Αφιέρωμα | Προφυλακτικά | 15 μυστικά που πρέπει να γνωρίζεις!

Θέλετε δε θέλετε, τα χρησιμοποιείτε. Οι φήμες λένε πως μειώνουν την απόλαυση, αλλά προστατεύουν και μας προφυλάσουν από συγγενείς που δεν θέλουμε να αποκτήσουμε. Μέχρι εδώ, όλοι γνωρίζουμε κάποια πράγματα. Ωστόσο, πόσοι γνωρίζουν την ιστορία των προφυλακτικών και τα περίεργα γεγονότα που συνδέονται με αυτά;

Σας παρουσιάζουμε, λοιπόν, 15 γεγονότα που σχετίζονται με τα προφυλακτικά, τα οποία, πιθανότατα, δεν γνωρίζατε μέχρι τώρα:

1. Το 1564 σχεδιάστηκε το πρώτο προφυλακτικό από τον ιταλό ανατόμο, Γκάμπριελ Φαλόπιους.  Από λινό και λάστιχο ήταν κατασκευασμένη η θήκη και τα υλικά ήταν δεμένα στην άκρη με μια ροζ λωρίδα. Σε περισσότερους από 1.100 άντρες δοκίμασε την ιδέα του και κανένας δεν κόλλησε σύφιλη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα.

2. Από έντερο ζώων και κύστη ψαριών κατασκευάζονταν τα προφυλακτικά μέχρι το 1840. Η παραγωγή τους γινόταν σε εργοστάσια όπου δούλευαν πάρα πολλά μικρά κορίτσια.

3. Στο Άμστερνταμ (πού αλλού;) εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα εξειδικευμένα μαγαζιά προφυλακτικών, περίπου το 1.700 και στο Λονδίνο οι συγκεκριμένοι τύποι καταστημάτων ξεκίνησαν τη λειτουργία τους στα μέσα του ίδου αιώνα. Τα μαγαζιά με είδη πολυτελείας πουλούσαν αρωμαρισμένα προφυλακτικά, τα οποία είχαν σχηματιστεί πάνω σε γυάλινα καλούπια.

4. Το 1921, μία αρρωστημένη ιδέα ήρθε στο μυαλό του Άλφρεντ Τρόγιαν. Αποφάσισε να βάλει το ερεθισμένο πέος του σε μια λεκάνη με καυτό ελαστικό! Η δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρίας προφυλακτικών ήταν το αποτέλεσμα της τρελής του κίνησης. Η επιχείρηση ονομάστηκε Τρόγιαν και τα έσοδά της αγγίζουν τα μισά από τα 267 εκατ. δολάρια της παγκόσμιας βιομηχανίας προφυλακτικών. Βέβαια, είχε και κάποιες παρενέργειες. Ο… μικρός του φίλος παραμορφώθηκε πλήρως. Δεν γνωρίζουμε αν του ήταν, πλέον, χρήσιμος.

5. «Τα προφυλακτικά χρησιμοποιούνται για να αυξήσουν την ανδρική ευχαρίστηση, εμποδίζοντας την εκσπερμάτιση», υποστήριξε η φεμινίστρια Μάργκαρετ Σάγκερ στις αρχές του 20ου αιώνα, κατηγορώντας τις βιομηχανίες για το «δημιούργημά» τους. Βέβαια, κανένας δεν την πήρε στα σοβαρά, αφού δεν είχαν βάση οι κατηγορίες της και έτσι συνελήφθη. Ωστόσο, μάλλον καλό έκανε στους… πρόωρους άντρες καθώς έδωσε μία απίστευτη ιδέα στις επιχειρήσεις και από τότε ξεκίνησαν την κατασκευή προφυλακτικών που εμπόδιζαν την εκσπερμάτιση. Το αρνητικό της υπόθεσης είναι το γεγονός ότι εμπόδιζαν τελείως την «απελευθέρωση», προκαλώντας προβλήματα στον προστάτη.

