Εκλογές 2012 | Τα ποσοστά που δίνουν αυτοδυναμία με παραδείγματα

Οι εκλογές 2012, είναι κοντά, για αυτό ας δούμε τα σενάρια που δίνουν αυτοδυναμία.

O παράγοντας που διαμορφώνει τα σενάρια, είναι το “πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή”, δηλαδή το πόσα κόμματα θα περάσουν το 3%. Αν θα είναι 7, 8 ή 9 το ποσοστό που χαρίζει την αυτοδυναμία,  κυμαίνεται από 36% έως 37,8%.

Με το ισχύον σύστημα, το πρώτο κόμμα (ακόμα και αν κέρδισε έστω και με μία ψήφο), παίρνει ένα bonus 50 εδρών και οι υπόλοιπες 250 έδρες, κατανέμονται με απλή αναλογική. Έτσι, αντιλαμβανόμαστε πως αυτά τα ποσοστά, χαρίζουν οριακή αυτοδυναμία 151-153 εδρών.

Τα σενάρια αναλυτικά:

7κομματική Βουλή

Επτά κόμματα στη Βουλή. Τα λοιπά εκτός βουλής μαζεύουν 12%, τα 7 το 88%. Το πρώτο παίρνει το bonus των 50 εδρών. Επομένως για να πάρει 102 έδρες, πρέπει να το 36%!

8κομματική Βουλή.

Με την ίδια λογική και βάση στατιστικής τα κόμματα εκτός βουλής συγκεντρώνουν 9%. Οπότε με το 91% έγκυρα, το πρώτο κόμμα πρέπει να πάρει  ποσοστό 37% για να καταλάβει 101 έδρες.

9κομματική Βουλή

Με την ίδια λογική και βάση στατιστικής, τα κόμματα εκτός βουλής συγκεντρώνουν 7%, τότε το πρώτο κόμμα χρειάζεται ποσοστό 37,8%

Τι γίνεται σε περίπτωση που δεν σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση το πρώτο κόμμα;

Καταμετρούνται οι ψήφοι, βγαίνουν οι έδρες (με μία πάρα πολύ σύνθετη διαδικασία που μπορείτε να διαβάσετε εδώ) και ο πρόεδρος της δημοκρατίας, καλεί τον αρχηγό του πρώτου κόμματος και δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτός, συζητά με τα υπόλοιπα κόμματα που έχουν έδρες, μέχρι να καλύψει τις 151+. Μπορεί να συνεργαστεί με όσα κόμματα θέλει, είναι ωστόσο αυτονόητο, πως όσο περισσότερα κόμματα, τόσο μικρότερη η δύναμή του.

Αν δεν τα καταφέρει, ο πρόεδρος δίνει την ίδια εντολή στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος και πάει λέγοντας…

Αν δεν καταφέρει κανένας να σχηματίσει κυβέρνηση, τότε ξαναπάμε σε εκλογές…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;