Συνέντευξη | Η Φωτεινή Δάρρα στο neolaia.gr!

Η Φωτεινή Δάρρα, καταξιωμένη ερμηνεύτρια του ποιοτικού έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού εμφανίζεται για πρώτη φορά στον ιστορικό χώρο jazz της Αθήνας, Half note, για να φωτίσει την αθέατη πλευρά του φεγγαριού και για να μας αποκαλύψει την jazz πλευρά της, ερμηνεύοντας με την εκφραστική και ξεχωριστή φωνή της μεγάλα τραγούδια του jazz ρεπερτορίου, που έχουν σηματοδοτήσει και γαλουχήσει τις περασμένες γενιές και που παραμένοντας κλασικά, ακόμα και στις μέρες μας, αποτελούν σημεία αναφοράς του σύγχρονου “μουσικού γίγνεσθαι”.

Άμεσα συναισθηματική και επικοινωνιακή, η Φωτεινή Δάρρα, μας καλεί να γίνουμε “κοινωνοί” της αγάπης της για το jazz ρεπερτόριο που τόσο μοναδικά προσεγγίζει, μέσα από την εκφραστική και κρυστάλλινη φωνή της, σε μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα στην οποία συμβάλει τόσο η ξεχωριστή θεατρική παρουσία της, όσο η προσεγμένη ενορχήστρωση και η εξαμελής ορχήστρα της, η οποία αποτελείται από διακεκριμένους μουσικούς με πολλές εμφανίσεις και διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Στέλλα Τζίβα: Εμφανίζεστε στο Half Note ερμηνεύοντας γνωστά και αγαπημένα κλασικά jazz τραγούδια. Αποτέλεσε πρόκληση για σας, η προσέγγιση αυτού του είδους του ρεπερτορίου καθώς και η εμφάνιση σας στο συγκεκριμένο χώρο;

Φωτεινή Δάρρα: Ναι, βέβαια, σαφώς. Καταρχήν ήταν ένα όνειρο που είχα από τα παιδικά μου χρόνια. Αυτά τα τραγούδια τα άκουγα από πολύ νεαρή ηλικία, γι’ αυτό και ήθελα κάποια στιγμή να τα ερμηνεύσω όλα μαζί πάνω στη σκηνή. Πολλά από αυτά τα περιλαμβάνω, ούτως ή άλλως και σε άλλες εμφανίσεις μου όπως στο Μέγαρο μουσικής, στο Παλλάς. Kαι βέβαια, τραγούδια από την ελληνική jazz, υπάρχουν και στον τελευταίο, τον πιο πρόσφατο δίσκο μου, «Tου έρωτα και της αμαρτίας». Είναι η πρώτη περίοδος του Πλέσσα, του Μουζάκη, του Κινδύνη. Τραγούδια που επηρεάστηκαν από την jazz πλευρά του φεγγαριού, όπως είναι άλλωστε και ο τίτλος της παράστασης, «The jazz side of the moon», αλλά μία ακόμα πρόκληση για μένα είναι ο μικρός χώρος. Με την έννοια του πόσο κοντά βρίσκεσαι στο κοινό. Αυτή η εγγύτητα για μένα είναι πολύ σημαντική. Και αυτό ναι, ήταν πρόκληση.

Στέλλα Τζίβα: Επιλέξατε να πείτε απαιτητικά τραγούδια. Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στην προσπάθεια σας να προσεγγίσετε αυτού του είδους το ρεπερτόριο; π.χ δυσκολίες φωνητικές, ερμηνείας…

Φωτεινή Δάρρα: Φωνητικά είναι πολύ δύσκολα τραγούδια, ούτως ή άλλως, όμως επειδή τα άκουγα από πολύ μικρή ηλικία, έχουν εντυπωθεί μέσα στο μυαλό μου, είναι στη μνήμη μου και νομίζω πως έχουν περάσει και στο DNA μου. Βέβαια όταν έχεις στο μυαλό σου τις ερμηνείες τις πρώτες που έχουν γίνει, πραγματικά αισθάνεσαι ότι είναι ένα ρεκόρ αξεπέραστο. Αλλά για μένα όμως, το σημαντικό είναι να ξεπερνάς το προσωπικό σου ρεκόρ και αυτό είναι και το ζητούμενο, κάθε φορά που εμφανίζομαι, χρόνο με το χρόνο να καταρρίπτω τα προσωπικά μου ρεκόρ και όχι να συγκρίνω τον εαυτό μου με οποιονδήποτε άλλον ερμηνευτή. Ήταν ένα όνειρο ζωής για μένα, το να πω τέτοια τραγούδια και μάλιστα όλα μαζί, συγκεντρωμένα σε ένα πρόγραμμα.

Στέλλα Τζίβα: Στο πρόγραμμα σας ακούγονται και ελληνικά τραγούδια που σημάδεψαν τις δεκαετίες του ’50 και ’60. Θεωρήσατε απαραίτητη την συνύπαρξη και του ελληνικού στοιχείου στο πρόγραμμα σας;

Φωτεινή Δάρρα: Ναι, αν και το φοβήθηκα, αλλά είμαι Ελληνίδα και αυτή είναι η βασική μου διαφορά από όλους αυτούς τους πολύ σπουδαίους καλλιτέχνες που εμφανίζονται εδώ, σ’ αυτόν τον «ναό» της jazz μουσικής. Είμαι Ελληνίδα, τραγουδάω ελληνικό στίχο, έχω ελληνικό κοινό από κάτω, που αποζητά και περιμένει να ακούσει ελληνικά τραγούδια. Διαπίστωσα κατά την διάρκεια του προγράμματος, ότι όταν ξεκινούσα ένα ελληνικό τραγούδι το κοινό ξαφνιάζονταν ευχάριστα και αυτό μου έδωσε μεγάλη χαρά.

Στέλλα Τζίβα: Σήμερα είχατε την επίσημη πρεμιέρα σας. Το κοινό πως δέχτηκε αυτή σας την προσπάθεια;

Φωτεινή Δάρρα: Το κοινό ανταποκρίθηκε με θέρμη. Αγκάλιασε αυτή τη προσπάθεια που κάναμε με την μπάντα μου να προσεγγίσουμε αυτά τα «ιερά» τραγούδια. Χάρηκα πολύ για την προσέλευση του κόσμου, που ήταν γεμάτος ο χώρος αυτός. Και βέβαια για την αντιμετώπιση. Ήταν πολύ θερμό κοινό. Πάρα πολύ.

ΔΙΑΝΟΜΗ
Φωτεινή Δάρρα : τραγούδι
Γιώργος Παπαχριστούδης : πιάνο
Τεό Λαζάρου : μπάσο
Ανδρέας Μουζάκης : τύμπανα
Αδάμ Δόγκας : κλαρινέτο-σαξόφωνο
Δημήτρης Αγαθός : τρομπέτα
Γιάννης Αρβανιτάκης : τρομπόνι

Διάρκεια παραστάσεων : Παρ. 18/03 – Πεμ. 24/03/2011
HALF NOTE Tριβωνιανού 17,
116 36, Μετς
Τηλ. Club: 210-92.13.360

Περισσότερες συνεντεύξεις στο Neolaia Συνεντεύξεις! 😉

Συντάκτρια: Στέλλα Τζίβα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;