Συναυλίες 2011 | Jazz Masters @ Θέατρο Παλλάς

The Swallow Quintet feat. Carla Bley

ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ

H πρωτοπόρος της free jazz, Carla Bley, και ο βιρτουόζος του ηλεκτρικού μπάσου, Steve Swallow, σε μία συνάντηση κορυφής στο Παλλάς!

Ζευγάρι στη ζωή και στη μουσική η Carla Bley και ο Steve Swallow έρχονται κάτω από την ομπρέλα του The Swallow Quintet ερμηνεύοντας κάποιες παλαιότερες, αλλά κυρίως νέες συνθέσεις του τελευταίου ειδικά σχεδιασμένες για το συγκεκριμένο κουιντέτο που αποτελείται από κορυφαίους μουσικούς του είδους όπως οι Chris Cheek στο τενόρο σαξόφωνο, ο φημισμένος Steve Cardenas στην κιθάρα και ο Jorge Rossy στην ντραμς.

Συνθέτης, πιανίστρια, μαέστρος, ερμηνεύτρια και συγγραφέας η Carla Bley, έχει συνεργαστεί στη σπουδαία καριέρα της, με πολλούς φημισμένους μουσικούς, όπως τους Gary Burton, Paul Bley, George Russell, Steve Swallow, Jeff Friedman, Charlie Haden και Nick Mason. Έχει ηχογραφήσει περίπου 30 ιστορικούς πια δίσκους, όπως τα «Bent Eagle», «Duets», «Go Together», «Not in Our Name», «The Lost Chords», «Sextet», είτε μόνη της, είτε σε συνεργασία με άλλους σημαντικούς μουσικούς, είτε με τις ορχήστρες που κατά καιρούς ίδρυσε -την «Ορχήστρα Jazz συνθετών» και την «Big Band». Και βέβαια υπήρξε πρωτοπόρος στο κίνημα «Free Jazz», ενώ ερμήνευσε και μουσική για τον κινηματογράφο, με ορόσημο τη συνεργασία της με τον μεγάλο Ιταλό σκηνοθέτη Φεντερίκο Φελίνι.

Σημαντικός σταθμός στην καριέρα της είναι η σύνθεση «Escalator Over The Hill» που αποτελεί τη διασημότερη ίσως όπερα στην ιστορία της τζαζ και παίζεται ασταμάτητα επί 40 ολόκληρα χρόνια (!), πουλώντας εκατομμύρια δίσκους. Ακόμη ξεχωρίζει η συνεργασία της με τον ντράμερ των Pink Floyd, Nick Mason, στο πρώτο σόλο άλμπουμ του, σε αποκλειστικές συνθέσεις της Bley.

Το 2002 ταράζει για πολλοστή φορά τα νερά της αμερικανικής μουσικής σκηνής, με τον περίφημο δίσκο της «Looking For America», αποσπώντας ακόμη μια υποψηφιότητα για βραβείο Grammy στην κατηγορία «Best Large Jazz Ensemble».

Από την άλλη μεριά, ο Steve Swallow δεν θεωρείται τυχαία ένας από τους πιο δημιουργικούς μουσικούς στο χώρο της jazz -τα τελευταία 40 χρόνια-, καθώς είναι από τους πρώτους που τόλμησαν να περάσουν από το όρθιο μπάσο στο ηλεκτρικό, στις αρχές της δεκαετίας του ’70. O τρόπος που o Swallow χρησιμοποιεί το ηλεκτρικό μπάσο θυμίζει κιθαρίστα της ροκ, γεγονός που –μαζί με το προφανές ταλέντο του- τον είχε κατατάξει σε ένα από τα αγαπημένα παιδιά των μουσικοκριτικών της jazz (και όχι μόνο).

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Νέα Υόρκη, θα γίνει το 1964 μέλος της μπάντας του περίφημου τρομπετίστα Art Fermer και από εκεί και πέρα ξετυλίγεται μια θαυμαστή πορεία γεμάτη δημιουργικότητα και διακρίσεις. Δικές του συνθέσεις του έχουν ηχογραφήσει κορυφαίοι μουσικοί όπως ο Bill Evans, ο Chick Corea, ο Stan Getz αλλά και ο Gary Burton με τον οποίο συνδέονται με μακροχρόνια φιλία, ενώ αξιοσημείωτη είναι η μόνιμη συνεργασία του με τον βιρτουόζο της jazz κιθάρας, John Scofield.

Η πορεία του Steve Swallow έως σήμερα μετρά κορυφαίους δίσκους (Blue Note Records, ECM, κ.α…), ώρες διδασκαλίας στην πιο φημισμένη σχολή μουσικής στον κόσμο (Berklee College of Music), διεθνείς διακρίσεις και συνεχή παρουσία στα μεγαλύτερα jazz festival και στις πιο διάσημες αίθουσες jazz συναυλιών ανά τον κόσμο, ενώ έχει εμφανιστεί στη σκηνή με πολλούς διαφορετικούς μεταξύ τους καλλιτέχνες όπως οι Dizzy Gillespie, Michael Brecker, George Benson και Herbie Hancock.

Η συναυλία ξεκινάει στις 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 35€, 40€, 45€, 50€, 55€, 60€, 70€

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
19:45
-
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;