Καλοκαιρινοί Προορισμοί | Διακοπές στην Χίο

Η Χίος είναι νησί του Ανατολικού Αιγαίου. Απέχει ελάχιστα από τις ακτές της Μικράς Ασίας, μόλις 3,5 ναυτικά μίλια. Είναι το πέμπτο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί στην Ελλάδα, και διοικητικά μαζί με τα νησιά Οινούσσες και Ψαρά, αποτελεί τον νομό Χίου, με πληθυσμό που φθάνει τους 53.817 κατοίκους (απογραφή 2005).

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Χώρα

Αφετηρία μας η «καρδιά» της Χώρας, η πλατεία Βουνακίου. Στη νότια πλευρά της, η πλακόστρωτη οδός Απλωταριάς αποτελεί τον εμπορικό δρόμο με τη μεγαλύτερη κίνηση. Γίναμε κι εμείς ένα με το πλήθος και ανακαλύψαμε «μυστικά» σοκάκια ανάμεσα σε πέτρινα κτήρια και νεοκλασικά αρχοντικά, καθώς επίσης μικροσκοπικά αλλά άκρως γραφικά cafes. Προμηθευτήκαμε τα must παραδοσιακά προϊόντα και κάναμε μια στάση στη Βιβλιοθήκη Κοραή, η οποία ιδρύθηκε το 1792. Θα την αναγνωρίσετε από τη σκυμμένη προτομή του κορυφαίου δασκάλου του Γένους που κοσμεί την είσοδό της και, αν ανεβείτε στον πρώτο όροφο, θα «χαθείτε» στα άδυτα του λαογραφικού μουσείου με εκθέματα λαϊκής τέχνης απ’ όλη την επικράτεια.

Επιστρέψαμε στο πλακόστρωτο «σημείο αναφοράς» για μια βόλτα στον καταπράσινο δημοτικό κήπο. Εκεί, το επιβλητικό άγαλμα του πυρπολητή Κωνσταντίνου Χατζή στέκει εν μέσω φοινίκων θυμίζοντας την περίτρανη ναυτική ιστορία του νησιού… Το αναψυκτήριο Κήπος δροσίζει τους περαστικούς στη σκιερή αυλή του, αλλά εμείς που αναζητούσαμε κάτι πιο παραδοσιακό μπήκαμε σε έναν απόν τους παλιούς καφενέδες περιμετρικά της πλατείας. Δοκιμάσαμε υποβρύχιο με γεύση μαστίχας, και με τη γλυκιά γεύση του ακόμα στο στόμα μας διασχίσαμε την οδό Κέννεντυ μέχρι να διαβούμε την κεντρική πύλη του βυζαντινού Κάστρου…

Αξίζει να δείτε

Φρούρια υπάρχουν πολλά. Μάλιστα, σε ολόκληρο το νησί μετρήσαμε τουλάχιστον επτά. Αυτό της Χώρας, όμως, κατασκευάστηκε αρχικά από τους Βυζαντινούς στα τέλη του 10ου αι., επεκτάθηκε από τους Γενουάτες και τους Τούρκους και κατοικείται ανελλιπώς έως και τις μέρες μας! Έλληνες, Γενοβέζοι, Τούρκοι, χριστιανοί και Μικρασιάτες πρόσφυγες πέρασαν από τα στενά του δρομάκια και άφησαν το στίγμα τους στα πέτρινα κτήρια της παλιάς πόλης. Σήμερα, οι 650 περίπου κάτοικοι «εντός των τειχών» ζουν «αγκαλιά» με το παρελθόν…

Στα δαιδαλώδη δρομάκια τού πρώην ενετικού προαστίου, ανάμεσα στα Θυμιανά και τον Καρφά, 6 χλμ. μόλις νότια του λιμανιού, το σκηνικό άλλαξε. Το τεράστιο «περιβόλι», τώρα πια τόπος κατοικίας των εύπορων Χιωτών, ήταν στο μεγαλύτερο μέρος του δεντροφυτεμένο με εσπεριδοειδή -τις ονομαστές μανταρινιές- και διάσπαρτο με αρχοντικά του 14ου αι. Τα πολυτελή κτίσματα είχαν χτιστεί από τοπικές θυμιανούσικες πέτρες, περιβάλλονταν από ψηλούς τοίχους για να προφυλάσσονται τα δέντρα από τη σκόνη και τον άνεμο, ενώ στο εσωτερικό τους φιλοξενούσαν περίτεχνα διακοσμημένους ανθισμένους κήπους και ξύλινους νερόμυλους.

