Καταγγελία ΑΣΟΕΕ | Η τοποθέτηση του Αντιπρύτανη

Το neolaia.gr, επικοινώνησε με τους κ.κ. Αντιπρύτανη και Πρύτανη, για την υπόθεση της καταγγελίας από μέλης της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ. Ο κύριος Αντιπρυτανης Κατσουλάκος, μας έστειλε την επιστολή, που είχε στείλει ο ίδιος στα μέλη της ΔΕΠ και της συγκλήτου και είναι η ακόλουθη:

Προς Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2010
Τα Μέλη ΔΕΠ του ΟΠΑ
Τα Μέλη της Συγκλήτου

Αγαπητοί συνάδελφοι και μέλη της Συγκλήτου,

Τους τελευταίους μήνες, στο Πανεπιστήμιό μας, όλοι μας έχουμε γίνει μάρτυρες ενός απίστευτου φαινομένου, το οποίο μόνο ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Μια συγκεκριμένη «φοιτητική» παράταξη, η ΠΑΣΠ, έχοντας αυτοανακηρυχτεί προστάτης της διαφάνειας και του δημόσιου συμφέροντος στο Πανεπιστήμιο και ενεργώντας ταυτόχρονα ως αστυνόμος, ανακριτής, εισαγγελέας και δικαστής, έχει εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου συκοφαντική εκστρατεία κατά συγκεκριμένων μελών ΔΕΠ και των Πρυτανικών Αρχών.

Οι αβάσιμες καταγγελίες, οι αοριστολογίες, οι ψευδολογίες, οι συκοφαντίες, η λασπολογία, οι ύβρεις, ο τραμπουκισμός και ο λαϊκισμός κατά της Διοίκησης του Πανεπιστημίου και εμένα προσωπικά, αποτελούν πλέον μόνιμα φαινόμενα στο Πανεπιστήμιό μας. Επιπλέον, γινόμαστε σχεδόν καθημερινά μάρτυρες διαφόρων βίαιων περιστατικών, όπως η παρεμπόδιση ή η διάλυση της Συγκλήτου και των Γενικών Συνελεύσεων, η παρεμπόδιση έναρξης της διδασκαλίας των μαθημάτων μας, η βίαιη είσοδος και παραμονή σε γραφεία καθηγητών, οι άκρως ενοχλητικές παρενοχλήσεις τηλεφωνικά ή στους διαδρόμους του Πανεπιστημίου. Η μετατροπή του Πανεπιστημίου σε σκουπιδότοπο λόγω των αφισών, των κακόγουστων και ασχέτου περιεχομένου με τα πανεπιστημιακά ταμπλό, των χυδαίων φυλλαδίων που μοιράζονται καθημερινά σε εμάς και στους φοιτητές μας, κατασπαταλώντας χιλιάδες φύλλα χαρτιού (και μάλιστα από την παράταξη που αυτοχαρακτηρίζεται ως η παράταξη με την οικολογική συνείδηση) δίδει σε αυτό εικόνα αναρχίας, μιζέριας και λύπησης. Όπως θα διαπιστώσετε και από την επιστολή τριτοετή φοιτητή μας (που παραθέτω παρακάτω), ο οποίος ήταν παρών την τελευταία βδομάδα σε μια ακόμη εκδήλωση τραμπουκισμού εκ μέρους μελών της ΠΑΣΠ κατά την διάρκεια διάλεξης μου, τις παραπάνω απόψεις συμμερίζονται και οι «μη-ενταγμένοι» φοιτητές μας.

