13ο Φεστιβάλ | Ντοκιμαντέρ για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.
Όπως θα ξέρετε συνεχίζετε για 13η φορά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα. Τα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται μέρα με την μέρα έχουν σκοπό να παρουσιάσουν τις εικόνες της κοινωνικής, ιστορικής και πολιτικής πραγματικότητας του νέου αιώνα, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Όπως θα ξέρετε συνεχίζετε για 13η  φορά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα. Τα ντοκιμαντέρ που προβάλλονται μέρα με την μέρα έχουν σκοπό να παρουσιάσουν τις εικόνες της κοινωνικής, ιστορικής και πολιτικής πραγματικότητας του νέου αιώνα, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Οργισμένος Δεκέμβρης, ονομάζεται το ντοκιμαντέρ που συνέλαβε και πραγματοποίησε η Χρύσα Τζαλέπη και ο Άκης Κερσανίδης για τα γεγονότα που ακολούθησαν κατα τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Η αλήθεια είναι πως το περίμενα. Η μακάβρια αλήθεια είναι πως το περίμενα καιρό. Και φέτος έσκασε σαν μολότοφ την κατάλληλη στιγμή. Τις πρώτες ημέρες μετά τη δολοφονία του δεκαεξάχρονου μαθητή, μια ομάδα ανθρώπων συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφάσισε να καταγράψει τα γεγονότα και την κοινωνική αντίδραση των ανθρώπων της πόλης. Μέσα από την κινηματογράφηση εικόνων, καθώς και από συνεντεύξεις που δόθηκαν μετά από τη δολοφονία του νεαρού μαθητή, οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ προσπαθούν να απαντήσουν στο ερώτημα «τι ήταν η εξέγερση του Δεκέμβρη;». Η ταινία έχει, βέβαια, συγκεκριμένη άποψη την οποία και στηρίζει, παραβλέποντας ίσως κάποιες πλευρές του ζητήματος, παρ’ όλα αυτά οι κινηματογραφιστές κάνουν πολύ καλή χρήση του υλικού (φωτογραφίες, συνεντεύξεις, βίντεο) και παρουσιάζουν ίσως ένα από τα πιο ολοκληρωμένα ντοκιμαντέρ που έχουν γυριστεί μέχρι στιγμής για τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008.

Επίσης ξεχωρίζουν ιδιαίτερα :

Το Άβατον της Ούρσουλα Δημητρίου που παρουσιάζει περισσότερο μια διδακτορική διατριβή -όπως ανέφερε και η ίδια η δημιουργός-, παρά ένα ντοκιμαντέρ. Στο κέντρο βρίσκεται η χρήση του δημοσίου χώρου στα Εξάρχεια. Το Άβατον είναι λίγο πολύ άνισο, με το πρώτο -αρκετά ενδιαφέρον- κομμάτι να αναφέρεται στις ενέργειες που καταβάλουν οι  κάτοικοι της περιοχής να εκδιώξουν τους εμπόρους ναρκωτικών από την γνωστή πλατεία των Εξαρχείων, ενώ το δεύτερο μέρος ασχολείται με την κατάληψη στο παρκάκι της Ναυαρίνου.

Ο χωρικός και ο κληρικός είναι μια ταινία που αφηγείται τη ζωή δύο ογδοντάχρονων Ιταλών. Ο ένας, αγρότης, ζει στο κτήμα του στην Τοσκάνη χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας ενώ ο πατήρ Ορέστε τα «βάζει» με την πορνεία. Μπορεί τα δύο θέματα να φαίνονται ασύνδετα μεταξύ τους, ωστόσο, το ντοκιμαντέρ της Έστερ Ποντέμσκι είναι μια τρυφερή και συγκινητική καταγραφή των καθημερινών αγώνων των δύο ανδρών.

Το Χαμένος στη Θρησκεία, ένας Γερμανός ντοκιμαντερίστας αναρωτιέται για την ύπαρξη (ή μη) του Θεού. Με πατέρα προτεστάντη, μητέρα εβραία, αδελφή που έχει ασπαστεί τον σαμανισμό, πεθερό μουσουλμάνο, πεθερά καθολική, ο Μαρκ Μπουρθ ξεκινά μια αναζήτηση θρησκείας για τα παιδιά του-ποικιλία όπως βλέπετε, είμαι σίγουρος πως αξίζει. Το Χαμένος στη Θρησκεία διαθέτει μοντέρνα κινηματογράφηση, αστεϊσμούς, ενώ αποτελεί μια νευρωτική προσέγγιση σε ζητήματα πίστης και στο μεγάλο ερώτημα που κατά καιρούς απασχολεί όλους τους ανθρώπους: Υπάρχει Θεός; Και αν ναι πόσοι θεοί υπάρχουν;

Ωστόσο για όσους ενδιαφέρονται πρέπει να ξέρουν ότι το 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ διαρκεί έως τις 20 Μαρτίου, και αποτελείται από πλήθος ντοκιμαντέρ, αφιερώματα, συνεντεύξεις και άλλα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;