Εκείνα που έχουν εγκαταλειφθεί είναι ακόμα πιο γοητευτικά με τα σημάδια του χρόνου πάνω τους, ενώ όσα έχουν αναστηλωθεί (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αργέντικο) λειτουργούν στην πλειονότητά τους ως ξενώνες, αναβιώνοντας την αίγλη της αρχοντικής Χίου.

Αφήσαμε πίσω μας τις επαύλεις των Γενοβέζων και των ντόπιων αριστοκρατών και αναζητήσαμε τον πιο ξακουστό στις μέρες μας οικισμό Βροντάδο, το «βασιλιά» του Πάσχα…

Αν ο χρόνος σάς… περισσεύει και θέλετε να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη για το μοναδικό σημείο του πλανήτη όπου ευδοκιμεί το μαστιχόδεντρο, επιβάλλεται να επισκεφθείτε ένα από τα πιο ξακουστά Μαστιχοχώρια. Ο λόγος για τα Μεστά, που είναι τα πιο απομακρυσμένα αλλά ταυτόχρονα και πιο καλοδιατηρημένα, 35 χλμ. νότια της χιώτικης πρωτεύουσας. Με ανέγγιχτη ομορφιά, στενά καλντερίμια και καμάρες, πετρόχτιστες οχυρώσεις και δαιδαλώδη αρχιτεκτονική, είναι από τα πιο εντυπωσιακά μέρη του νησιού…

Παραλίες

Βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια από την πόλη και είναι ίσως η πιο δημοφιλής παραλία του νησιού. Προσφέρει πλήρεις υπηρεσίες και θαλάσσια σπορ, καθώς είναι σε μια περιοχή όπου έχουν κτιστεί μερικά από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία του νησιού. Εστιατόρια, καφετέριες, καταστήματα, δωμάτια και ενοικιάσεις αυτοκινήτων βρίσκονται σε κοντινή απόσταση. Τα νερά είναι ζεστά και πολύ ρηχά στον Κόλπο του Καρφά, κάνοντας την παραλία κατάλληλη για οικογένειες με μικρά παιδιά. Κατά τη θερινή περίοδο, η παραλία μαζεύει μερικές φορές υπερβολικά πολύ κόσμο καθώς είναι δημοφιλείς τόσο στους ξένους όσο και στους ντόπιους.

Κοντά στον Καρφά βρίσκεται η παραλία του Μέγα Λιμνιώνα, με λιγότερο λεπτή άμμο και πιο πολλούς ντόπιους επισκέπτες. Υπάρχει και εδώ πλήθος από εστιατόρια και καφετέριες. Για να φτάσει κανείς στις παραπάνω παραλίες, μπορεί να χρησιμοποιήσει λεωφορείο καθώς υπάρχει τακτική συγκοινωνία από την πόλη της Χίου, να πάρει ταξί που είναι αρκετά οικονομικό, ή να νοικιάσει αυτοκίνητο ή μηχανάκι που είναι και ο καλύτερος τρόπος για να επισκεφθεί κανείς οποιαδήποτε παραλία της Χίου. Βρίσκεται βόρεια της πόλης, δίπλα στην Πέτρα του Ομήρου (Δασκαλόπετρ), το τόπο όπου σύμφωνα με την παράδοση δίδαξε ο Όμηρος. Η παραλία έχει άσπρα βότσαλα και είναι αρκετά δημοφιλής αν και όχι όσο ο Καρφάς. Μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη Δασκαλόπετρα υπάρχει ο όρμος του Λω που συντηρείται από τον τοπικό ναυταθλητικό όμιλο. Υπάρχουν ταβέρνες κοντά στις παραλίες όπου σερβίρεται φρέσκο ψάρι και άλλοι νόστιμοι παραδοσιακοί μεζέδες. Υπάρχουν τακτικά δρομολόγια των αστικών λεωφορείων από την πόλη. Εναλλακτικά, μπορεί κανείς να πάρει ταξί ή να νοικιάσει όχημα για να φτάσει στη Δασκαλόπετρα.

Δες ΕΔΩ τις καλύτερες και πιο οικονομικές προτάσεις καταλυμάτων!

Περισσότερες προτάσεις για διακοπές, στο neolaia προορισμοί!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
23 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:30
-
ΜΑΚ
23 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;