Συνέντευξη | Οι Ska Bangies στο neolaia.gr!

Αν περιοριζόμουν σε δύο λέξεις για να τους περιγράψω, αυτές θα ήταν: groove και αλκοόλ. Ενόψει της headline εμφάνισής τους στη δεύτερη μέρα του Rocksound Festival (31/10), οι Ska Bangies μιλάνε στο neolaia.gr για εκείνους και τη μουσική τους.

-Λοιπόν Ska Bangies, πρώτα τα πολύ τυπικά. Θέλω λίγα λόγια για εσάς: πότε και πώς ξεκινήσατε, ποιοι είστε και τι κάνετε αυτόν τον καιρό. Μια μικρή αναδρομή δηλαδή.

Πρώτα από όλα σ’ ευχαριστούμε που θέλησες να μας πάρεις αυτή τη συνέντευξη και μακάρι οι απαντήσεις μας να σε καλύψουν όπως και τους αναγνώστες του neolaia.gr.

Οι Ska Bangies, λοιπόν, είμαστε πρώτα παρέα και μετά μπάντα. Είναι το πρώτο πράγμα που καταλαβαίνει κανείς στις συναυλίες μας. Είμαστε παρέα από το σχολείο , πηγαίναμε όλοι στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο της Παλλήνης και το 2005 είπαμε να φτιάξουμε μια μπάντα που να παίζουμε όλη η παρέα μαζί. Η πρώτη μας συναυλία ήταν το Schoolwave 2005 και από εκεί και μετά όλα πήραν το δρόμο τους. Το 2009 κυκλοφόρησε ο πρώτος μας δίσκος με τίτλο «Γύρω Γύρω Όλοι» από την Archangel Music. Από την αρχή του 2010 μέχρι το τέλος του καλοκαιριού κάναμε πάνω από 30 συναυλίες και συνεχίζουμε φέτος το χειμώνα με πιο ήρεμους όμως ρυθμούς. Τώρα γράφουμε νέα τραγούδια και προσπαθούμε κι εμείς να βρούμε τη δική μας άκρη στον πανικό που επικρατεί στην υπέροχη χώρα μας.

Έγκυρες πηγές λένε πως ένας από εσάς υπηρετεί την πατρίδα τώρα. Πώς το αντιμετωπίζετε σαν μπάντα που ένα από τα μέλη σας λείπει και –μάλλον πιο σημαντικό αυτό- πώς αντιμετωπίζει και ο ίδιος το στρατό;

Το επιβεβαιώνουμε και εμείς, ο Νικήτας – η τρομπέτα/rapper μας και κολλητός μας – είναι αυτή τη στιγμή στο Λιτόχωρο στην Κατερίνη και υπηρετεί την πατρίδα. Οι υπόλοιποι το αντιμετωπίζουμε όπως και εκείνος, με υπομονή και ηρεμία. Εξάλλου και αυτός όπως και όλοι οι φαντάροι μας λέει ότι, αν εξαιρέσεις το έντονο συναίσθημα πως χάνεις το χρόνο σου, ο στρατός περνάει ωραία.

Η συνεργασία σας με την Archangel πώς προέκυψε;

Μετά το καλοκαίρι του 2008 αποφασίσαμε πως ήρθε η ώρα να γράψουμε τη μουσική μας και βγάλαμε ένα demo με 7 τραγούδια μέσα. Μας είχαν προσεγγίσει κάποιες δισκογραφικές εταιρείες ώσπου μέσω γνωστών έφτασε το demo μας και στα χέρια των παιδιών στην Archangel. Μας κάλεσαν ένα βράδυ στα γραφεία τους, μιλήσαμε πολύ, ήπιαμε ακόμα πιο πολύ και τα βρήκαμε πολύ εύκολα σχεδόν στα πάντα, οπότε δεν ήθελε και πολλή σκέψη. Ελπίζουμε να τους βγάλουμε ασπροπρόσωπους και να συνεχίσουν να πηγαίνουν όλα πολύ καλά όπως πάνε μέχρι τώρα.

Η ska είναι μια μουσική που από τη φύση της «προτιμά» το live . Πιστεύετε πως καταφέρατε να εγκλωβίσετε την ενέργεια και τη γοητεία της στο studio;

Αυτός ήταν ο βασικός μας στόχος σε αυτό τον δίσκο, να αποτυπώσουμε την ενέργεια των συναυλιών μας. Το καταφέραμε. Ένας δίσκος όμως χρειάζεται προσοχή και ενδιαφέρον σε κάθε παράμετρο του και όχι στενό προσανατολισμό σε συγκεκριμένα αποτελέσματα ή φόρμες, κάτι που τότε δεν περνούσε καν από το κεφάλι μας! Αυτός είναι και ο λόγος που τώρα ο πρώτος μας δίσκος ακούγεται ελλιπής σε ορισμένα επίπεδα. Το συναίσθημα όμως που μας δημιουργεί όποτε τον ακούμε είναι μια χαρούμενη, γλυκιά μελαγχολία και αυτό δεν θα το αλλάζαμε με τίποτα.

