Εργαστήρι Πληροφορικής με Linux σε Δημοτικό σχολείο!

Ο Γιώργος είναι ένα από τα νεότερα μέλη της ομάδας, άνθρωπος χαμηλών τόνων, μα με όρεξη και διάθεση για προσφορά.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, παρουσιάζουμε ένα project που ασχολήθηκε και αφορούσε τη δημιουργία ενός πλήρους σχολικού εργαστηρίου πληροφορικής σε Δημοτικό σχολείο, με μηχανήματα που τρέχουν Linux.

Θα σας παρακαλεσω να προσέξετε πολύ τι γράφει. Τα pc ήταν χαμηλών προδιαγραφών και από αυτά που πολύ εύκολα τα πετάμε, αφου άλλωστε είναι παροπλισμένα χρόνια.

Είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε όλοι. Διάθεση και καλή ενέργεια θέλει μονάχα!

Αφήνω τον ίδιο, να τα εξιστορήσει:

“Όταν «Χρυσάφι» κοστίζουν οι ηλεκτρονικές ιστοσελίδες δημόσιων οργανισμών, οι άδειες λειτουργικών, οι αναβαθμίσεις hardware και pc σε πανάκριβα iMac (as seen on TV – ringing any bells;)
και windows machines, των εφαρμογών (αντιικών κτλ), κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν με τη βοήθεια της κοινότητας του ανοιχτού λογισμικού να δημιουργήσουν από στάχτες που έλεγε και σε μυθιστόρημά του ο Ούγγρος Σάντορ Μάραϊ.

Θα σας παραθέσω ανώνυμα μια προσωπική μου δουλειά που με συνεργασία κάποιων συναδέλφων και εταιριών με δωρεές τελειώσαμε μόλις σήμερα (13/1/11).

Θα ήθελα να δω και άλλες τέτοιες δουλειές στο μέλλον – σίγουρα δεν είμαι ο πρώτος που έκανε κάτι τέτοιο, αλλά ούτε και ο τελευταίος:

Έργο: Κατασκευή εργαστηρίου πληροφορικής σε δημόσιο δημοτικό σχολείο της γειτονιάς μου.
Συνολικό κόστος έργου: κάτι τυρόπιτες και καφέδες.
Χρόνος περάτωσης του έργου: 5 ημέρες στο σύνολο.

Το έργο ήταν αρκετά απλό από τη στιγμή που μπήκε η καλωδίωση σε μια αίθουσα του σχολείου. Για λειτουργικό προτιμήθηκε το sxolinux
(Πληροφορίες εδώ www.sxolinux.gr).

Αμφιταλαντευόμουν μεταξύ άλλων όπως του skolelinux, αλλά προτιμήθηκε η sxolinux για να αναδείξω τα Ελληνικά προϊόντα και όχι τα γερμανικά! Το σχοlinux λοιπόν είναι βασισμένο σε
διανομή ubuntu ειδικά για παιδιά δημοτικού (υπάρχουν και άλλες εκδόσεις για άλλες βαθμίδες εκπαίδευσης) που ο φίλος μας ο Δημήτρης Καλαμάρας έχει επιμεληθεί με πολύ μεράκι.

Πάνω σε αυτά εγκαταστήσαμε τα αποθετήρια του πιστοποιημένου εκπαιδευτικού λογισμικού για τη Α’βάθμια εκπαίδευση (δείτε εδώ: http://ts.sch.gr/repo-pages/about-ts-repo ).

Εκεί θα βρείτε λογισμικό (στα ελληνικά πάντα) για νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο και Τεε.
Οι έχτρα εφαρμογές αυτές λόγω όγκου (μόνο για το δημοτικό ήταν 2,2GB!)και μειωμένης ταχύτητας πρόσβασης στο διαδίκτυο, περάστηκαν με το keryx απλά, νοικοκυρεμένα και αυτοματοποιημένα (δείτε εδώ).

Η εγκατάσταση αποθετηρίων θα βοηθήσει σε μελλοντική αναβάθμιση των εφαρμογών.
Η εγκατάσταση δικτυακού πολυμηχανήματος έγινε σε δευτερόλεπτα και πλέον όλα τα μηχανήματα μπορούν να εκτυπώσουν και να σαρώσουν έγραφα το αναφέρω γιατί με εξέπληξε η ευκολία εγκατάστασής του σε χρόνο μηδέν!

Το τελικό αποτέλεσμα; Παλιά μηχανήματα που προοριζόταν για σκουπίδια, χωρίς αναβάθμιση (να σημειωθεί ότι λειτουργούν όλα με 256ΜΒ μνήμης & celeron 1,8GHz και πάνω και μάλιστα πετάνε – δε χρησιμοποιούνται άλλωστε για υπολογισμό του pi και για επίλυση εξισώσεων Fourier) έκαναν ένα τέλειο εργαστήρι πληροφορικής το οποίο δάσκαλοι και μαθητές ακόμα και Α’ δημοτικού μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς ιδιαίτερη καθοδήγηση και να μάθουν από αυτό!

Και το καλύτερο; Όλα δωρεάν…. free as in free beers

Τώρα το μόνο που μένει είναι να πάει στο σχολείο και ένας δάσκαλος πληροφορικής που από το Σεπτέμβρη περιμένουν τα παιδιά.

Πηγή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;