Ό,τι πρέπει να ξέρετε για τη μάσκα του V και των anonymous!

Το τελευταίο διάστημα η φωτογραφία της μάσκας του V είναι παντού, στο facebook, στο twiter στο youtube, στα κινήματα των αγανακτισμένων, στο logo των anonymous και στα μηνύματα τους. Πίσω όμως από το τη μάσκα κρύβεται μια από τις μεγαλύτερες συνωμοσίες στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας.

Η μάσκα αυτή πρώτη φoρά εμφανίστηκε στη δεκαετία του 80 στην Αγγλία μια εποχή που στιγματίστηκε από τον συντηρητισμό της σιδηράς κυρίας, Margaret Thatcher.  Ο Alan Moore ,ίσως ο μεγαλύτερος δημιουργός κόμικς, σε συνεργασία με τον David Loyd, διάσημο σχεδιαστή, δημιούργησαν τότε ένα κόμικ με τίτλο V for vendeta. Το κόμικ λαμβάνει χώρα στη Αγγλία του κοντινού μέλλοντος όπου ένας δικτάτορας έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς φόβου και ανασφάλειας. Στο καθεστώς αυτό έρχεται να αντιταχθεί ένας μυστηριώδης μασκοφόρος, με την εν λόγω μάσκα, ο οποίος αυτοαποκαλείται «V» και έχει στόχο να καταλύσει το καθεστώς. Το κόμικ αυτό, το οποίο είναι εμπνευσμένο από την ιστορία του Guy Fawkes, μεταφέρθηκε στην μεγάλη οθόνη το 2005 από τον σκηνοθέτη James McTeigue στην ομώνυμη ταινία.

Η γνωστή, πλέον σε όλους, μάσκα είναι ουσιαστικά το προσωποίο ενός Άγγλου καθολικού του Guy Fawkes (1570-1606). O Fawkes σε συνεργασία με άλλους δύο καθολικούς τον Robert Catesby και τον Thomas Wintour σχεδίασαν να σκοτώσουν τον προτεστάντη Βασιλιά της Αγγλίας James τον πρώτο και να εγκαθιδρύσουν στον αγγλικό θρόνο καθολικό μονάρχη. Η συνωμοσία αυτή έμεινε στην ιστορία ως η συνωμοσία της πυρίτιδας (gunpowder plot). Οι τρεις άντρες με την βοήθεια ακόμα δύο συνωμοτών ,κατά του Άγγλου βασιλιά, των Thomas Percy και John Wright ανακάλυψαν ορισμένα υπόγεια περάσματα κάτω από το κοινοβούλιο (House of lords) και τοποθέτησαν εκεί μια αρκετά μεγάλη ποσότητα πυρίτιδας με σκοπό να σκοτώσουν τον βασιλιά και τη βουλή του και να τον αντικαταστήσουν με την καθολική κόρη του βασιλιά πριγκίπισσα Elizabeth. Ο Fawkes ήταν υπεύθυνος για την προστασία της πυρίτιδας.

Νωρίς το πρωί της πέμπτης Νοέμβρη του 1604 οι αρχές ερεύνησαν το κτίριο του κοινοβουλίου ,εξʼ αιτίας ενός ανώνυμου μηνύματος που δέχτηκαν, και βρήκαν τον Guy και τα 20 βαρέλια πυρίτιδας που είχαν τοποθετήσει οι συνωμότες εκεί από τις 16 Ιουλίου του ίδιου χρόνου. Το ʽʼχτύπημαʼʼ όμως καθυστέρησε καθώς και το κοινοβούλιο άργησε να αρχίσει εκείνο το χρόνο τις εργασίες του λόγω της επιδημίας πανούκλας που ΄΄χτύπησε΄΄ το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Fawkes ανακρίθηκε για πέντε μέρες από την αστυνομία έως ότου ΄΄ʼεσπασεʼʼ και έδωσε στις αρχές τα ονόματα των συνεργατών του. Έπειτα καταδικάστηκε σε θάνατο απο το δικαστήριο.Στις 31 Ιανουαρίου οι συνωμότες μεταφέρθηκαν στο Old Palace Yard προκειμένου να κρεμαστούν. Ο Fawkes ήταν ο τελευταίος που θα κρεμούσαν αλλά καθώς ανέβαινε τη σκάλα για να φτάσει στη θηλιά έπεσε και έσπασε τον αυχένα του πεθαίνοντας ακαριαία αποφεύγοντας έτσι τον μαρτυρικό θάνατο.

Συντάκτης | Πολύδωρος Σοφικίτης

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;