Οι στίχοι σας φαίνονται ανέμελοι στην πραγματικότητα όμως έχουν κοινωνική συνείδηση. Ποια είναι τα θέματα που σας συγκινούν συνήθως;

Είμαστε πολίτες της Ελλάδας και συγκεκριμένα της Αθήνας. Όπως όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω μας έτσι και εμάς αυτό που μας επηρεάζει είναι η ζωή σ’ αυτή την πόλη, σ’ αυτή τη χώρα. Οι πανέμορφες ελληνίδες γυναίκες, οι γεμάτες αλκοόλ και γέλιο νύχτες στο κέντρο, οι ταινίες και οι μουσικές που ακούμε παρέα σε σπίτια φίλων ή σπίτι μόνοι μας τις ώρες που θα ‘πρεπε να διαβάζουμε για την εξεταστική, οι κουβέντες μας, οι προκαταλήψεις, η βιαιότητα και το θαμπό βλέμμα των σύγχρονων ανθρώπων που βασανίζονται, κυρίως από τους ίδιους τους εαυτούς τους, χωρίς ποτέ να αντιδρούν. Όλα αυτά τα νιώθουμε μέσα μας και χαράζουν τις ζωές μας. Για αυτά θέλουμε να μιλάμε. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι άλλο, θα ήταν ανειλικρινές και ψεύτικο.

Είστε απ’ τις μπάντες που έχουν παίξει σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Διαφέρει η εμπειρία του live στην επαρχία κι αν ναι γιατί;

Στην επαρχία η ανάγκη για νέα πράγματα είναι τόσο έντονη και ειλικρινής! Βλέπεις ανθρώπους να συμμετέχουν στη συναυλία τόσο ενεργά και να το νιώθουν πραγματικά μέσα τους, χωρίς υποκρισίες, αυθεντικό συναίσθημα, πάθος. Σε ξαφνιάζει, τόσο που σε απελευθερώνει. Στην πόλη πάλι οι άνθρωποι έρχονται απόλυτα συνειδητοποιημένοι και με έντονο κριτικό πνεύμα, πρέπει κάθε φορά να τους κερδίζεις από την αρχή και αυτό είναι κάτι που μας εξιτάρει. Υπάρχουν διαφορές αλλά νιώθουμε πως το κάθε μέρος έχει τη δικιά του γλύκα και τις ξεχωριστές στιγμές του.

Καλλιτεχνικά, πόσα έχουν αλλάξει στους Ska Bangies από το πρώτο Schoolwave (2005) μέχρι και σήμερα;

Πολλά… και τίποτα. Ναι, είμαστε πιο ώριμοι, πιο συνειδητοποιημένοι θα μπορούσε να πει κανείς. Αλλά από την άλλη, οι ίδιοι άνθρωποι είμαστε, και τότε και τώρα την ίδια ψυχή έχουμε και αυτή θα δίνουμε, μέχρι να μας βαρεθεί ο κόσμος ή να βαρεθούμε εμείς τους εαυτούς μας και να σταματήσουμε.

Ποια είναι τα χόμπυ σας; Τι κάνουν οι Ska Bangies όταν δεν παίζουν μουσική;

Πάνε στις σχολές τους, δουλεύουν, βγαίνουν, γνωρίζουν νέους ανθρώπους, βλέπουν όλες τις ταινίες και ακούνε όλες τις μουσικές του κόσμου… παίζουν και κάνα μπασκετάκι που και που. Τίποτε διαφορετικό από όλους τους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω μας.

Λοιπόν, κλασσική ερώτηση τώρα, Μάνο πώρωσέ με. Ένα live σας τελειώνει και το κοινό αποχωρεί, τι θα θέλατε να σκέφτονται και πώς θα θέλατε να νιώθουν;

Όμορφα. Ξεχωριστά. Όπως δε νιώθουν όλη την υπόλοιπη μέρα τους, λόγω των χιλιάδων προβλημάτων που πέφτουν πάνω τους. Να νιώθουν ότι τα λεφτά που δώσανε τα αξίζαμε και ότι θέλουν να τα ξαναδώσουν, να ξανάρθουν, να ξανανιώσουν έτσι.

Κλείνοντας θα θέλαμε να μάθουμε τα σχέδια σας για το άμεσο μέλλον. Καινούργιος δίσκος; Ίσως μια περιοδεία; Κάντε μια πρόβλεψη για τη νέα σας σεζόν.

Όπως είπαμε και στην αρχή τώρα το πρόγραμμα μας είναι πιο ήρεμο, με ακουστικές εμφανίσεις και αρκετή δουλειά στο στούντιο, με στόχο νέο τραγούδι ή τραγούδια, που θα κυκλοφορήσουν από το νέο χρόνο και μετά. Η πρόβλεψη μας είναι πως έρχεται δύσκολος χειμώνας για όλους, και αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε με τη μουσική μας είναι να απαλύνουμε τα συναισθήματα των ανθρώπων, να τους δώσουμε την αγάπη μας και δύναμη να αντέξουν στα δύσκολα που ήρθαν και στα ακόμα πιο δύσκολα που θα έρθουν.

Συνέντευξη που παραχώρησαν οι Ska Bangies στο Μανώλη Γιαννίκιο.

Περισσότερες συνεντεύξεις, μπορείτε να απολαύσετε, στο Neolaia Συνεντεύξεις.

[youtube HmMhTFHVY40]

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
02 Μαϊ. 2024
Ast
32'
0 - 2
Ολυ
02 Μαϊ. 2024
Oly
32'
1 - 1
Ατα
02 Μαϊ. 2024
ΟΣΦΠ
ΤΕΛ
90 - 54
BARC
02 Μαϊ. 2024
ΜΑΚ
0'
50 - 46
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;