Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων | TEI Λάρισας

Σκοπός του Προγράμματος Σπουδών είναι να εκπαιδεύσει στελέχη ικανά σε θέματα επεξεργασίας, ανάλυσης, ποιοτικού ελέγχου και μηχανικής τυποποίησης, συσκευασίας, αποθήκευσης, μεταφοράς και διακίνησης, προδιαγραφών και νομοθεσίας τροφίμων, μελέτης και σχεδιασμού βιοτεχνιών και βιομηχανιών τροφίμων καθώς και εργαστηρίων ποιοτικού ελέγχου τροφίμων.

Προπτυχιακές Σπουδές

1ο Εξάμηνο
Μαθηματικά, Γενική Χημεία, Φυσική, Βιολογία, Η/Υ, Εισαγωγή στην Επιστήμη & Τεχνολογία Τροφίμων

2ο Εξάμηνο
Ποσοτική Χημεία, Οργανική Χημεία, Εφαρμοσμένα Μαθηματικά και Στατιστική, Γενική Μικροβιολογία, Μηχανική Τροφίμων Ι, Γενικές Αρχές Οικονομικής Επιστήμης, Τεχνικά Αγγλικά

3ο Εξάμηνο
Χημεία Τροφίμων, Μηχανική Τροφίμων ΙΙ, Βιοχημεία Τροφίμων, Ανάλυση Τροφίμων Ι, Μικροβιολογία Τροφίμων Ι, Φυσικοχημεία Τροφίμων

4ο Εξάμηνο
Ανάλυση Τροφίμων ΙΙ, Επεξεργασία Τροφίμων Ι, Βιοτεχνολογία Τροφίμων, Μικροβιολογία Τροφίμων ΙΙ, Αμπελουργία και προϊόντα αμπέλου, Οργάνωση και Διοίκηση, Μάθημα από Ομάδα Ι

5ο Εξάμηνο
Επεξεργασία Τροφίμων ΙΙ, Βιομηχανική Μικροβιολογία, Συσκευασία Τροφίμων και Ποτών, Διασφάλιση Ποιότητας, Μάθημα από Ομάδα Ι, Οργανοληπτικός Έλεγχος Τροφίμων και Ποτών, Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων

6ο Εξάμηνο
Marketing Τροφίμων και Ποτών, Διατροφή, Νομοθεσία Τροφίμων, Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Οίνου, Μάθημα από Ομάδα Ι, Μάθημα από Ομάδα ΙΙ

7ο Εξάμηνο
Ανάπτυξη Νέων Προϊόντων, Μάθημα από Ομάδα Ι, Μάθημα από Ομάδα ΙΙ, Μάθημα από Ομάδα ΙΙ, Πτυχιακή Εργασία (ισοδύναμο 2 μαθημάτων)

8ο Εξάμηνο
Πρακτική Άσκηση σε Βιομηχανία ή Εργαστήριο ή Ερευνητικό Ίδρυμα (Καρδίτσα, άλλη πόλη ή στο εξωτερικό)

Μαθήματα Επιλογής

ΟΜΑΔΑ Ι (Θεωρητικά Μαθήματα Εμβάθυνσης):
Μετασυλλεκτική Φυσιολογία, Αξιοποίηση Υποπροϊόντων Βιομηχανιών Τροφίμων, Υγιεινή και Ασφάλεια Εργοστασίων Τροφίμων, Δειγματοληψία Τροφίμων-Στατιστικές Μέθοδοι Ανάλυσης, Πρόσθετες Ύλες, Γλυκαντικές Ύλες, Τοξικολογία Τροφίμων, Αξιολόγηση Επικινδυνότητας και Διαχείριση Κρίσεων στη Βιομηχανία Τροφίμων, Μελέτη και Ανάπτυξη Διεργασιών Τροφίμων, Οικονομική και Επιχειρηματική Ψυχολογία, Ειδικά Θέματα Τεχνολογίας Τροφίμων

Ομάδα ΙΙ (Μαθήματα Τεχνολογιών):
Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Αποσταγμάτων, Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Φρούτων και Λαχανικών, Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Σιτηρών και Αρτοσκευασμάτων, Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Λιπών και Ελαίων, Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Κρέατος και Προϊόντων Κρέατος, Τεχνολογία και Ποιοτικός Έλεγχος Αλιευμάτων

Επαγγελματικά Δικαιώματα – Προοπτικές Απασχόλησης

Οι πτυχιούχοι με βάση τις εξειδικευμένες επιστημονικές και τεχνικές γνώσεις τους, ασχολούνται είτε αυτοδύναμα είτε σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες με την μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της τεχνολογίας πάνω σε σύγχρονους και ειδικούς τομείς της Επιστήμης Τροφίμων και με τη διαδικασία της επεξεργασίας, συντήρησης και ποιοτικού ελέγχου των τροφίμων, και της αξιοποίησης των υποπροϊόντων των βιομηχανιών τροφίμων. Έχουν δικαίωμα να εργαστούν ως στελέχη στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ή ως αυτοαπασχολούμενοι στις εξής δραστηριότητες:

  • Παραγωγή και ποιοτικό έλεγχο στις βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων καθώς και στις υπηρεσίες ελέγχου και διακίνησης των τροφίμων.
  • Εμπορία και διακίνηση εξοπλισμού βιομηχανιών και βιοτεχνιών τροφίμων και πρόσθετων υλών.
  • Ίδρυση και λειτουργία εργαστηρίων ανάλυσης και ελέγχου τροφίμων, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις των αρμόδιων Υπουργείων που έχουν την ευθύνη ελέγχου των εργαστηρίων αυτών.
  • Εκπόνηση ή συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών οικονομοτεχνικής σκοπιμότητας για την ίδρυση ή επέκταση βιομηχανιών τροφίμων.
  • Συμμετοχή στην εκπόνηση μελετών και στην επίβλεψη για την κατασκευή ή επέκταση βιομηχανιών τροφίμων.
  • Άσκηση κάθε άλλης δραστηριότητας σε επαγγελματικά αντικείμενα που θα προκύπτουν από την εξέλιξη της Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.
  • Άσκηση καθηκόντων εμπειρογνώμονα σε αγορανομικά δικαστήρια ή άλλα δικαστήρια και σε υπηρεσίες ελέγχου τροφίμων για την πιστοποίηση της ποιότητας και καταλληλότητας των τροφίμων.

Mπορούν να εξελίσσονται σε όλο το φάσμα της ιεραρχίας σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες τροφίμων και υπηρεσίες τροφίμων και να καλύπτουν τις θέσεις υπευθύνων στελεχών στις επιχειρήσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία που ισχύει κάθε φορά για την λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών.

Επίσης απασχολούνται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σύμφωνα με την κάθε φορά ισχύουσα νομοθεσία καθώς και σε δημόσιους φορείς, όπως ο Ε.Φ.Ε.Τ., νοσοκομεία, ερευνητικά κέντρα, και ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέματα της ειδικότητάς τους.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του τμήματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
27 Απρ. 2024
Αστ
FT
1 - 1
ΟΦΗ
27 Απρ. 2024
Βόλ
FT
1 - 0
Παν
27 Απρ. 2024
ΠΤΡ
ΤΕΛ
66 - 104
ΛΑΥ
27 Απρ. 2024
ΠΑΟΚ
ΤΕΛ
77 - 62
ΜΑΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;