Αλέξης Μητρόπουλος | Θα περάσουμε στον β’ γύρο και θα είμαστε τελικά νικητές!

Το neolaia.gr μίλησε με τον Αλέξη Μητρόπουλο (Υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής) μέσα στην εβδομάδα που μας πέρασε και σας παρουσιάζει σήμερα τις απαντήσει που μας έδωσε:

Στο επίκεντρο της πολιτικής τοποθέτησης του συνδυασμού σας βρίσκεται η αντίθεση στο μνημόνιο. Πώς θα λειτουργήσει αυτό στην πράξη σε περίπτωση εκλογής σας;

Επιδιώκουμε να υποστασιοποιήσουμε την απόγνωση των πολιτών και να οργανώσουμε την αντίδρασή του, με τεκμηριωμένες εναλλακτικές προτάσεις που επεξεργαστήκαμε και προ της ψήφισης του Μνημονίου, ώστε μέσα από τη γενική αμηχανία και κατάθλιψη να προκύψει μια ελπιδοφόρα προοπτική. Οι ρητές προβλέψεις του, αλλού γενικές και κατευθυντήριες, αλλού λεπτομερείς και κοστολογημένες, συνιστούν ένα εγχειρίδιο του νεοφιλελευθερισμού, έναν μηχανισμό άλωσης από την ελεύθερη αγορά όσων τομέων έμειναν μέχρι σήμερα υπό δημόσιο έλεγχο. Επομένως, αφορά στην καθημερινή ζωή και στο μέλλον όλων μας, κυρίως των νέων. Όποιος διαβάσει το κείμενό του, αρχικό και επικαιροποιημένο (της 6-8-2010), θα διαπιστώσει ότι περιλαμβάνει ρυθμίσεις-περιορισμούς ακόμη και για τις συντάξεις αυτών που θα εξέλθουν από τον εργασιακό βίο το 2060, δηλαδή όταν οι σημερινοί 15χρονοι θα είναι 65 χρόνων.
Ως προς τον Καλλικράτη περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις, που τον καθιστούν όργανο δημοσιονομικής επιτήρησης και εξοικονόμησης χρημάτων για τους δανειστές μας. Επομένως, κάθε αναπτυξιακή λειτουργία και κάθε εκδήλωση αλληλεγγύης του Κοινωνικού Κράτους, κάθε πρόνοια και παροχή, υπόκειται στους υποχρεωτικούς πίνακες που περιλαμβάνει. Είναι ένα υπερ-Σύνταγμα που θέτει όλη την κοινωνική και οικονομική μας ζωή στην υπηρεσία των δανειστών. Ως εκ τούτου, ούτε η Αυτοδιοίκηση, ούτε το Κοινωνικό Κράτος, ούτε οι θεσμοί, όπως είναι τα Πανεπιστήμια, ξεφεύγουν από αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο. Γι’αυτό και στην πράξη, εντός των ορίων των αρμοδιοτήτων μας, το πρώτο καθήκον μας θα είναι η συνεννόηση όλων των Περιφερειών και των Δήμων, προς απόκρουση των δημοσιονομικών ρυθμίσεων του Μνημονίου που αφορούν στον Καλλικράτη. Τα χρήματα που εξοικονομούνται από τη μείωση του πολιτικού προσωπικού πρέπει να μένουν στην Αυτοδιοίκηση και να μην διοχετεύονται στο χρέος. Ο δανεισμός τής Αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι ελεύθερος και οι κρατικές επιχορηγήσεις να αυξηθούν, για έργα υποδομής, κοινωνικές παροχές και αναγκαίες ενισχύσεις των Νομικών Προσώπων της. Έτσι, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στις Υπηρεσίες της, γιατί, σε περιόδους κρίσης, πρέπει να ενεργοποιείται πρωτίστως ο δημόσιος τομέας, ώστε να συμπαρασύρει και τον ιδιωτικό τομέα στην ανάπτυξη.

Γενικότερα, τι σχέδιο έχετε για την Αττική; Υπάρχουν άλλωστε ζητήματα που δεν εξαρτώνται μόνο από την κεντρική πολιτική.

