με την πραγματική οικονομία. Και η Ελλάδα αν θέλει, κρατά την καρφίτσα για να την σκάσει. Το όπλο αυτό ωστόσο, δεν το χρησιμοποιούμε» παρατήρησε ο κος Μιχαλολιάκος. Στο ίδιο δε, πλαίσιο, υποστήριξε πως ο Αντώνης Σαμαράς «έχει στο αυριανό Eurogroup μια λαμπρή ευκαιρία: Να τους πει, «η μας δίνετε τη δόση, ή αύριο φεύγουμε και εσείς τρέχετε»…».

Άλλο τόσο, ο κος Μιχαλολιάκος τόνισε πως θα έπρεπε να είχε ήδη τεθεί εκ μέρους της κυβέρνησης «κόκκινη γραμμή» απέναντι στην Τρόικα, σε ό,τι αφορά τους προϋπολογισμούς για την εθνική άμυνα και την δημόσια ασφάλεια. «Πρέπει να τους πείτε πως από πλευράς Τουρκίας έχουμε εν ισχύ casus belli, επιθετικότητα. Έχουμε το πρόβλημα δημόσιας τάξης από τους εκατοντάδες χιλιάδες λαθρομετανάστες, οι οποίοι είναι όντως πρόσφυγες των τυχοδιωκτικών πολέμων της Ουάσιγκτον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τι φταίει όμως η Ελλάδα για όλους αυτούς; Γιατί δεν μοιράζονται οι ευρωπαίοι εταίροι μας αυτό το πρόβλημα; Η εθνική άμυνα και η δημόσια τάξη θα έπρεπε να αποτελούν τις κόκκινες γραμμές του μνημονίου!» υποστήριξε.

«Εμείς στη Χρυσή Αυγή, είμαστε εθνικιστές, αντικαπιταλιστές και αντιμαρξιστές. Δηλώνουμε πως η Γερμανία σκάβει και η ίδια το λάκκο στον οποίο θα πέσει» παρατήρησε ο κος Μιχαλολιάκος. Ο γγ της Χρυσής Αυγής υποβάθμισε τον κίνδυνο από μια ενδεχόμενη έξοδο απ’ το ευρώ: «Τι είναι η δραχμή και μιλάμε για «συμμορία της δραχμής»; Καταραμένη λέξη; 4.000 χρόνια εθνικής ιστορίας είχαμε χωρίς το ευρώ. Αν το δίλημμα είναι «ευρώ ή δραχμή» να το συζητήσουμε. Αν το δίλημμα είναι «ευρώ ή Ελλάδα», εμείς οι εθνικιστές είμαστε με την Ελλάδα (…) Και ο νεολογισμός του «οικονομικού πατριωτισμού», είναι εξαιρετικά επικίνδυνος. Δηλαδή εσείς είστε οι οικονομικοί πατριώτες και εμείς του «όχι» είμαστε οι οικονομικοί προδότες; Τα περί σωτηρίας της πατρίδος, ως μόνιμη επωδός και κρεσέντο δεν πείθουν κανέναν».

Παπαρήγα: Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει το λόμπι της δραχμής

Η καταγγελία της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει στην Ελλάδα ένα τμήμα επιχειρηματιών, το λεγόμενο λόμπι της δραχμής και η επίθεση στην τρικομματική κυβέρνηση για την υπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων κυριάρχησαν στην ομιλία της απόψε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

«Οι όποιες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα στον πόλο της ΝΔ και στον πόλο του ΣΥΡΙΖΑ, θα ελαχιστοποιούνται το επόμενο διάστημα», εκτίμησε η κ. Παπαρήγα διότι, όπως τόνισε αιτία είναι η επιλογή που έχουν κάνει για τη διαχείριση ενός συστήματος υπέρ των μονοπωλίων.

«Το επικίνδυνο είναι στο βωμό της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην τρικομματική κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα τμήμα του λαού να ταυτιστεί με ένα τμήμα των συμφερόντων της αστικής τάξης και να σηκώσει μια ξένη σημαία, τη σημαία ενός τμήματος της αστικής τάξης», είπε ο Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ.

Υποστήριξε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να διευκολύνει το δανεισμό. «Μα είναι δυνατό όταν είσαι μέσα στην ΕΕ να έχεις ποτέ τη δυνατότητα της δημοσιονομικής ευελιξίας;», αναρωτήθηκε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ και κατήγγειλε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει ένα τμήμα επιχειρηματιών στην Ελλάδα, το λεγόμενο λόμπι της δραχμής. Διότι υπάρχουν συμφέροντα που θα ευνοηθούν με την επιστροφή στη δραχμή, όπως για παράδειγμα επιχειρηματικά συμφέροντα που αναμένουν ότι θα κερδίσουν με τα κρουαζιερόπλοια από τον τουρισμό ή ενδεχομένως και ο κλάδος των κατασκευαστών, οι τσιμεντάδες που τους συμφέρει η επιστροφή στη δραχμή».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;