Νόμος πλαίσιο | Αντίθετοι με τις αλλαγές οι πρυτάνεις

Την αντίθεσή τους προς τις επικείμενες αλλαγές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εξέφρασαν οι πρυτάνεις μέσω των εργασιών της Συνόδου των Πρυτάνεων, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Βόλο. Οι πανεπιστημιακοί αναφέρθηκαν στην «εμπάθεια του υπουργείου απέναντι στην ακαδημαϊκή κοινότητα», υπογράμμισαν την ύπαρξη «κρυφής αντζέντας», ενώ έκαναν λόγο για «ζημίωση, ακόμα και απαξίωση του δημόσιου Πανεπιστημίου».

Εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης, των πολιτικών κομμάτων, αλλά και των θεσμικών οργάνων της Βουλής αποφάσισε να αναλάβει η Σύνοδος, η οποία καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και την ελληνική νεολαία να υπερασπιστεί το δημόσιο αγαθό της Παιδείας στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Παράλληλα, πρόσκληση για συζήτηση έχουν δεχτεί οι πανεπιστημιακοί από την υπουργό Παιδείας, κυρία Διαμαντοπούλου, η οποία αναμένεται να παραδώσει τους παραδώσει το τελικό νομοσχέδιο. Την ίδια ώρα, θα συνεδριάζουν, εκτάκτως, οι Πρόεδροι των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ενώ την Τρίτη η υπουργός αναμένεται να συναντηθεί με το διοικητικό συμβούλιο των καθηγητών Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων, επιζήμιες για τα Δημόσια Πανεπιστήμια, αλλά και την κοινωνία, είναι οι εξής αλλαγές:

  • Η αλλοίωση της φύσης των σπουδών μέσω των ταχύρρυθμων προγραμμάτων κατάρτισης μεταλυκειακού χαρακτήρα στο Πανεπιστήμιο. Οι πανεπιστημιακοί υποστηρίζουν ότι η έμφαση στα τριετή προγράμματα σπουδών οδηγεί σε ταυτόχρονη υποβάθμιση της ικανότητας άσκησης του επαγγέλματος και βλάπτει το δημόσιο συμφέρον.
  • Η συγχώνευση Πανεπιστημίων, αφού δεν υπάρχει κανένας στρατηγικός σχεδιασμός.
  • Η μεταβίβαση σε ανεξάρτητη αρχή της υποχρέωσης της πολιτείας για τη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων.
  • Η εισαγωγή διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο.

Επιπροσθέτως, η Σύνοδος των Πρυτάνεων θεωρεί ότι κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την αυτοτέλεια και τη διαφάνεια των Πανεπιστημίων, όταν:

  • Καταργούνται οι εκλεγμένες διοικήσεις τους και καταλύεται η εσωτερική δημοκρατία.
  • Παραδίδεται πλήρως και χωρίς αντίβαρα η διοίκηση σε εξωτερικούς παράγοντες ενός παντοδύναμου Συμβουλίου με διαδικασίες που ενέχουν μεγάλο κίνδυνο συναλλαγής, ελέγχου από ξένα προς το Πανεπιστήμιο κέντρα εξουσίας και επικράτησης ομάδων συμφερόντων.
  • Ακυρώνεται η ισότιμη συμμετοχή των μελών ΔΕΠ στις πανεπιστημιακές διαδικασίες.
  • Καταργείται η δημοκρατική νομιμοποίηση των οργάνων και ακυρώνεται η συμμετοχή των συνιστωσών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Στο συμπέρασμα ότι το Πανεπιστήμιο μετατρέπεται σε εταιρεία, με αποτέλεσμα το κόστος λειτουργίας τους να μεταφέρεται στην ελληνική οικογένεια, κατέληξαν οι πρυτάνεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;