Όλοι γνωρίζουμε την ανθυγιεινή φύση του πρόχειρου φαγητού, όμως ο ελάχιστος ελεύθερος χρόνος και η νόστιμη γεύση του, οδηγούν τον περισσότερο κόσμο στην κατανάλωσή του. Ωστόσο, αναληθής κρίνεται ο ισχυρισμός αυτός καθώς ο λόγος που προτιμούμε το junk food, συγκριτικά με άλλες τροφές, είναι η σύνδεσή του με συγκεκριμένες περιστάσεις, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της νότιας Καλιφόρνια.
Έναν πρωτότυπο τρόπο μελέτης διάλεξαν οι ειδικοί προκειμένου να καταλήξουν στα χρήσιμα συμπεράσματά τους. Αναλυτικότερα, το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε σινεμά και οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, ανάλογα με το αν τους αρέσει ή όχι να καταναλώνουν ποπ-κορν κατά τη διάρκεια της ταινίας. Έπειτα, δύο κάδοι γεμάτοι ποπ-κορν υπήρχαν στην είσοδο της αίθουσας όπου ο ένας περιείχε φρέσκο προϊόν, ενώ ο άλλος προηγούμενων ημερών. Το στοιχείο που προέκυψε ήταν εντυπωσιακό. Όσοι δεν κατανάλωναν τακτικά ποπ-κορν στο σινεμά προτίμησαν το φρέσκο, σε αντίθεση με αυτούς που το είχαν σαν βασική τους συνήθεια, οι οποίοι κατανάλωσαν και από τα δύο. Έτσι, οι επιστήμονες αποφάνθηκαν ότι από τη στιγμή που έχει διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη διατροφική συνήθεια, τότε δεν λαμβάνεται υπόψη τόσο πολύ η ποιότητα της τροφής.
Όταν καταναλώνουμε μια συγκεκριμένη τροφή στο ίδιο μέρος, τότε ο εγκέφαλος μας συνδέει το φαγητό αυτό με το περιβάλλον και όσο διαρκούν τα ερεθίσματα αυτά, τόσο θα κρατάει και η ανάγκη κατανάλωσης αυτής της τροφής
υπογράμμισε ο επικεφαλής της έρευνας.
Στο τελευταίο κατά σειρά τεύχος του περιοδικού «Personality and Social Psychology Bulletin» θα δημοσιευθεί η μελέτη. Επιπροσθέτως, θα περιλαμβάνονται και μέθοδοι αλλαγής διατροφικών συνηθειών.
Εσείς καταναλώνετε junk food;
JOBS
Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα
Μεταφορές
Πλήρης Απασχόληση
22-01-2024
Μαρούσι
800
Υπηρεσίες Εστίασης
Πλήρης Απασχόληση
11-03-2024
Βουλιαγμένη Αττικής
950