Are you employed, sir; || Ορκωμοσία, η επόμενη μέρα...

Μετά από πολύ κόπο, λοιπόν, τέλος το λατρεμένο πανεπιστημιάκι. Ήρθε η μέρα της ορκωμοσίας που με τόση αγωνία όλοι περιμέναμε. Κουραστήκαμε πολύ παραπάνω από φοιτητές άλλων χωρών, δουλέψαμε σε δύσκολες συνθήκες και τελικά τα καταφέραμε. Μετά το πτυχίο, τι;

Περίπτωση 1

Καλέ; Πού είναι το κόκκινο χαλί; Μάλλον δεν ταίριαζε στο μάρμαρο και γι’ αυτό το έβγαλαν. Δεν πειράζει. Άλλωστε δε θα ταίριαζε με το super duper φόρεμά μου.

Κατεβαίνω τώρα τα σκαλιά με το πτυχίο στο χέρι και ορδές φωτογράφων καραδοκούν.

Μα… πού είναι οι εργοδότες; Τους περίμενα να κάνουν ουρά για το ποιος θα με πρωτοπροσλάβει. Μήπως δεν ενημερώθηκαν σωστά για τη μέρα του event; Γιατί μόνο μαμάδες και μπαμπάδες βλέπω απ’έξω. Δεν πειράζει όμως. Ας ξεκουραστώ για σήμερα, και αύριο θα τη βρω την άκρη μου.

-ένα μήνα μετά-

Ώρα να εφαρμόσω και γω στην πράξη αυτά που έμαθα. Για να δω… Τι χρειάζονται στην αγορά εργασίας; Χμμμ….. Πτυχίο ΟΚ, αγγλικά ΟΚ, γαλλικά – γερμανικά – ισπανικά – κινέζικα – σουαχίλι ΟΚ, υπολογιστές σε επίπεδο προγραμματιστή ΟΚ, θετική διάθεση ΟΚ τα έχω. Τι άλλο… προϋπηρεσία! Oops! Μα παντού;

Ερώτηση κρίσεως: Αφού κανείς δε με προσλαμβάνει γιατί δεν έχω προϋπηρεσία, πώς θα αποκτήσω προϋπηρεσία ώστε να έχω προϋπηρεσία; (Όποιος κατορθώσει και δώσει απάντηση στο ερώτημα, μπορεί να παραλάβει από τη σχολή του το επόμενο τεύχος του chill out εντελώς δωρεάν).

Περίπτωση 2

Επιτέλους, τέλος η σχολή γιατί αρκετά εξαντλήθηκα τόσο καιρό. Το πρωί μαθήματα, το βράδυ να διανέμω πίτσες και το Σαββατοκύριακο μέρα νύχτα στο service. Καιρός να ασχοληθώ με την επιστήμη μου. Ας ξεκινήσω λοιπόν να ψάχνω, τώρα με το πτυχίο σίγουρα τα πράγματα θα είναι διαφορετικά.

-τρεις μήνες μετά-

Ναι, κύριε εργοδότα μου. Έχω πληρότητα γνώσεων που υπερβαίνουν τις αρμοδιότητες της θέσης και σίγουρα έχω διάθεση να εργαστώ. Πώς είπατε; Δε μετράει η προϋπηρεσία μου επειδή ασχολείστε αποκλειστικά με πίτσες χωρίς μανιτάρια; Μα δουλεύω τα 8 τελευταία χρόνια ως διανομέας και έχω και δικό μου μηχανάκι. Πώς είπατε;;; Μου το έκλεισε!

Περίπτωση 3

Τέλεια! Τέλειωσα τώρα με τη σχολή, και σίγουρα θα με κρατήσουν στην εταιρεία όπου έκανα πρακτική. Ήμουν τόσο καλή στη δουλειά μου. Δε γίνεται διαφορετικά. Θα προσμετρηθεί και ως προϋπηρεσία που όλοι τόσο πολύ τη ζητάνε.

-δύο μέρες μετά-

Πώς είπατε; Δεκάωρο αμισθί επί ένα έτος ως δοκιμαστική πρόσληψη; *λιποθυμία*

Σίγουρα κάτι παρόμοιο έχει συμβεί στον καθένα μας. Το τέρας που ονομάζεται “προϋπηρεσία” αποτελεί το χειρότερο εχθρό του νέου (και παλαιότερου μη σου πω) πτυχιούχου. Το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι δε μας λείπει εμπειρία επειδή είμαστε άχρηστοι αλλά επειδή κάποιοι άλλοι (πολλοί δυστυχώς) σ’ αυτή τη χώρα είναι άχρηστοι και φτάσαμε εδώ κι ακόμα παρακάτω. Επειδή όμως είμαστε μάγκες, και επειδή δεν υπάρχει άλλη λύση, η επιλογή είναι με το μέρος μας. Είμαστε νέοι. Μπορούμε να βρούμε εναλλακτικές μέχρι να βελτιωθούν τα πράγματα (αν), να κοιτάξουμε μπροστά (όσο γίνεται μέσα στην κάπνα) και ενδεχομένως να δημιουργήσουμε δικές μας δουλειές. Ή θα κολυμπήσουμε ή θα πνιγούμε. Και δυστυχώς γι’ αυτούς, ξέρουμε πολύ καλό κολύμπι.

Συντάκτης | Flor από Chill out

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;