Έρευνα | Τα βίαια παιχνίδια επηρεάζουν τον ύπνο των εφήβων

Παρόλο που έχουν γίνει αμέτρητες μελέτες σχετικά με το αν τα βίαια βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν τη ψυχοσύνθεση των παιδιών χωρίς κάποιο ουσιώδες αποτέλεσμα, Αυστραλοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Flinders επιμένουν να ψάχνουν να βρουν μια σύνδεση.

Το γενικότερο πόρισμα της έρευνάς τους απέδειξε ότι η διαρκής ενασχόληση ενός εφήβου με τα βιντεοπαιχνίδια, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο του.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 17 εφήβους οι οποίοι κλήθηκαν να παίξουν βίαια παιχνίδια για 50 έως 150 λεπτά πριν κοιμηθούν, για δυο νύχτες. Ταυτόχρονα οι ερευνητές παρακολουθούσαν τον ύπνο και τον καρδιακό τους ρυθμό. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το παιχνίδι επηρέασε αρκετά τόσο τη διάρκεια, όσο και την ποιότητα του ύπνου τους.

«Αν και οι έπεσαν για ύπνο στη συνηθισμένη ώρα τους, οι έφηβοι βίωσαν σημαντικές διαταραχές του ύπνου, που προκλήθηκαν από συχνές αφυπνίσεις όλη τη νύχτα» εξηγεί ο Michael Gradisar, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Τα παιδιά που έπαιξαν παιχνίδια για 150 λεπτά καθυστέρησαν να κοιμηθούν για 39 λεπτά κατά μέσο όρο, ενώ κοιμήθηκαν 27 λεπτά λιγότερο από τους υπόλοιπους.

Ο Gradisar τόνισε επίσης πως το στάδιο ύπνου REM, κατά τη διάρκεια του οποίου βλέπουμε όνειρα, μειώθηκε κατά περίπου 12 λεπτά.

«Αυτό μπορεί να μη φαίνεται σαν μια σημαντική μείωση αλλά το REM παίζει αρκετά σημαντικό ρόλο στο να μας βοηθά να θυμόμαστε ό,τι μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οπότε για τους εφήβους στα τελευταία χρόνια του σχολείου τους που διαβάζουν για τις εξετάσεις, το παρατεταμένο παιχνίδι πριν τον ύπνο μπορεί να μην είναι και η καλύτερη ιδέα».

Αντίθετα, τα παιδιά που έπαιξαν μόνο για 50 λεπτά δεν είχαν κανένα πρόβλημα στον ύπνο. Χρειάστηκαν περίπου 22 λεπτά για να αποκοιμηθούν, χρόνος ο οποίος θεωρείται φυσιολογικός για την ηλικία τους.

«Ξεκάθαρα υπάρχει ένα όριο στο πόσο μπορείτε να παίξετε πριν κοιμηθείτε», καταλήγει ο Gradisar.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Μεταφορές

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Μαρούσι

800

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;