Wikileaks | Ότι πρέπει να ξέρετε!

Το wikileaks.org, από σήμερα το πρωί, είναι down, αφού η εταιρεία everydns.net αποφάσισε να τερματίσει το λογαριασμό της ιστοσελίδας για παροχή domain name, χωρίς όμως να δώσει εξηγήσεις. Ποια είναι όμως η πορεία του wikileaks, και πώς φτάσαμε στο σήμερα, όπου ο κύριος Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτής του wikileaks, καταζητείται με ένταλμα σύλληψης από Σουηδία και Ιντερπόλ;

Ας κάνουμε μία σύντομη αναδρομή:

Δεκέμβριος 2006 – Η Ίδρυση

Το wikileaks, έκανε την εμφάνισή του στο διαδίκτυο με κεντρικό σέρβερ στην Σουηδία, το Δεκέμβριο του 2006. Αυτοπαρουσιαζόταν ως ένας ιστότοπος, που ιδρύθηκε από Κινέζους αντιφρονούντες, από δημοσιογράφους, μαθηματικούς και μία νεοσύστατη (start-up) εταιρία τεχνολόγων, με μέλη από τις ΗΠΑ, την Ταϊβάν, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τη Ν. Αφρική! Από παντού δηλαδή!

Ιανουάριος 2007 – Ο κύριος Julian Paul Assange (Τζούλιαν Ασάνζ)

Τον Ιανουάριο του 2007, ο κύριος Ασάνζ, κάνει την πρώτη δημόσια εμφάνισή του. Ο ίδιος δηλώνει πως είναι απλό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του wikileaks, ωστόσο δημοσιεύματα, τον παρουσιάζουν ως την ψυχή, τον εγκέφαλο και το σώμα του wikileaks! Ο ίδιος δηλώνει, πως το wikileaks, διαθέτει στην κατοχή του, πάνω από 1,2 εκατομμύρια απόρρητα έγγραφα, που επρόκειτο να δημοσιεύσει!

2008-2009 | Βραβεύσεις Index on Censorship και Amnesty International

Τα δύο χρόνια που ακολουθούν το wikileaks, γιγαντώνεται και έχει ήδη κερδίσει 2 βραβεία δημοσιογραφίας. Το πρώτο το 2008, από το Index on Censorship, και το βραβείο Economist New Media Award για την ελευθερία στην έκφραση. Το δεύτερο, από την Διεθνή Αμνηστία, για την ανάδειξη του θέματος “extra judicial killings and disappearances” στην Κένυα! Το wikileaks, αρχίζει να αποτελεί το σύμβολο της ελευθεροτυπίας, και του μη-κατεστημένου.

24 Δεκεμβρίου 2009 έως 3 Φεβρουαρίου 2010 – Ανεύρεση Κεφαλαίων

Στις 24 Δεκεμβρίου του 2009, το Wikileaks ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα από την έλλειψη κεφαλαίων και διέκοψε κάθε πρόσβαση στην ιστοσελίδα του, με εξαίρεση έναν τομέα για την υποβολή νέου υλικού. Το σύνολο του υλικού το οποίο στο παρελθόν ήταν δημοσιευμένο δεν ήταν πλέον διαθέσιμο.Το Wikileaks δήλωσε στην ιστοσελίδα του ότι θα επαναλάβει την πλήρη λειτουργία αφότου καταφέρει να καλύψει τις λειτουργικές δαπάνες του. Στις 22/1 η PayPal παγώνει τις δωρεές προς το wikileaks και τιμωρεί το account, για άγνωστους λόγους. Το wikileaks ενημερώνει και καθησυχάζει, πως δεν είναι η πρώτη φορά. Στις 25/1 το account είναι πάλι ενεργό. Ενώ όλοι ήλπιζαν ότι τα κεφάλαια θα μπορούσαν να εξασφαλιστούν μέχρι τις 6 Ιανουαρίου του 2010, τους πήρε λίγο περισσότερο. Ήταν στις 3 Φεβρουαρίου του 2010 όταν το Wikileaks ανακοίνωσε ότι έπιασε τον ελάχιστο στόχο συλλογής κεφαλαίων που επιθυμούσε! Μία καυτή χρονιά το περιμένει!

Απρίλιος 2010 – Το βίντεο της ντροπής

Το Απρίλιο του 2010, το wikileaks, δημοσίευσε βίντεο από περιστατικό του 2007 στο Ιράκ, όπου άμαχοι πολίτες και δημοσιογράφοι, θανατώθηκαν από Αμερικανούς στρατιώτες. Το βίντεο ανέβηκε σε μια ιστοσελίδα ονόματι Collateral Murder. Μεταξύ των νεκρών και ο δημοσιογράφος του Reuters Namir Noor-Eldeen. (Το βίντεο που βρίσκεται και στο παρόν άρθρο)

26 Ιουλίου 2010 – «Afghan War Diary»

Στις 26 Ιουλίου 2010, ο δικτυακός τόπος WikiLeaks.org δημοσιοποίησε 92.000 εμπιστευτικά έγγραφα του αμερικανικού στρατού, τα οποία ουσιαστικά συνθέτουν το ημερολόγιο του πολέμου στο Αφγανιστάν που ξεκίνησε το 2001 και της κατοχής που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τα έγγραφα αυτά είχαν επίσης δοθεί από τη Wikileaks εκ των προτέρων στον βρετανικό Guardian, τους New York Times και το γερμανικό Spiegel, υπό την προϋπόθεση να δημοσιευθούν ταυτόχρονα.

