Απόψεις | Τα chat και το Fb, δεν κατέστρεψαν την επικοινωνία...

Πρόσφατα, έτυχε να κουβεντιάζω με παρέα ψιλοαγνώστων (σε μένα) τύπων, σχετικά με το ίντερνετ. Η κουβέντα ενός νέου (σε ηλικία) συνομιλητή μου, πως “Τα chat και τα facebook, κατέστρεψαν τις ανθρώπινες σχέσεις”, με έκανε να αντιληφθώ, πόσο κλισέ τρόπο σκέψης, υιοθετούν ορισμένα άτομα .

Όντως υπάρχει κάποιος που μπορεί να στηρίξει με επιχειρήματα, μία τέτοια άποψη;

Και εξηγούμαι.

Σε καμία περίπτωση, δεν ισχυρίζομαι ότι η επικοινωνία μέσω ίντερνετ, πλησιάζει έστω και στην πιο εξελιγμένη της μορφή (βλ. skype) την άμεση επικοινωνία.

Ταυτόχρονα όμως, σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορώ να δεχθώ πως “οι νέοι σήμερα, αντί να βγουν και να γνωρίσουν κόσμο, κάθονται μπροστά στο pc” και πως αυτό, στο βαθμό που ισχύει, είναι απαραίτητα κακό. Έχω γνωρίσει μέσω ίντερνετ, δεκάδες άτομα, με τα οποία έχω αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς, που υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα είχα.

Σίγουρα επίσης,  δεν μπορώ να δεχθώ, πως το chatάρισμα, κατέστρεψε την ελληνική γλώσσα. Οι νέοι έχουμε σταματήσει να μιλάμε σωστά ελληνικά, την ημέρα που σταματήσαμε να διαβάζουμε βιβλία. Ο Γαρδέλης του ” κουφάθηκα, τρελάθηκα, καράφλιασα δικέ μου, μου ‘φυγε το καφάσι, σου λέω κολλητέ μου”, σε καμία των περιπτώσεων, δεν το έπαθε αυτό από το facebook.

Κυρίως όμως, δεν μπορώ να δεχθώ πως ο λόγος που πολλά άτομα της ηλικία μας, νιώθουν μοναξιά, οφείλεται στη διαδικτυακή επικοινωνία. Οι άνθρωποι (και κυρίως οι διαφορετικοί από τη μάζα), ένιωθαν μόνοι τους, από τη μέρα που γεννήθηκαν. Με το ίντερνετ μάλιστα, τους δόθηκε η δυνατότητα να έρθουν μεταξύ τους πιο κοντά και να μοιραστούν τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, απαλλαγμένοι από τυχόν κοινωνικό ρατσισμό.

Συμπέρασμα (μεταξύ αστείου και σοβαρού): Δεν αντιλέγω πως το facebook και τα chat, δεν κρύβουν κινδύνους. Δεν αντιλέγω πως το facebook, έχει την τάση, να επικεντρώνεται σε επιφανειακές καταστάσεις, που δημιουργούν στο χρήστη το placebo της δημοτικότητας, αντί του (αληθινού) προσώπου της γελοιοποίησης.

ΥΓ: Στην τελική, πότε ήταν οι ανθρώπινες σχέσεις νορμάλ, για να τις καταστρέψει κάτι άλλο;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;