Απόψεις | Όταν η προσθήκη λειτουργικότητας λέγεται υποκλοπή

Σχηματίσθηκε δικογραφία σε 2 άτομα για υποκλοπή βάσης δεδομένων εταιρείας παροχής πληροφοριών τηλεφωνικού καταλόγου.

Σύμφωνα με αυτό, 2 Έλληνες είχαν υποκλέψει στοιχεία από γνωστή εταιρεία τηλεφωνικού καταλόγου και τα πουλούσαν έναντι ενός ευρώ σε κινητά τηλέφωνα.

Ας δούμε λοιπόν τι έχει συμβεί από όσα μπορώ να υποθέσω. Δυο άτομα, αποφάσισαν να φτιάξουν μια iPhone εφαρμογή η οποία βλέπει τη βάση δεδομένων κάποιου online επαγγελματικού καταλόγου όπως του Χρυσού Οδηγού ή του Vrisko.gr ή κάποιου άλλου που έχει δημιουργηθεί μετά την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών και την μετατροπή του 131 του ΟΤΕ σε 11 888.

Και δε λέω πως δεν υπάρχει τίποτα παράνομο στην παραπάνω διαδικασία, ίσα ίσα, όπως εξηγώ, παραβιάζονται αρκετοί νόμοι και όροι χρήσης των παραπάνω σελίδων. Ωστόσο, οφείλουμε να εξηγήσουμε κάποια πράγματα.

Οι βάσεις δεδομένων τηλεφωνικού καταλόγου μπορούν μετά την προαναφερθείσα απελευθέρωση να πουληθούν από εταιρεία σε εταιρεία χωρίς ποτέ ο συνδρομητής, συνήθως του ΟΤΕ, να ενημερώνεται για την μαζική πώληση των στοιχείων επικοινωνίας του σε τρίτους.

Αν και οι βάσεις αυτές προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα δεν παύουν να είναι ΔΗΜΟΣΙΑ προσβάσιμες σε δεκάδες ιστοσελίδες όπως και το www.whitepages.gr του ΟΤΕ.

Πως λοιπόν μπορούν να κατηγορούνται υποκλοπή άτομα που αποφάσισαν να διαχειριστούν έξυπνα μια βάση δεδομένων που ούτως ή άλλως είναι προσβάσιμη από οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο internet;

Με τη δική μου πλευρά, η εταιρεία όχι μόνο δεν είχε κάποια ζημιά, όπως ισχυρίζεται η αστυνομία, (εκτός αν βάλουμε πως οι 1.000 που κατέβασαν την εφαρμογή μπορεί και να πατούσαν 5-6 διαφημίσεις στην ιστοσελίδα), αν και είμαι πολύ περίεργος να δω πως κάποιος θα κάνει τζίρο 3.600.000 ευρώ στο internet με πληροφορίες καταλόγου. Αντίθετα εφ όσον οι πληροφορίες καταλόγου μέσω της εφαρμογής φτάνουν σε περισσότερους, και η εταιρεία που έχει τη βάση ζητά χρήματα για την καταχώριση σε αυτήν, μάλλον και καλό της έκαναν.

Όσο καλό δικηγόρο και να έχουν, αμφιβάλλω αν κάποιος από το δικαστικό σώμα θα καταλάβει τις θέσεις και τις προθέσεις τους έτσι όπως θα παρουσιαστούν τα πράγματα στη δικογραφία, αν φοράνε τέτοιες παρωπίδες αυτοί που τη συντάσσουν και βλέπουν ζημιές που φτάνουν τα 3.600.000 ευρώ.

Να κατηγορηθούν για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας να το καταλάβω και να συμφωνήσω απόλυτα, αλλά όχι και για υποκλοπή ή για ζημιά στο δημόσιο.

Ζήτησε ποτέ κάποιος ιδιώτης μερίδιο από τα υπερκέρδη των υπηρεσιών των 1.50 ευρώ ανά λεπτό για την εκμετάλλευση των προσωπικών του δεδομένων;

Δε νομίζω Τάκη.

Συντάκτης | Αλέξανδρος Ιγνατίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;