6. Χιλιάδες προφυλακτικά πολύ μεγάλου μεγέθους με την επιγραφή «Μεσαίο» έριξε στην Ιαπωνία η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προκειμένου να καταρρακώσει το ηθικό του εχθρού. Υπενθυμίζουμε ότι ο μέσος όρος του γεννητικού οργάνου των Ιαπώνων κυμαίνεται μεταξύ 9,66 και 11,67 εκατοστών…

7. Τη μακροχρόνια χρήση προφυλακτικού με την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού σε παντρεμένες γυναίκες συνέδεσε σε μία έρευνά του ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, Άρνι Γκιοργκόφ, το 1980. Η μελέτη του υπάρχει ακόμη στην ιατρική βιβλιογραφία, αν και πολύ συχνά αμφισβητούνται τα αποτελέσματά της.

8. Στο τεύχος της 12ης Μαΐου 1709 του περιοδικού «Τάτλερ» εμφανίστηκε η πρώτη διαφήμιση της «μηχανής που προστατεύει από τα τραύματα της αγάπης». Παράλληλα, το 1861 στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» έκανε πρεμιέρα στην Αμερική η πρώτη διαφήμιση για προφυλακτικά.

9. Με την Κόμστοκ Ακτ του 1873 απαγορεύτηκε στην Αμερική να διακινείται μέσω ταχυδρομείου «άσεμνο και προκλητικό υλικό», με αποτέλεσμα να κατασχεθούν πάνω από 65.000 προφυλακτικά και γιατροί να κινδυνεύουν με 10ετή ποινή φυλάκισης, αν ανέφεραν στην αλληλογραφία τους τα προφυλακτικά. Ο νόμος εφαρμόστηκε μέχρι το 1965.

10. Τα προφυλακτικά αυξημένης ανθεκτικότητας δεν είναι σφαλέστερα από τα πολύ λεπτά, σύμφωνα με μια έρευνα.

11. Δημοπρασία για ένα προφυλακτικό ηλικίας 180 ετών, το οποίο ήταν κατασκευασμένο από μεμβράνη ζώου, έγινε το 1992 από τον οίκο Κρίστις. Στην τιμή των 5.200 δολαρίων έφτασε η αξία του. Το προφυλακτικό είχε ροζ χρώμα και πάνω του απεικονιζόταν μια καλόγρια που συνέκρινε τρεις ημίγυμνους ιερωμένους λέγοντας «θα πάρω αυτόν». Όπως καταλαβαίνετε, με όλα αυτά που αναγράφονταν επάνω, απευθυνόταν σε άντρες με πλούσια προσόντα…

12. Το πρώτο προφυλακτικό από πολυουρεθάνη παρουσιάστηκε το 1994 στην Αμερική, το οποίο στόχευε στους χρήστες που είναι αλλεργικοί στο λατέξ. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από φαγούρα μέχρι απώλεια αναπνοής, υπέρταση και σοκ.

13. Πρόσφατα, παρουσιάστηκε το προφυλακτικό-εσώρουχο από κολομβιανή εταιρεία προφυλακτικών. Το εσώρουχο έχει μια λεπτή ρητινώδη μεμβράνη που επιμηκύνεται όπως το προφυλακτικό. Μου ακούγεται κάτι παραπάνω από αηδιαστικό. Και μόνο στη σκέψη της ολόσωμης ενδυμασίας, ανατριχιάζω.

14. Είναι αυτονόητο ότι τα προφυλακτικά είναι μιας χρήσης. Ωστόσο, αντίθετη άποψη είχαν μέχρι το 1930. Τα γυρνούσαν από την άλλη μεριά;

15. Το προφυλακτικό από λατέξ, μπορεί να επιμηκυνθεί κατά 800% και διατηρεί τουλάχιστον 9 γαλόνια αέρα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;