Πασχαλινοί Προορισμοί | Χίος!

Από πιτσιρικά, θυμάμαι τον εαυτό μου, να χαζεύει από την τηλεόραση το μοναδικό (σε θέαμα) πασχαλινό έθιμο, που λαμβάνει χώρα κάθε Πάσχα στη Χίο! Φυσικά για τις ομορφιές της Χίου, έχουμε αναφερθεί στο Καλοκαιρινοί Προορισμοί | Διακοπές στη Χίο! Ωστόσο και το Πάσχα, η Χίος αποτελεί μία σπουδαία επιλογή!

Εκκλησίες

Υπάρχουν περισσότερα από 30 μοναστήρια και εκατοντάδες εκκλησίες στη Χίο. Οι πιο σημαντικές είναι:

  • Νέα Μονή (Βυζαντινό Μοναστήρι του 11ου αιώνα). Το μοναστήρι της Νέας Μονής, σε απόσταση έντεκα χιλιομέτρων από την πόλη, αποτελεί ίσως το σημαντικότερο ιστορικό μνημείο της Χίου. Ιδρύθηκε τον 11ο αιώνα, όταν τρεις ερημίτες μοναχοί βρήκαν σε αυτήν την τοποθεσία μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και έπεισαν το Βυζαντινό Αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΧ Μονομάχο να κτίσει ένα θαυμάσιο μοναστήρι και μια εκκλησία στο σημείο όπου βρέθηκε η εικόνα.
  • Παναγία Κρήνα (Βυζαντινή εκκλησία του 12ου – 13ου αιώνα). H καλοδιατηρημένη εκκλησία αποτελεί ένα μικρής κλίμακας αντίγραφο του καθολικού της Νέας Μονής. Η αρχιτεκτονική ακολουθεί καθαρά τα πρότυπα των εκκλησιών της Κωνσταντινούπολης και περιλαμβάνει διπλές αψίδες, περιζώματα με κλίση, παραστάτες που αφαιρούν το βάρος από τους τοίχους, καμπύλα αετώματα και τοξωτά παράθυρα και πόρτες.
  • Η Μονή του Αγίου Μηνά, 10 χιλιόμετρα νοτίως της πόλης. Κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα. Το 1822, κατά τη Σφαγή της Χίου, περισσότεροι από 3000 κάτοικοι του νησιού σφαγιάστηκαν μέσα στο μοναστήρι από τους Τούρκους. Η Μονή αποτελεί σήμερα εθνικό μνημείο.

To πιο φαντασμαγορικό πασχαλινό έθιμο – Βροντάδος Χίου

Ένα από τα πιο προβεβλημένα έθιμα του Πάσχα, είναι ο ρουκετοπόλεμος στο Βροντάδο της Χίου, ο οποίος γίνεται κάθε χρόνο, το βράδυ της Ανάστασης, ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες ενορίες της πόλης, αυτής του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερυθιανής.

Παλαιότερα, οι κάτοικοι των ενοριών, έφτιαχναν αυτοσχέδια κανονάκια, αλλά με το πέρασμα του χρόνου, αυτά εξελίχθηκαν σε ρουκέτες-βεγγαλικά που κατασκευάζουν οι ίδιοι. Τα υλικά για την κατασκευή τους είναι νίτρο, θειάφι και μπαρούτι, αλλά απαιτείται μεγάλη προσοχή και εμπειρία, η οποία περνά από γενιά σε γενιά.

Η προετοιμασία έχει αρχίσει εδώ και πολλούς μήνες, ενώ οι ποσότητες των ρουκετών που ετοιμάζονται κάθε χρόνο, φτάνουν τις μερικές χιλιάδες και το θέαμα που παρουσιάζουν στον ανοιξιάτικο ουρανό το βράδυ της Ανάστασης είναι πραγματικά φαντασμαγορικό!

Περισσότερες προτάσεις για πασχαλινές διακοπές, στο Πασχαλινοί Προορισμοί | 10 προτάσεις για όλα τα γούστα! , ενώ μην ξεχνάτε, πως μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας, για να διαφημίσετε το ξενοδοχείο σας, στο Neolaia Επικοινωνία!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
20:00
-
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
20:00
-
Παν
26 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
26 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;