Είναι εξαιρετικά θλιβερό, ότι η συγκεκριμένη «φοιτητική» παράταξη έχει αποφασίσει τα τελευταία χρόνια να χρησιμοποιεί αυτές τις μεθόδους, οι οποίες έχουν ήδη καταγγελθεί επανηλλειμένα από τον Σύλλογο των Μελών ΔΕΠ του ΟΠΑ, για να εξασφαλίσει τις ψήφους, που θεωρεί ότι της δίνουν το «δικαίωμα», όπως η ίδια διακηρύττει, να «διοικεί το Πανεπιστήμιο», αλλά και για να προσπορίζεται ένα σημαντικό αριθμό άλλων ωφελημάτων.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η συγκεκριμένη «φοιτητική» παράταξη στράφηκε πρόσφατα κατά της δήθεν παράνομης πρόσφατης συμμετοχής μου σε Δ.Σ. Δημόσιων Οργανισμών ως ανεξάρτητο μη-εκτελεστικό μέλος, και ζήτησε από τον Πρύτανη και την Υπουργό Παιδείας να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη εναντίον μου, για «απαγορευμένη εξωπανεπιστημιακή επαγγελματική απασχόληση». Αν και ο ίδιος ο Πρύτανης έχει ήδη απαντήσει στην συγκεκριμένη παράταξη και έχει ενημερώσει την υπουργό σχετικά με το ότι «οι Πρυτανικές Aρχές του Ιδρύματός μας ασκούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με το Σύνταγμα και το νόμο», θα ήθελα προσωπικά να σας καταθέσω και τα ακόλουθα:

Σχετικά με την συμμετοχή μου στα ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ και της Κτηματολόγιο ΑΕ, συμμετοχή η οποία μου ζητήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο για να στηρίξω με τις γνώσεις και την εμπειρία μου το έργο της κυβέρνησης σε δύο πολύ κρίσιμους δημόσιους φορείς για την οικονομία και την χώρα μας. Οι δραστηριότητες μου αυτές ταυτίζονται με το επιστημονικό μου έργο και τα γνωστικά αντικείμενα, που καλούμαι να καλλιεργήσω ως μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου μας, στις περιοχές των οικονομικών των επιχειρήσεων και οργανισμών, του ανταγωνισμού και της ρύθμισης αγορών, καθώς ως μέλος του ΔΣ στη Κτηματολόγιο ΑΕ είχα την αρμοδιότητα σε θέματα οικονομικά, οι δε παραστάσεις μου στο ΔΣ της ΔΕΗ συνάδουν απολύτως με την επιστημονική μου ειδίκευση σε θέματα που αφορούν στα οικονομικά υπό ρύθμιση αγορών (όπως οι ενεργειακές αγορές της χώρας μας).

Ως προς το νομικό καθεστώς απασχόλησης των μελών των Πρυτανικών αρχών των Πανεπιστημίων σας αναφέρω, πως οι σχετικές διατάξεις του νόμου έχουν τύχει εφαρμογής από τα αρμόδια καθ’ ύλην όργανα από το 2008 (Πειθαρχικό Συμβούλιο Μελών ΔΕΠ, αποτελούμενο από τους Προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας, με προεδρεύοντα τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας), τα οποία έχουν κρίνει με απόφασή τους, η οποία νομολογιακά αποτελεί δεδικασμένο, ότι απαγορευόμενη εξωπανεπιστημιακή επαγγελματική απασχόληση συνιστά μόνον εκείνη η δραστηριότητα, η οποία δεν συνδέεται με το επιστημονικό έργο και την επιστημονική εξειδίκευση του μέλους ΔΕΠ (Πρύτανη ή Αντιπρύτανη). Την θέση αυτή θεμελιώνει και υποστηρίζει πρόσφατη

Γνωμοδότηση Καθηγητή του Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Αν και εξ αρχής δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα νομιμότητας της συμμετοχής μου στα ανωτέρω ΔΣ, για τελείως προσωπικούς λόγους και πριν την επιστολή της ΠΑΣΠ προς τον Πρύτανη, που αναφέρεται στο συγκεκριμένο θέμα και ανεξαρτήτως με αυτήν: (α) Παραιτήθηκα από το ΔΣ της Κτηματολόγιο ΑΕ με επιστολή μου στον αρμόδιο Αν. Υπουργό και (β) Συμμετέχω στο ΔΣ της ΔΕΗ ΑΕ χωρίς καμία αμοιβή, η δε κατά νόμο οριζόμενη αποζημίωση παραστάσεων αποδίδεται στο φιλανθρωπικό ίδρυμα ΕΛΕΠΑΠ μετά από προσωπικό μου αίτημα.

