Παναθηναϊκός | Ο δρόμος για το έκτο!

Το έκτο ευρωπαϊκό τρόπαιο αποτελεί πια ιστορία για τον Παναθηναϊκό. Αφού επικράτησε στον τελικό επί της Μακάμπι ο Παναθηναϊκός με 78-70 η τροπαιοθήκη του απέκτησε καινούργιο κομμάτι. Ας δούμε όμως έξι παράγοντες που οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στην κορυφή.

1) Δημήτρης Διαμαντίδης

Ο νέος αρχηγός του Παναθηναϊκού σε αντίθεση με τον ημιτελικό οπού κρύφτηκε πίσω από τις σκιές άλλων παικτών για να αποκτήσουν ψυχολογία ενόψει τελικού και τους βοηθούσε μόνο όταν υπηρχε ανάγκη στον τελικό έδειξε ποίος είναι ο πραγματικός ηγέτης της ομάδας. Έστησε το παιχνίδι όπως αυτός το ήθελε χωρίς να μπορούν οι αντίπαλοι του να τον σταματήσουν (με εξαίρεση μια φάση στην οποία τον έκοψε στον αέρα ο Ματσαβαν). Είτε με πάσα στην περιφέρεια είτε με τον Μπατιστ ο Διαμαντίδης έβρισκε τον τρόπο να ξεκλειδώνει κάθε άμυνα της Μακάμπι. Σημείωσε 16 πόντους και ισοφάρισε το προσωπικό του ρεκόρ στις ασιστ μοιράζοντας 9 και σε αυτό τον τελικό. Βραβεύτηκε ως ο πιο πολύτιμος παίκτης του final four, ως ο καλύτερος αμυντικός της διοργάνωσης (για 6η φορά), ως ο καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης και ήταν και στην καλύτερη πεντάδα της euroleague.

2) Η άμυνα του Παναθηναϊκού

Οι πράσινοι έπαιξαν καταπληκτική άμυνα στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα. Η επιλογή του προπονητή να αφήσει ελεύθερα σουτ μέχρι να ζεσταθούν οι παίκτες της Μακάμπι και έπειτα να τους μαρκάρει του βγήκε και με το παραπάνω. Η άμυνα πάνω στον Σχορτσανίτη ήταν σωστή με τους παίκτες του Παναθηναϊκού να πηγαίνουν σε βοήθεια του ψηλού και να αλληλοκαλύπτονται. Υπήρξαν πολλά κοψίματα σε σουτ, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, καθώς επίσης και ο τομέας των ριμπάουντ ήταν προσεγμένος καθώς οι παίκτες του Παναθηναϊκού τα πήγαν καλύτερα σε σχέση με τον ημιτελικό. Τέλος η σκληρή άμυνα των πρασίνων δεν επέτρεψε στην Μακάμπι να βρει κενούς χώρους ώστε να δώσει τον γρήγορο ρυθμό που ήθελε στο παιχνίδι.

3) Η διαφορά ύψους των δυο ομάδων.

Οι ψηλότεροι παίκτες των Ισραηλινών ήταν ο Σόφο και ο Μάτσαβαν με ύψος 2.06 χωρίς να έχουν υψηλό άλμα. Αντιθέτως ο Παναθηναϊκός διαθέτει Βουγιούκα και Μαριτς με ύψος 2.11 ο καθένας και ύστερα υπαρχουν και οι Μπατιστ, Τσαρτσαρής και Φώτσης ύψους πάνω από 2.06. Λογικά σκεπτόμενοι λοιπόν οι παίκτες των ευρωπρωταθλητών έστελναν την μπάλα ψηλά στους ψηλούς χωρίς αυτοί να αντιμετωπίζουν πρόβλημα από τους κοντύτερους αντιπάλους τους.

4) Τα φάουλ των παικτών της Μακάμπι.

Τα αστέρια της Μακάμπι φορτώθηκαν νωρίς από φάουλ (Σχορτσανήτης, Eidson). O Σόφο μάλιστα έκανε πολύ γρήγορα τα 3 πρώτα φάουλ και αυτό τον κράτησε εκτός για το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου. Η Μακάμπι αναγκάστηκε να πάρει πόντους από περιφερειακούς παίκτες χάνοντας τη δύναμη της μέσα στη ρακέτα. Στο δεύτερο ημίχρονο ο έλληνας center διέπραξε εύκολα και το τέταρτο φάουλ του και έδειξε στον προπονητή του πως δεν μπορούσε να ακολουθήσει τον ρυθμό του παιχνιδιού.

5) Η Μπαρτσελόνα

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να αποκλείσει με μειονέκτημα έδρας την διοργανώτρια και πρώην πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα και αυτός ο παράγοντας σίγουρα βοήθησε στην ψυχολογία των παικτών μπαίνοντας στο γήπεδο για τον τελικό στη θέση των καταλανών, δύσκολα κάποια άλλη ομάδα να τους στεκόταν εμπόδιο.

6) Ζελικο Ομπραντοβιτς

Όταν η ομάδα έχει την ταυτότητα του προπονητή της και όταν αυτός ο προπονητής είναι γεννημένος για να οδηγεί τις ομάδες του σε τίτλους τότε ο κάθε αντίπαλος είναι καταδικασμένος. Η έκπληξη σε αυτόν τον αγώνα είναι η χρησιμοποίηση του Αλεξ Μαριτς οποίος έδειξε να είναι έτοιμος για τη συνέχεια των ελληνικών υποχρεώσεων του Παναθηναϊκού. Σίγουρα η πορία και η εξέλιξη του Παναθηναϊκού τα 12 τελευταία χρόνια είναι δικιά του υπόθεση. 5 Ευρωπαϊκά κύπελλα από τα 6 του Παναθηναϊκού είχαν μπροστάρη τον Ζοτς. ( έχει κατακτήσει επίσης 10 πρωταθλήματα και 6 κύπελλα Ελλάδος).

Κάπως έτσι ο Παναθηναϊκός επανήλθε στην κορυφή της Ευρώπης

Μακάμπι: Πάργκο 12, Χέντριξ, Σαρπ, Μπλου 14, Ελιγιάχου 12, Πνίνι 8, Μπούρσταϊν, Έιντσον 17, Μάτσαβαν 3, Σχορτσανίτης 4

Παναθηναϊκός: Τέπιτς, Μάριτς 2, Περπέρογλου 2, Μπατίστ 18, Φώτσης 5, Σάτο 13, Νίκολας 14, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 16, Βουγιούκας 4, Καλάθης 4, Καϊμακόγλου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;