Ο Θ. Μαργαρίτης απαντά στο neolaia.gr

Οι νέοι, αλλά και όλοι οι ψηφοφόροι, να μας πιστέψουν και να μας εμπιστευτούν!

Ο Θόδωρος Μαργαρίτης έχει μακρά πορεία στον προοδευτικό χώρο και αποτελεί αναμφισβήτητα ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα στελέχη της ανανεωτικής αριστεράς. Με τον παρεμβατικό λόγο και τη συνεχή παρουσία του στις διεργασίες για το σχηματισμό ενός σύγχρονου αριστερού λόγου, του πιστώνεται ότι συμβάλλει σε μια προσπάθεια παραγωγικής πολιτικής και κοινωνικής ανασύνθεσης στη χώρα.

Ως υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας με τη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κούβελη, τοποθετείται τόσο σε θέματα που αφορούν στην εκλογική του περιφέρεια και τους νέους ανθρώπους όσο και στο αύριο της αριστεράς και συνολικά της χώρας.

Κύριε Μαργαρίτη, τι ήταν εκείνο που σας έφερε από την αρχή δίπλα στον Φώτη Κουβέλη και στη δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς, ως ενός νέου φορέα έκφρασης της ανανεωτικής αριστεράς;

Η ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς, τόσο για τον πρόεδρο του κόμματος όσο και για όλους εκείνους που συμμετέχουμε από την αρχή στο πολιτικό εγχείρημα ήταν επιβεβλημένη κίνηση για να απαντήσουμε άμεσα στο ολοένα διογκούμενο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και των σημερινών κομματικών φορέων της χώρας μας καθώς και για τη διατύπωση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης.

Ταυτόχρονα, είναι μια προσπάθεια υπεράσπισης του παρελθόντος και του μέλλοντος της ανανεωτικής, δημοκρατικής και οικολογικής Αριστεράς. Για εμάς αποτελεί σήμερα μια ιστορική επιταγή, ώστε να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση της χώρας σε μια κατεύθυνση μεγαλύτερης ισότητας, κοινωνικής αλληλεγγύης, οικολογικής ανάπτυξης.

Για μια «κυβερνώσα αριστερά» εντός ευρώ, αλλά αποκλείοντας τη συνεργασία με τη σημερινή έκφραση του ΠΑΣΟΚ και αντιμετωπίζοντας ως αντι-ευρωπαϊκό κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ. Τι, πραγματικά, προσδοκά η ΔΗΜΑΡ από τις εκλογές της 6ης Μαΐου;

Ο πυρήνας των ανανεωτικών ιδεών, που πρεσβεύουμε κωδικοποιείται στις θεμελιώδεις αρχές: «δημοκρατικός σοσιαλισμός – αριστερός ευρωπαϊσμός – μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση». Είναι στοιχείο της ταυτότητάς μας που όμως συγκρούονται τόσο με την ιδεολογική μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ στον φιλελευθερισμό όσο και του ΣΥΡΙΖΑ που φλερτάρει με την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Εμείς επιθυμούμε μια πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Όχι μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις.

«Η ανατροπή του μεταπολιτευτικού συστήματος είναι σε πλήρη εξέλιξη», λέτε σε πρόσφατο άρθρο σας. Πως θεωρείται ότι θα διαμορφωθεί το νέο πολιτικό και κοινωνικό περιβάλλον της νέας μεταπολίτευσης που περιγράφετε;

Νομίζω ότι η ΔΗΜΑΡ βρίσκεται στον σωστό δρόμο. Και αυτό που θα ακολουθήσει και διεκδικεί η Δημοκρατική Αριστερά είναι ένα κεντρικό πρόταγμα συσπείρωσης των

προοδευτικών πολιτών, οι οποίοι παρακολουθούν με αγωνία την αποδιάρθρωση όχι μόνο του πολιτικού συστήματος αλλά και της ίδιας της εγγύησης της κοινωνικής συνοχής: του δημοσίου συμφέροντος. Η κριτική της στην «ιδεολογία του ατομικισμού», γίνεται όλο και περισσότερο εντονότερη, ακόμη και αν ζούμε στην «εποχή του ατομικισμού». Κάτι νέο και υγιές θα βγει από αυτή την κρίση. Ας διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας και ας δώσουμε τη μάχη μέχρι τέλους.

Υπάρχουν ευθύνες για τον πολιτικό χειρισμό του μεταναστευτικού κατά τα προηγούμενα χρόνια από την αριστερά που σχετίζονται με τις υψηλές δημοσκοπικές καταγραφές ακραίων κομματικών εκφράσεων, όπως συμβαίνει με την περίπτωση της Χρυσής Αυγής;

Είναι γνωστό ότι όταν απουσιάζει ο νόμος και το κράτος από τις φτωχογειτονιές, τότε εμφανίζονται οι ποικιλώνυμοι αυτόκλητοι προστάτες είτε των μεταναστών είτε των Ελλήνων πολιτών. Εδώ μπορούμε να πούμε ότι και ένα μέρος της Αριστεράς που παριστάνει ότι αγνοεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα έχει ευθύνες.

Χρειάζεται λοιπόν μία μεταναστευτική ολοκληρωμένη πολιτική, η οποία θα συναρθρώνει πολιτικές στο εσωτερικό της χώρας, σε συνεργασία με πολιτικές στην ευρωπαϊκή κλίμακα. Αυτό σημαίνει αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ του έτους 2003 και σειρά άλλων μέτρων.

Σ’ ότι αφορά την Χρυσή Αυγή, πράγματι απειλεί με την παρουσία της στη Βουλή. Και αυτό είναι προϊόν της απουσίας του κράτους και του νόμου.

Γιατί να σας εμπιστευθούν οι νέοι και γενικότερα οι άνθρωποι του κέντρου και των περιφερειακών συνοικιών της Αθήνας μια θέση στο κοινοβούλιο;

Οι νέοι, αλλά και όλοι οι ψηφοφόροι, θέλουμε και εγώ και οι σύντροφοί να μας πιστέψουν και να μας εμπιστευτούν. Δεν είμαστε καιροσκόποι της πολιτικής. Εδώ και πολλά χρόνια υπηρετούμε την πολιτική με τις ίδιες και ιδέες και το ίδιο πάθος. Φτιάξαμε έναν νέο πολιτικό φορέα, όχι μόνο στα λόγια και στις πράξεις. Ελάτε να δείτε πως εργαζόμαστε, πως συζητάμε και πως καταλήγουμε στις θέσεις μας. Ζητάμε από τους νέους να μας εμπιστευτούν, όπως σας είπα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;