Οκτώβριος 2010 – «Iraq War Logs»

Τον Οκτώβριο η ομάδα δημοσίευσε ένα πακέτο περίπου 400.000 εγγράφων υπό τον τίτλο «Ημερολόγιο του Πολέμου στο Ιράκ», σε συντονισμό με μεγάλους κερδοσκοπικούς οργανισμούς ΜΜΕ.

12 Νοέμβριοy 2010 – Sunshine Press

Ο ιστότοπος Wikileaks δημιούργησε στην Ισλανδία μία εταιρεία με την ονομασία Sunshine Press Productions, την πρώτη γνωστή νομική οντότητά του, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου.

“Θέλουμε το Wikileaks να έχει παγκόσμια παρουσία και το να έχουμε μία εταιρεία στην Ισλανδία αποτελεί μέρος αυτού του σχεδίου”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Κρίστιν Χράφνσον, ένας από τους βοηθούς του Τζούλιαν Ασάνζ.

“Εγγράψαμε την Sunshine Press Productions ως εταιρεία στην Ισλανδία , όμως δεν έχουμε γραφεία ή δραστηριότητες προς το παρόν”, διευκρίνισε ο Χράνφσον. “Δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει αν θα την χρησιμοποιήσουμε για τη συγκέντρωση πόρων ή για να μαζεύουμε πληροφορίες”.

Μέχρι στιγμής ο ιστότοπος Wikileaks λειτουργούσε χάρη σε σέρβερ που βρίσκονταν κυρίως στη Σουηδία.

28 Νοεμβρίου 2010 – Η 11η Σεπτεμβρίου της Διπλωματίας!

Στις 28 Νοεμβρίου, το WikiLeaks έδωσε στην δημοσιότητα 251.287 διπλωματικά έγγραφα, από πρεσβίες των Η.Π.Α. Σημαντικότερα εκ τω οποίων ανέφεραν πως η Σαουδική Αραβία είχε παροτρύνει τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν πόλεμο με το Ιράν, Νότια Κορέα και ΗΠΑ σχεδιάζουν την εξόντωση της Βόρειας Κορέας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Βλάντιμιρ Πούτιν επιδίδονται σε μυστικές ενεργειακές συμφωνίες, ενώ η μεγάλη βόμβα αφορά τη Χίλαρι Κλίντον, η οποία έχει διατάξει την παρακολούθηση ανώτατων αξιωματούχων του ΟΗΕ. Και ακόμα βγαίνουν στην φόρα πράγματα.

1 Δεκεμβρίου 2010 – Ένταλμα σύλληψης Julian Paul Assange – Προαναγγελία Νέων Αποκαλύψεων!

Ο Τζούλιαν Ασάνζ καταζητείται από τις σουηδικές αρχές της για τον βιασμό μιας γυναίκας και την παρενόχληση μιας δεύτερης. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Ο Αυστραλός ζει αρκετό καιρό το χρόνο στη Βρετανία και στη Σουηδία. Πρώην χάκερ, λέγεται ότι πλέον ζει σαν φυγάς και σπάνια κοιμάται δυο φορές στο ίδιο σημείο. Η κυβέρνηση του Ισημερινού εμφανίστηκε πρόθυμη να προσφέρει άσυλο και υπηκοότητα στον Ασάνζ, αλλά αργότερα την ίδια ημέρα ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα απέσυρε την πρόταση, λέγοντας ότι ο Αυστραλός «δε θα έπρεπε» να είχε προχωρήσει στην παραβίαση του νόμου των ΗΠΑ. Πάντως, ο Ασάνζ προανήγγειλε μιλώντας στο περιοδικό Forbes ότι πρόκειται να ακολουθήσουν αποκαλύψεις για μια τράπεζα, που θα ρίξουν φως «στο πώς συμπεριφέρονται οι τράπεζες σε επίπεδο διοίκησης».

3 Δεκεμβρίου 2010 – Πόλεμος εναντίον wikileaks

Το WikiLeaks.org βγήκε «εκτός δικτύου» αφού η εταιρεία everydns.net αποφάσισε να …. τερματίσει το λογαριασμό της ιστοσελίδας για παροχή domain name, χωρίς όμως να δώσει εξηγήσεις.

«Η διεύθυνση WikiLeaks.org ‘σκοτώθηκε’ από την αμερικανική everydns.net», αναφέρει σε δημοσίευμα το WikiLeaks.

Το EveryDNS.net ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ότι τερμάτισε τις υπηρεσίες που παρείχε στο WikiLeaks εδώ και τέσσερα χρόνια.

«Το EveryDNS.net παρείχε υπηρεσίες του Συστήματος Ονοματοδότησης Περιοχών (DNS) στο wikileaks.org μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου ώρα 10.00 μ.μ. EST», αναφέρεται στην ανακοίνωση, χωρίς να δοθούν εξηγήσεις.

Επίσης, η Amazon.com ανακοίνωσε ότι δεν θα φιλοξενεί πλέον το WikiLeaks επειδή παραβιάζει τους όρους της.

Αυτή ήταν – εν τάχει – η ιστορία του wikileaks. Ελπίζω να σας διαφώτισα. Όσο για τον κύριο Ασάνζ; Ο καθένας καλύτερα, ας κρατήσει τα συμπεράσματα για τον εαυτό του. Εξάλλου, σε μία (αποδεδειγμένα) ιστορία συνωμοσίας, η αλήθεια (που γνωρίζει μόνο ο κύριος Ασάνζ), ξεπερνάει οποιοδήποτε μυθοπλαστικό σενάριο! Ίδωμεν!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
09 Μαϊ. 2024
Ολυ
22:00
-
Ast
09 Μαϊ. 2024
Ατα
22:00
-
Oly

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;