Πρόσωπα | Alexander McQueen

Alexander McQueen

Σήμερα είναι μιά μέρα πένθους για τον κόσμο της μόδας, καθώς ο ευρηματικός σχεδιαστής Alexander McQueen κλείνει ένα χρόνο από τη μέρα θανάτου του.. Ιδού λοιπόν ένα mini αφιέρωμα προς τιμήν του Lee McQueen, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι και συγγενείς του.

Ο Alexander McQueen, γεννημένος στις 17/3/1969, έχει κερδίσει το βραβείο British Designer Of  The Year 4 φορές (1996, 1997, 2001 και 2003), όπως επίσης και το International Designer Of  The Year το 2003.  Το 1994 μπήκε στο πανεπιστήμιο Central Saint Martins College Of Art And Design, απ’όπου και αποφοίτησε με πτυχίο fashion design και μάλιστα η συλλογή που είχε δημιουργήσει ως τελειόφοιτος αγοράστηκε εξ ολοκλήρου από την fashion stylist Isabella Blow, μία γυναίκα που θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στη ζωή και την καριέρα του McQueen.

Alexander McQueen a/w 2004
Alexander McQueen a/w 2009
Alexander McQueen s/s 2005

Ο “χούλιγκαν της αγγλικής μόδας“, όπως επάξια έχει χαρακτηριστεί, έχει διοργανώσει πολύ ευρηματικά fashion shows, όπως εκείνο της άνοιξης του 2005 με το ανθρώπινο σκάκι, shows που έχουν προκαλέσει πολλά σχόλια, είτε θετικά είτε αρνητικά. Στα shows του επικρατούσε το στοιχείο του δράματος και της “υπερβολής”, ενώ πολύ συχνά χρησιμοποιούσε την τεχνολογία προκειμένου να αποδώσει το ύφος που ήθελε, αλλά και για να σοκάρει το κοινό.

[youtube M5gY5DXrb48]

Ρομπότ βάφουν το φόρεμα του μοντέλου, show του McQueen το 1999 (!)

Επίσης στον Alexander οφείλουμε όλοι εμείς σήμερα την αναγέννηση των  χαμηλοκάβαλων παντελονιών, τα λεγόμενα bumsters trousers 😉 Κάτι άλλο για το οποίο είναι γνωστός ο McQueen είναι οι νεκροκεφαλές στα σχέδια του: στα φουλάρια, στα τσαντάκια (clutches) κ.λ.π..

Ο σχεδιαστής ήταν γνωστός για τη φαντασία που διέκρινε τόσο τα shows του, όσο και τις collections του: οι περισσότερες συλλογές του είχαν εξωτικό χαρακτήρα, μακριά από αυτόν τον κόσμο.

Alexander McQueen a/w 2003

Έχει δουλέψει για τον οίκο Givenchy (1996-2001), έχει συνεργαστεί με την Puma για τη δημιουργία μιας ειδικής έκδοσης αθλητικών ειδών το 2005, ενώ την επόμενη χρονιά δημιούργησε και το brand McQ, μία συλλογή με πιο casual ρούχα και σε χαμηλότερη τιμή. Επίσης ο McQueen ήταν ο πρώτος σχεδιαστής μόδας που συνεργάστηκε με την εταιρία καλλυντικών Mac (2007) , για τη δημιουργία μιας συλλογής που θα αντικατόπτριζε το ύφος της collection του για τη σεζόν Autumn/Winter.

Alexander McQueen

Ο Alexander είχε παραδεχτεί ανοιχτά το γεγονός πως είναι ομοφυλόφιλος, αλλά δεν τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας γι’αυτόν το λόγο: αυτό έγινε όταν η Isabella Blow αυτοκτόνησε το Μάη του 2007 , και διέρρευσαν (αναληθείς κατα τον σχεδιαστή) φήμες πως εκείνη την περίοδο ο Lee και η Isabella δεν τα πήγαιναν και τόσο καλά.

Και φτάνουμε τώρα στις τελευταίες μέρες του σχεδιαστή. Ο τελευταίος, πετυχημένος scuba diver, είχε χρησιμοποιήσει αυτό το παθος του σαν έμπνευση για τη συλλογή Spring/Summer 2010, με θέμα τη ζωή κάτω από τη θάλασσα και τη θεωρία του Δαρβίνου για την εξέλιξη των ειδών. Η συλλογή αυτή ποτέ δεν ολοκληρώθηκε, μόνο 16 κομμάτια παρουσιάστηκαν στο fashion week του Παρισιού το 2010 και οι fashion editors επέλεξαν τα τελικά σχέδια. Η συλλογή αυτή, που περιελάμβανε τα περίφημα Armadillo shoes που τόσο πολύ συζητήθηκαν εκείνο το καλοκαίρι, φανέρωνε καθαρά την εμμονή του McQueen με κάθε τι μεταφυσικό, και είχε έντονο το μεσαιωνικό στοιχείο.

Alexander McQueen s/s 2010 (Armadillo shoes)
Alexander McQueen s/s 2010

9 μέρες μετά το θάνατο της πολυαγαπημένης του μητέρας, βρέθηκε στο σπίτι του κρεμασμένος έχοντας αφήσει το εξής σημείωμα: “Προσέχετε τα σκυλιά μου, συγγνώμη, σας αγαπώ.Lee”.

Ένα έχω να πω εγώ.. Long live McQueen!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;