Αν κάποιος έχει οποιαδήποτε αμφιβολία για την σκοπιμότητα των ενεργειών της ΠΑΣΠ εναντίον μου, θα πρέπει να αναλογιστεί την απολύτως μεροληπτική στάση της εν λόγω παράταξης. Οι επιθέσεις της στρέφονται κατά συγκεκριμένων μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας και όχι όλων όσων θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι έχουν «υποπέσει στα ίδια παραπτώματα» («παραπτώματα», βέβαια, σύμφωνα με την άποψη της ΠΑΣΠ, όχι την δική μου), προφανώς, γιατί αυτό που έχει σημασία για την συγκεκριμένη παράταξη είναι, ότι κάποιοι «δεν τους κάνουν τα χατίρια» και εναντιώνονται στις συκοφαντικές εκστρατείες τους κατά συναδέλφων και στα συχνά απαράδεκτα αιτήματα τους, που μόνο να υποβαθμίζουν μπορούν το επίπεδο σπουδών στο Πανεπιστήμιο μας.

Με αφορμή πρόσφατες καταγγελίες προς τον ΕΛΚΕ από την ίδια παράταξη ότι μπορεί να γίνεται καταχρηστική εκμετάλλευση πόρων του Πανεπιστημίου από τις Πρυτανικές Αρχές για ταξίδια, κινητά τηλέφωνα και άλλες δραστηριότητες, πρέπει να σας αναφέρω τα εξής:

Για την άσκηση των καθηκόντων των Αντιπρυτάνεων, το Πανεπιστήμιο καταβάλει ένα ειδικό επίδομα που ενσωματώνεται στον μισθό και επίσης καλύπτει το κόστος της χρήσης κινητού τηλεφώνου και δυνητικά τα έξοδα παράστασης σε εκδηλώσεις στις οποίες πρέπει να συμμετέχουν οι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου. Στην περίπτωσή μου το συνολικό προσωπικό οικονομικό όφελος αυτών των παροχών, συμπεριλαμβανομένου και του ειδικού επιδόματος, εκτιμώ ότι ανέρχεται κατά μέσο όρο στο ποσό περίπου των 465 Ευρώ τον μήνα. Για το υπέρογκο αυτό ποσό (!) προσφέρω τις υπηρεσίες μου ως Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, οι οποίες απορροφούν κατά μέσο όρο πολύ σημαντικό μέρος του χρόνου μου σε μηνιαία βάση. Προφανώς το κόστος χρήσης των κινητών τηλεφώνων θα μπορούσε να είναι ακόμη μικρότερο αν δεν ήταν απαραίτητο κατά την διάρκεια παραμονής μου στο εξωτερικό, για ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς αλλά και προσωπικούς λόγους, να πρέπει να ασχολούμαι και με τα διοικητικά μου καθήκοντα ως Αντιπρύτανης Ακαδημαικών Υποθέσεων και Προσωπικού.
Σχετικά δε με δαπάνες για ταξίδια:

Εκτός από τα ταξίδια που έχω κάνει για να παρευρίσκομαι σε ορισμένες από τις Συνόδους Πρυτάνεων και ελάχιστα (1 ή 2) ταξίδια, τα οποία αφορούσαν συνεργασίες με Πανεπιστήμια του εξωτερικού, όλα τα άλλα ταξίδια μου, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Αντιπρύτανης, έχουν χρηματοδοτηθεί και χρηματοδοτούνται από προσωπικά ερευνητικά μου έργα.
Όχι μόνο δεν έχει υπάρξει καμία κατάχρηση πόρων του Πανεπιστημίου για προσωπικό οικονομικό όφελος. Αντίθετα, η ανάληψη των καθηκόντων του Αντιπρύτανη γενικά επιφέρει πολύ σημαντική οικονομική ζημιά. Έτσι::

Καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μου στην Αντιπρυτανεία, συνεχίζω να προσφέρω στο Τμήμα μου το προπτυχιακό μάθημα κορμού στη Βιομηχανική Οργάνωση, αν και δεν έχω τυπική υποχρέωση να το κάνω, χωρίς βέβαια καμία επιπλέον αμοιβή. Με δεδομένο αυτό και για να μπορώ να ανταποκριθώ στις υποχρεώσεις μου ως Αντιπρύτανης, έπρεπε να μειώσω την διδασκαλία μου σε Μεταπτυχιακά Προγράμματα, διδασκαλία για την οποία θα αμοιβόμουν. Αυτό συνεπάγεται μείωση των συνολικών μου απολαβών από το Πανεπιστήμιο κατά την διάρκεια της θητείας μου. Η μείωση αυτή είναι ιδαίτερα σημαντική αν λάβει κάποιος υπόψη και την ανάγκη περικοπής σε ερευνητικά έργα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Αντιπρύτανης. Βεβαίως, όλων αυτών ήμουν γνώστης, όταν αποφάσισα να αναλάβω την θέση αυτή.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ειλικρινά λυπάμαι που αναγκάσθηκα να σας κουράσω με την μακροσκελή αυτή επιστολή μου. Δεν θα ήθελα όμως να κλείσω με πικρία και απογοήτευση, αλλά με μια νότα ελπίδας και αισιοδοξίας πως όλοι μαζί αποφασισμένοι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις πολύ δύσκολες συνθήκες για το Πανεπιστήμιο και την χώρα μας, που μου δίνει το δικαίωμα να έχω η παρακάτω επιστολή που εγώ έλαβα την 1η Δεκεμβρίου 2010 από τριτοετή φοιτητή του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης, μετά από μία από τις πολλές περιπτώσεις, που μέλη της ΠΑΣΠ παρεμπόδισαν την ομαλή έναρξη του μαθήματος μου, εξαπολύοντας ύβρεις και χυδαιότητες στο πρόσωπό μου, αρνούμενοι για μεγάλο χρονικό διάστημα να αποχωρήσουν από την αίθουσα διδασκαλίας.

Κύριε Κατσουλάκο,

ονομάζομαι ……….. και είμαι τριτοετής φοιτητής του τμήματος οικονομικής επιστήμης. Σκοπός του mail είναι για να διαμαρτυρηθώ για τα σημερινά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο μάθημα της Βιομηχανικής οργάνωσης. Δεν θα ασχοληθώ με τα ανούσια πράγματα που φώναζε η συγκεκριμένη παράταξη ξεχνώντας ότι βρίσκεται σε αμφιθέατρο και όχι σε υπαίθρια αγορά. Να ξεκαθαρίσω ότι δεν τάσσομαι υπέρ καμίας κομματικής παράταξης και εκφράζομαι ατομικά και ανεξάρτητα.

Είναι γεγονός ότι οι τραμπουκισμοί που λαμβάνουν καθημερινά χώρα σε φοιτητές από τα συγκεκριμένα άτομα έχουν πάρει τρομακτικές διαστάσεις. Είναι ευνόητο ότι από την στιγμή που δεν σέβονται καθηγητές και το έδειξαν σήμερα, στους φοιτητές συμπεριφέρονται πολλές φορές χειρότερα. Ασκούν πιέσεις, τραμπουκισμός και απειλές ώστε να επιβάλλουν την γνώμη τους και τα θέλω τους. Πλέον νιώθω σαν φοιτητής ότι δεν μπορώ να κάνω κάτι για την κατάσταση μιας και έχω πέσει θύμα των τραμπουκισμών τους και των απειλών τους. Το φαινόμενο πρέπει να αντιμετωπιστεί και θα βρείτε συμμάχους μεγάλο μέρος των φοιτητών. Ελπίζω αυτή η ειρωνεία και αναίδεια να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με εμάς.

Με εκτίμηση
……………..

Με εκτίμηση και συναδελφικούς χαιρετισμούς

Γιάννης Κατσουλάκος

(Τέλος Επιστολής)

Σε επικοινωνία που είχαμε με το κύριο Πρύτανη Πραστάκο, μας απάντησε πως συντάσσεται απόλυτα με την άποψη του κύριου Αντιπρύτανη, και πως μόλις επιστρέψει από την Αμερική, όπου συμμετέχει στη συνάντηση που οργάνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στις ΗΠΑ, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση, μεταξύ Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων με την Ακαδημαϊκή Συμβουλευτική Επιτροπή των ΗΠΑ, η οποία αποτελείται από Ελληνοαμερικανούς Πρυτάνεις Αμερικανικών Πανεπιστημίων, και με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ του ακαδημαϊκού κόσμου των ΗΠΑ με τα ελληνικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θα τοποθετηθεί και ο ίδιος επί του θέματος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
07 Μαϊ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
08 Μαϊ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;