Τι γυρεύει η Μέρκελ στην Αθήνα…

Στήριξη της κυβέρνησης Σαμαρά, υπό το φόβο της αποσταθεροποίησής εν όψει νέων μέτρων

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ έρχεται την Τρίτη 9 Οκτωβρίου στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Αντώνη Σαμαρά. Πρόκειται για μια «επίσκεψη εργασίας» στην διάρκεια της οποίας τα κύρια θέματα συζήτησης θα είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, η κατάσταση στην ευρωζώνη, διεθνή θέματα και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της κ. Ζάιμπερτ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αναλυτές που μιλούν για μια χειρονομία καλής θέλησης από την επικεφαλής του γερμανικού κράτους προς την ελληνική πλευρά. Λένε, δηλαδή, ότι η κ. Μέρκελ αναγνωρίζει τη δυσκολία της συγκυρίας και με δεδομένο ότι, ταυτόχρονα, θεωρεί αναγκαία την περαιτέρω δημοσιονομική αυστηροποίηση, εκτιμά ότι ο ερχομός της μπορεί να εκληφθεί συμβολικά από την ελληνική κοινωνία ως μια ελάχιστη αχτίδα προοπτικής και νέας συνεννόησης των δύο χωρών, στην περίπτωση που πράγματι η Ελλάδα μειώσει άμεσα, παρά τον πόνο που αναγκαστικά θα προκληθεί στους πολίτες της, τα ελλείμματά της.

Χρόνια και ζαμάνια…

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που η κυρία Μέρκελ επισκέπτεται την Ελλάδα απ’ όταν ξέσπασε η κρίση χρέους το 2009. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου δήλωσε για την επίσκεψη: «Χαιρόμαστε για την αποδοχή από την Καγκελάριο κ. Angela Merkel της πρόσκλησης που της είχε απευθύνει ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς. Είναι η πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια, που η Καγκελάριος της Γερμανίας επισκέπτεται την Ελλάδα. Η επίσκεψη αυτή είναι πολύ θετική για την ενίσχυση των παραδοσιακών δεσμών των δύο κρατών και σίγουρα θα αποτελέσει ένα περαιτέρω βήμα για τις σημαντικές μελλοντικές ευρωπαϊκές αποφάσεις». Η επίσκεψη γίνεται σε μια περίοδο που το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα ώστε στην σύνοδο του Eurogroup να εμφανιστεί πρόοδος των διαπραγματεύσεων και το θέμα της Ελλάδας να τεθεί στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου, ενώ το προτεινόμενο πακέτο των μέτρων δεν έχει ακόμη κλείσει.

Η Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει την «πιο σθεναρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια» την οποία καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ. Κύρια θέματα της επίσκεψης θα είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, η κατάσταση στην ευρωζώνη, διεθνή θέματα και οι διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανίδας καγκελαρίου. «Το μήνυμα το οποίο η Γερμανία θέλει να μεταδώσει στην Ελλάδα είναι αυτό που η καγκελάριος πάντοτε μετέφερε, ειδικά όταν ο κ. Σαμαράς είχε έλθει στο Βερολίνο, δηλαδή ότι θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και την σταθεροποίηση στην ευρωζώνη», τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ «Διαπιστώνουμε ότι υπό την κυβέρνηση Σαμαρά γίνεται μια πιο σθεναρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια και υποστηρίζουμε την συνέχισή της», είπε ακόμη ο Ζάιμπερτ.

Η στάση του Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η επίσκεψη της κ. Μέρκελ αποτελεί θετική εξέλιξη και ότι θα λειτουργήσει σαν εγγύηση για την εκταμίευση της επικείμενης δανειακής δόσης, ώστε να μπορέσει να φέρει στην Βουλή το πακέτο των δυσβάσταχτων, αλλά αναγκαίων σύμφωνα με τα κορυφαία στελέχη της και τον Πρωθυπουργό, μέτρων, ξεπερνώντας τις επιφυλάξεις αρκετών βουλευτών των τριών κομμάτων. Οι αντιδράσεις των συγ-κυβερνητικών εταίρων

«Είναι πολύ σημαντική για τη χώρα η επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας, κυρίας Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Έρχεται σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και όλη την Ευρωζώνη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο της Γερμανίδας καγκελαρίου πως θα επισκεφθεί την Τρίτη την Αθήνα. Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ως «χρυσή ευκαιρία» για τις διαπραγματεύσεις την επίσκεψη, με βάση στενούς συνεργάτες του κ. Φώτη Κουβέλη. Ο κ. Κουβέλης εμφανίζεται πρόθυμος, αν ζητηθεί, να υπάρξει μια συνάντηση με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και την καγκελάριο, από την στιγμή που όλα δείχνουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική διαπραγμάτευση. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούν ότι μπορεί ο πρωθυπουργός ή όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί να εκθέσουν τις πολιτικές διεκδικήσεις της χώρας.

Σε διαμαρτυρία καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον ελληνικόυ λαό την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα επίσκεψης της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα. Από την Κουμουνδούρου διευκρίνισαν ότι το κόμμα δεν γνώριζε τίποτα σχετικά με την επίσκεψη, κατά συνέπεια δεν τέθηκε εκ των πραγμάτων ζήτημα συνάντησης του Αλ.Τσίπρα με την καγκελάριο. Υπενθιμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκφράσει έντονες αντιδράσεις, όταν κατά τη μετάβαση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα, πριν από λίγους μήνες, δεν είχε οριστεί ραντεβού με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Τότε, ο βουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης είχε κάνει λόγο για «μέγιστη θεσμική απρέπεια και προσβολή της Δημοκρατίας» από πλευράς του επικεφαλής του Eurogroup.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;