Συνταγές Μαγειρικής | Χιονισμένη πουτίγκα μήλου

Ομολογώ πως σήμερα προβληματίστηκα πολύ σχετικά με το τι συνταγή να γράψω.. Διότι, υπό φυσιολογικές συνθήκες, το γεγονός που θα μας απασχολούσε τέτοιες μέρες θα ήταν η αρχή της σαρακοστής, και όλα όσα πάνε πακέτο μαζί της. Νηστίσιμοι μεζέδες , νόστιμα νηστίσιμα γλυκάκια κτλ. Έλα όμως που σήμερα το πρωί ανοίγω το παράθυρο, κοιτάω έξω και τι να δω; ΧΙΟΝΙ! Το ‘στρωσε επιτέλους και στην Αθήνα! Και είχε χρόνια να το στρώσει.. Και πείτε μου τώρα εσείς, μου πάει εμένα η καρδία μετά από ένα τέτοιο θέαμα να γράφω για νηστίσιμα; Έξω μυρίζει χριστούγεννα και εγώ θα μιλάω για σαρακοστιανά; Ούτε ο Θεός δε το θέλει αυτό… (λέμε τώρα… ικεσίες κάνω… μη νομίζετε ότι μου σάλεψε και ανοίγω συζητήσεις με τον Κύριο..)

Βέβαια από την άλλη, παίζει να είμαστε και η μοναδική χώρα που καλωσορίζει το χιόνι με τόσο περίεργο τρόπο. Τι εννοώ: από την προηγούμενη βδομάδα τα τσιράκια της ΕΜΥ έβγαιναν και έλεγαν για χιόνια σε όλη τη χώρα, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Χαρά εμείς και ξέφρενο ενθουσιασμό όταν ακούγαμε τα νέα. Έλα όμως που η χαρά αυτή παίζει να κράτησε και 5 λεπτά… Γιατί, με το που στρώσει λίγο χιονάκι στην Ελλάδα, επιτόπου όλα παραλύουν. Λες και πέρασε κανένα τσουνάμι και μαζεύουμε τώρα εμείς τα χαλάσματα. Και να πω ότι δεν το γνωρίζαμε και μας έπιασε απροετοίμαστους η κακοκαιρία… Αλλά τι να πεις.. Ελλάδα είναι αυτή, σε όλα της ξεχωρίζει!

Με το κρύο λοιπόν να αγγίζει στις καλύτερες περιπτώσεις τους 0 βαθμούς και σε συνδυασμό με το ασπρισμένο τοπίο που επικρατεί στην πλειονότητα της ηπειρωτικής μας χώρας, πάμε να φτιάξουμε μία καθαρόαιμη χειμωνιάτικη μηλόπιτα. Μία μηλόπιτα- πουτίγκα! Αν είστε αποκλεισμένοι από το χιόνι ψαχουλέψτε τα ντουλάπια σας να βρείτε τα ακόλουθα. Όσοι πάλι δεν είστε, τρέξτε γρήγορα να προμηθευτείτε τις πρώτες ύλες , προτού ξαναχτυπήσει ο χιονιάς και προστεθείτε κι εσείς στην πρώτη κατηγορία μαζί με τους αποκλεισμένους:

  • 5 μεγάλα μήλα καθαρισμένα σε φέτες (τώρα ανάλογα με την ομάδα που υποστηρίζετε, χρησιμοποιήστε το αντίστοιχο χρώμα μήλου. Το αποτέλεσμα το ίδιο θα είναι.. )
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 4 κουταλιές σούπας κονιάκ (τα μέλη της ομάδας αποκλεισμένων, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το υπόλοιπο μπουκάλι για να ζεσταθούν και να παρηγορηθούν ταυτοχρόνως.. συναρπαστικό προϊόν το κονιάκ!) Για το μείγμα κείκ:
  • ½ κούπα βούτυρο
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κούπα γάλα
  • 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει
  • 2 βανίλιες Για την επικάλυψη:
  • 6 κουταλιές καστανή ζάχαρη
  • 1 κούπα βραστό νερό
  • Άχνη για πασπάλισμα

Διαδικασία

1. Βουτυρώστε καλά ένα πυρέξ και απλώστε τα μήλα. Ραντίστε τα με το κονιάκ, το χυμό λεμονιού και μπόλικη κανελίτσα σε σκόνη.

2. Χτυπήστε στο μίξερ τη ζάχαρη με το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά του κέικ, και συνεχίστε ακάθεκτα το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα ενιαίο μείγμα.

3. Αδειάστε το μείγμα πάνω από τα μήλα στο πυρέξ. Πασπαλίστε με την καστανή ζάχαρη και περιχύστε με το βραστό νερό. Ψήστε στους 180 για 30 με 35 λεπτά.

4. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αφού το βγάλετε από το φούρνο, αφήστε το να κρυώσει ελαφρά και πασπαλίστε με την άχνη, μέχρι η μηλόπιτά σας να θυμίζει χωρίο αποκλεισμένο από τα χιόνια στην ορεινή Κρήτη. Μόνο όταν το πετύχετε αυτό, η μηλόπιτά σας είναι έτοιμη!

Και μέχρι να λιώσουν τα χιόνια και να ξαναμπούμε στους κανονικούς μας ρυθμούς, που από ότι βλέπω δε θα αργήσει και πολύ να συμβεί, παίξτε το λίγο τρέλα και ζήστε σε καθαρά χειμωνιάτικους ρυθμούς. Η Άνοιξη αργεί ακόμη… Καλή σας απόλαυση!

Συντάκτης | Κωνσταντίνα Γαλάνη

Περισσότερες συνταγές, στο Neolaia ΟινοΜαγειρέματα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Απρ. 2024
Μπά
14'
0 - 0
Ρεά
01 Μαϊ. 2024
Μπο
22:00
-
Παρ
30 Απρ. 2024
ΜΑΚ
ΤΕΛ
85 - 83
ΠΑΟ
30 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
0'
37 - 29
BARC

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;