Ελλάδα – Ευρυζωνικότητα: Καλός ο ρυθμός αλλά έχουμε δρόμο ακόμη…

Από neolaia.gr Team 5 Οκτωβρίου 2010

Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ο ρυθμός αύξησης της ευρυζωνικής διείσδυσης στην Ελλάδα

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παρατηρητήριου για την ΚτΠ αλλά και στοιχεία που προέρχονται από την ΕΕΤΤ η διείσδυση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα στο τέλος του Α’ εξαμήνου 2010 έφτασε στο 18,6%. Ο ρυθμός αύξησης της ευρυζωνικής διείσδυσης της Ελλάδας σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο παραμένει υψηλός εξακολουθούμε όμως να βρισκόμαστε σε τροχιά σύγκλισης.

Θετικό είναι το γεγονός της αύξησης της δυναμικής της ζήτησης συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο, παρά τη σχετική μείωση, εν μέσω οικονομικής κρίσης, κατά το Β’ τρίμηνο του 2010. Ιδιαίτερα ανταγωνιστικές είναι οι τιμές των συνδέσεων στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σε αρκετά καλό επίπεδο και η κατανομή των γραμμών ανά ονομαστική ταχύτητα.

Έχει παρατηρηθεί επίσης αύξηση του αριθμού των συνδρομητών που κάνουν χρήση καρτών κινητού internet (μέσω Η/Υ) παρά τη μείωση των συνολικών συνδρομητών, ενώ ραγδαία είναι η ανάπτυξη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το συνολικό μέγεθος των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων ανέρχεται σε 2.105.0762 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 20,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και κατά 9,8% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ευρυζωνικών γραμμών είναι τεχνολογίας DSL, ήτοι 2.096.715. Ακόμη, υπάρχουν περί των 8.361 ευρυζωνικών συνδέσεων λοιπών τεχνολογιών (π.χ. μισθωμένες γραμμές, γραμμές οπτικών ινών, κλπ). Η δυναμική της ζήτησης παρουσιάζει αύξηση το Α’ εξάμηνο του 2010 σε σχέση με το προηγούμενο.

Συγκεκριμένα, κάθε μήνα του τελευταίου εξαμήνου πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο περί των 31.407 νέων συνδέσεων (έναντι 27.200 το Β’ εξάμηνο του 2009). Συνεπώς, καταγράφεται αύξηση της τάξης του 15,4% στο μέγεθος που εκφράζει τo μέσο πλήθος νέων συνδέσεων ανά μήνα.

Πάντως αξίζει να αναφερθεί ότι η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στο Α’ τρίμηνο του 2010 γιατί κατά το Β’ τρίμηνο οι νέες συνδέσεις μειώθηκαν κατά 45% σε σχέση με αυτές που ραγματοποιήθηκαν στο προηγούμενο, γεγονός που πολύ πιθανόν να οφείλεται και στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία η οποία οδήγησε και σε λήψη οικονομικών μέτρων κατά την περίοδο αυτή.

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια ευρυζωνική επίδοση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 23η θέση στα 27 κράτη μέλη σε όρους ευρυζωνικής διείσδυσης, όμως σε ό,τι αφορά την αύξηση του βαθμού ευρυζωνικής διείσδυσης κατά το διάστημα από 1/1/2009 έως και 1/1/2010, στην Ελλάδα ήταν σχεδόν διπλάσια από το μέσο Ευρωπαϊκό όρο κατατάσσοντάς την στην τρίτη θέση της ΕΕ, επιβεβαιώνοντας τη μεγάλη δυναμική ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας στο διάστημα αυτό.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας για την Ευρώπη, η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο και τη Σλοβακία είναι χώρες που εξακολουθούν να βρίσκονται σε τροχιά σύγκλισης με την ΕΕ-27, ενώ χώρες με μεγαλύτερο βαθμό διείσδυσης ευρυζωνικότητας όπως Αυστρία, Ισπανία, Ιταλία, Λιθουανία, φαίνεται να απομακρύνονται από την τροχιά σύγκλισης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