Το πρώτιστο και επείγον πρόταγμά μας είναι η με κάθε τρόπο δέσμευση της Πολιτείας, καθώς και όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων -ακόμη και με συνταγματική πρόβλεψη-, πάνω σε ένα μόνιμο σχέδιο λελογισμένης, ήπιας, ισόρροπης και δίκαιης ανάπτυξης με αειφορία. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να τηρηθεί απαρεγκλίτως, ώστε, σε βάθος χρόνου αλλά με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμους ετήσιους δείκτες, να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία του πολεοδομικού-οικιστικού, οικονομικού, φυσικού και ιστορικού-αρχαιολογικού περιβάλλοντος στο κακοποιημένο Λεκανοπέδιο. Στο πρόγραμμά μας αναφέρονται οι κατ’ιδίαν ιεραρχήσεις και τα σχέδιά μας ανά τομέα, τόπο, δραστηριότητα κ.λπ..

Πού επικεντρώνετε την κριτική σας προς τον κ.Σγουρό; Ένα σχόλιο για τη θητεία του στη Νομαρχία Αθηνών;

Όλοι οι κυβερνητικοί υποψήφιοι και οι μνημονιακοί δεν έχουν επαρκώς κατανοήσει πόσες δουλείες και καταναγκασμούς αναλαμβάνει ο Καλλικράτης με το Μνημόνιο που μας επιβλήθηκε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, εξάλλου, είναι ένα σύνολο πολιτικών, διοικητικών και κοινωνικών θεσμών, που υπηρετεί ανθρώπινες και κοινωνικές ανάγκες, παρέχοντας υπηρεσίες δημοσίου συμφέροντος. Δεν είναι ιδιωτική επιχείρηση που επιδιώκει κέρδος και υπακούει στον κανόνα του προϋπολογισμού «μηδενικού ελλείμματος». Επομένως, είναι εξωπραγματικό να καμαρώνει κάποιος, επειδή η Νομαρχία έχει περίσσευμα στον προϋπολογισμό της από τους γλίσχρους πόρους που διαθέτει για το κοινωνικό σύνολο.

Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος. Θα ήθελα να μας πείτε τι θα κάνετε στον δεύτερο γύρο;

Πιστεύουμε ότι θα περάσουμε στον β’ γύρο και θα είμαστε τελικά νικητές! Η διαχρονική στήριξη των αδυνάτων με συνέπεια και ειλικρίνεια θα πείσουν τους πολίτες του Λεκανοπεδίου να υπερψηφίσουν τον συνδυασμό μας. Ο προγραμματικός λόγος της παράταξής μας, το περιεχόμενο των εναλλακτικών μας προτάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης, η ειλικρίνεια και ο ορθολογισμός των δημόσιων τοποθετήσεών μας θα προσδιορίσουν και τη συνειδησιακή έκφραση των πολιτών. Οι πολίτες θα επιλέξουν ελεύθερα. Πέρασε η εποχή του πολιτικού διαβουκολισμού.

Σε περίπτωση που δεν εκλεγείτε, ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια;

Δεν είμαστε επαγγελματίες πολιτικοί, αλλά ενεργοί πολίτες. Κινούμεθα βάσει των ιδεολογικών μας θέσεων και της ανάγκης των καιρών. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες, και κυρίως τους νέους, να σχηματίσουν τον πλήρη συλλογισμό. Να αντιληφθούν δηλαδή ότι το επιθετικό και εκδικητικό νεοφιλελεύθερο πρόταγμα, όπως πολύ ωραία το παρουσιάζει η διάσημη ερευνήτρια Ναόμι Κλάιν στο βιβλίο της «Το δόγμα του σοκ», είναι η αιτία όλων των εργασιακών, ασφαλιστικών, οικονομικών και κοινωνικών επιδεινώσεων. Επομένως, θα συνεχίσουμε τη διδασκαλία, τη συγγραφή βιβλίων και άρθρων και την προσπάθειά μας, που άρχισε με τον συνδυασμό «ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ» για τη συνεργασία και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο όλων των σοσιαλιστικών ενώσεων, με τη Ριζοσπαστική και Οικολογική Αριστερά, ώστε να σχηματιστεί ένα ευρύ, σαφές και ελπιδοφόρο εναλλακτικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία που δεν θα επιτρέψει στη νεοφιλελεύθερη αίρεση να προξενήσει το διαφαινόμενο κοινωνικό ολοκαύτωμα.-

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;