Ιαπωνία | Μετρώντας τις πληγές από τη βιβλική καταστροφή

Φύση… Τη χρησιμοποιούμε, την καταστρέφουμε, βελτιώνουμε το βιοτικό μας επίπεδο εις βάρος της, αλλά ξεχνάμε κάτι σημαντικό. Κάθε δράση έχει μία ίση και αντίθετης κατεύθυνσης αντίδραση. Η φύση αντεπιτέθηκε. Στόχος η Ιαπωνία. Ο σεισμός 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το τσουνάμι που ακολούθησε και σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του είναι αρκετά στοιχεία για να χαρακτηρίσουμε την κατάσταση που ακολούθησε ως βιβλική καταστροφή.

Ο σημερινός σεισμός είναι ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με την ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε περίπου 100 χλμ από τη βορειοανατολική ακτή της νήσου Χονσού, στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε βάθος περίπου 10 χλμ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Ο σεισμός είχε μεγάλη χρονική διάρκεια και έγινε αντιληπτός μέχρι το Πεκίνο που βρίσκεται 2.500 χιλιόμετρα δυτικά.

Απολογισμός

Οι νεκροί από το σεισμό που έπληξε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας ανέρχονται στους 337, οι αγνοούμενοι τους 531, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 627. Εκτός των 88 ατόμων, ο θάνατος των οποίων επιβεβαιώθηκε σε διάφορες περιοχές του βορείου και του ανατολικού τμήματος της Ιαπωνίας, 200 ως 300 πτώματα βρέθηκαν σε ακτή της Σεντάι, στη βορειοανατολική νομαρχία Μιγιάγκι.  Επίσης, αγνοείται η τύχη αγνώστου αριθμού επιβατών ενός τρένου της γραμμής Σενσέκι, η οποία συνδέει τις πόλεις Σεντάι και Ισινομάκι, το οποίο βρισκόταν κοντά στο σταθμό του Νομπίρου, όταν την περιοχή σάρωσε ένα κύμα ύψους δέκα μέτρων. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Kyodo, ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να ξεπεράσει τους 1.000. Παράλληλα, πάνω από 1.800 σπίτια έχουν καταστράφει στην περιοχή της επαρχίας Φουκουσίμα μέχρι στιγμής, σύμφωνα με ανακοίνωση του το ιαπωνικού υπουργείου Αμυνας. Επιπλέον, ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε πετροχημικό εργοστάσιο κοντά στην πόλη Σεντάι. Οι εικόνες που μεταδόθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα δείχνουν το εργοστάσιο να έχει παραδωθεί στις φλόγες.

Ετοιμες για δράση οι διεθνείς ομάδες έρευνας

Τριάντα διεθνείς ομάδες έρευνας και διάσωσης είναι έτοιμες να προσφέρουν τη χρήσιμη βοήθειά τους στην Ιαπωνία μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα, όπως ανακοίνωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Εθνη στη Γενεύη.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις», δήλωσε κυρία η Ελίζαμπεθ Μπιρς του Γραφείου Συντονισμού της Ανθρωπιστικής Βοήθειας (OCHA) στη Γενεύη.

Οι ομάδες του ΟΗΕ που σχετίζονται με την εκτίμηση καταστροφών και το συντονισμό του έργου διάσωσης, αναπτύσσονται σε ολόκληρο τον κόσμο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για να εντοπίσουν επιζώντες και συνήθως περιλαμβάνουν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και ιατρικές ομάδες.

Παράλληλα, η Google δημιούργησε ένα πρόγραμμα αναζήτησης προσώπων και καταγραφής χρήσιμων πληροφοριών που σχετίζονται με την κατάσταση στην Ιαπωνία. Περισσότερα εδώ.

Συναγερμός στον Ειρηνικό

Συναγερμός κηρύχθηκε για όλο τον Ειρηνικό ωκεανό καθώς γιγαντιαία κύματα απειλούν σχεδόν ολόκληρη την έκτασή του. Ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι τα παλιρροϊκά κύματα, τα οποία φτάνουν και ξεπερνούν σε περιπτώσεις τα δέκα μέτρα, είναι ψηλότερα και από ορισμένα νησιά του Ειρηνικού. «Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, όπου οι αναπτυσσόμενες χώρες είναι περισσότερο ευάλωτες σε αυτού του είδους της καταστροφές. Το τσουνάμι είναι η μεγαλύτερη απειλή», τόνισε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας, κύριος Πολ Κόνιαλι. «Αυτήν την στιγμή, τα κύματα είναι υψηλότερα από κάποια νησιά και θα μπορούσαν να τα καλύψουν πλήρως», συμπλήρωσε.

Σε εγρήγορση βρίσκονται το Μεξικό και οι χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής που έχουν ακτές στον Ειρηνικό. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για τη Χαβάη, τις ακτές της Βόρειας Αμερικής από την Αλάσκα ως την Καλιφόρνια και για τις παράκτιες περιοχές που βρίσκονται στις πολιτείες της Ουάσινγκτον και του Όρεγκον. Στην ανατολική Κίνα, στην Ταϊβάν και στη Χαβάη οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις παραλίες. Το πρώτο κύμα τσουνάμι έφτασε στη Χαβάη στις 3 π.μ τοπική ώρα. Πιο συγκεκριμένα, η προειδοποίηση για τσουνάμι εξακολουθεί να ισχύει για τη Ρωσία, την Ταϊβάν, την Ινδονησία, την Παπούα Νέα Γουινέα, τα νησιά Φίτζι, τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ, την Κόστα Ρίκα, τη Νικαράγουα, τον Παναμά, την Ονδούρα, τη Χιλή, τον Ισημερινό, την Κολομβία και το Περού. Στην Αυστραλία, τη νήσο Γκουάμ και τη Νέα Ζηλανδία έχει πλέον αρθεί η προειδοποίηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;