Εφευρέθηκε συσκευή που διαβάζει τη σκέψη

Συσκευή που μετατρέπει τις σκέψεις σε λόγο κατασκεύασαν ερευνητές στις ΗΠΑ! Τα αποτελέσματα άκρως ενθαρρυντικά. Το 90% των «μεταφράσεων» ήταν σωστές και το μηχάνημα θα βοηθήσει, σε μεγάλο βαθμό, τους ασθενείς που υποφέρουν από παράλυση και δεν μπορούν να μιλήσουν. Μελλοντικά, η συσκευή θα βρει εφαρμογή και σε άλλους τομείς.

«Ενθουσιαστήκαμε όταν άρχισε να δουλεύει», δήλωσε ο βιομηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα και επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Bradley Greger, υπολογίζοντας ότι η συσκευή θα είναι έτοιμη για χρήση σε 2 με 3 χρόνια.

Το μηχάνημα δουλεύει με τη χρήση ηλεκτροδίων που προσαρτώνται στο φλοιό του εγκεφάλου και συγκεκριμένα στα κέντρα λόγου. Σε άνθρωπο που έπασχε από επιληψία έγινε η πρώτη δοκιμή και οι επιστήμονες κατέγραψαν τα εγκεφαλικά σήματα στον υπολογιστή, καθώς ο ασθενής διάβαζε δέκα λέξεις που είναι χρήσιμες σε ένα άτομο με παράλυση: ναι, όχι, κρύο, ζεστό, πεινάω, διψάω, γεια, αντίο, περισσότερο, λιγότερο. Έπειτα,  ο ασθενής επαναλάμβανε τις λέξεις και ο υπολογιστής ταίριαζε τα εγκεφαλικά σήματα με λέξεις, με ποσοστό από 76 έως 90%.

Δεν έχει ακόμα τη δυνατότητα αναγνώρισης φωνής ο υπολογιστής, ωστόσο οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι και πιστεύουν ότι σύντομα θα δημιουργήσουν μια συσκευή που θα λειτουργεί σαν μεγάφωνο για κάθε λέξη που σκεφτόμαστε.

Κατά την προσωπική μου άποψη, σίγουρα θα μπορούσε να διαμορφωθεί αναλόγως και να βρει εφαρμογή σε τομείς όπως η δικαιοσύνη, όπου θα διαβάζονται οι σκέψεις του υπόπτου προκειμένου να μειωθούν οι πιθανότητες λανθασμένης απόφασης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
22:00
-
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
22:00
-
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
9'
2 - 2
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
21:45
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;